Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν Λυκουρέζος και Παναγόπουλος

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν Λυκουρέζος και Παναγόπουλος

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στις 12:00 ζήτησε και πήρε, όπως αναμενόταν, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος όπως και δεύτερος δικηγόρος που έχει συλληφθεί, ο Θεόδωρος Παναγόπουλος. Αμφότεροι  κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από το ’14 και απόπειρα εκβίασης.

Και οι δύο δικηγόροι, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης από κοινού, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να  προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Ο  συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Λυκουρέζου ,Θρασύβουλος Κονταξής  δήλωσε ότι οι αποφάσεις  των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι σεβαστές υπό δυο προϋποθέσεις. Να είναι σύμφωνες με το νόμο και να διαπνέονται από νηφαλιότητα. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος Λυκουρέζου πριν απολογηθεί δεν είναι αιτιολογημένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. Δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του ο γνωστός ποινικολόγος είναι σοκαρισμένος .

Η ημέρα της απολογίας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς  αμέσως μετά ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των  δύο δικηγόρων.

 Ο 85χρονος ποινικολόγος, που συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, και πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ είχε σε κακή ψυχολογική κατάσταση και αρνείται όλα όσα του αποδίδονται. Είναι αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του μετά την προθεσμία που πήρε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Ο κ. Λυκουρέζο αρνείται κάθε κατηγορία ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής του τονίζει ότι η σύλληψή του παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας του. Εναντίον του εντάλματος σύλληψης των δύο δικηγόρων δήλωσε και ο Αλέξης Κούγιας με προσωπική του δήλωση.

Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα 

Η μεταγωγή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι. Έξω από το εφετείο βρίσκονταν πλήθος δημοσιογράφων, αφού η σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου έπεσε σαν «βόμβα» χθες το απόγευμα. Ωστόσο, για να μην τον δει κανείς, η αντιτρομοκρατική επέλεξε να τον βάλει στο κτίριο του εφετείου από άλλη είσοδο.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος έφτασε στο γραφείο του ανακριτή συνοδευόμενος από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής.

Έξω από το γραφείο του ανακριτή τον περίμεναν συνεργάτες του, η Νατάσσα Καλογρίδη αλλά και η κόρη του Μαρία Ελένη Λυκουρέζου η οποία μόλις τον αντίκρισε τον αγκάλιασε.

Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή και ο δεύτερος δικηγόρος, Θ. Παναγόπουλος, επίσης, κατηγορούμενος στην υπόθεση σε βάρος του οποίου το πρωί εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του. 

Ο γνωστός δικηγόρος πέρασε όλη τη νύχτα της Πέμπτης στην ΓΑΔΑ μετά την σύλληψή του. Ταυτόχρονα, το πρωί της Παρασκευής συνελήφθη και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος για την ίδια υπόθεση μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Ευ. Νικόπουλο που χειρίζεται την υπόθεση. Τα στοιχεία αναφέρουν πως τον κ. Παναγόπουλο συνέλαβαν άντρες της Αντιτρομοκρατικής έξω από το σπίτι του στη Βούλα. 

Ο Αλ. Λυκουρέζος διώκεται για ένταξη σε εκγληματική οργάνωση και για απόπειρα εκβιασμού. Συνελήφθη αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της λεγόμενης «μαφίας» των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου,  Θρασύβουλος Κονταξής κάνει λόγο για «αντιδικονομική ακρότητα» και για δικαστική ενέργεια «που δεν βασίζεται στον νόμο». Ο  κ. Κονταξής χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ακραία, αφού όπως είπε ο πελάτης του, «δεν κλήθηκε, ούτε αρνήθηκε να προσέλθει στις δικαστικές αρχές, ασκεί κανονικά την δικηγορία, έχει γνωστή κατοικία και τον ξέρουν όλοι. Προς τι λοιπόν η σύλληψη», διερωτήθηκε αφήνοντας υπόνοιες ότι πίσω από τη σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου, μπορεί να κρύβονται και πολιτικές σκοπιμότητες.

Αμέσως μετά τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο αναμένεται να εμφανιστεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή και ο Θόδωρος Παναγόπουλος, ο δεύτερος δικηγόρος εναντίον του οποίου εκδόθηκε ένταλμα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ανακριτής αποδίδει στους δύο δικηγόρους τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης .

Οι κατηγορίες σχετίζονται με το σκέλος της έρευνας του κ. Νικόπολου που αφορά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώην δικηγόρου του ΛΑΓΗΕ το 2014 - υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό ως ηθικός αυτουργός, ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος, με φυσικούς αυτουργούς μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των φυλακών. Η υπόθεση εκδικάζεται αυτές τις ημέρες σε δεύτερο βαθμό υπό την σκιά αποκαλύψεων που κατέστησαν ήδη κατηγορούμενο και προσωρινά κρατούμενο τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ, ως μέλος του κυκλώματος.

Οι δύο δικηγόροι για τους οποίους εξέδωσε εντάλματα ο κ. Νικόπουλος, είχαν εκπροσωπήσει μέχρι και πριν λίγες ημέρες τον πρώην δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του και φέρονται να ζητούσαν χρήματα από τον κ. Φλώρο προκειμένου ο - τότε - εντολέας τους να αποσυρθεί από την πολιτική αγωγή στην δίκη για την επίθεση που είχε δεχθεί το 2014. 

Μαρακάκης: Προκλητική η σύλληψη ενός 86χρονου

Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης χαρακτήρισε το ένταλμα σύλληψης προκλητικό, ενώ διευκρίνισε πως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος δεν είναι καταζητούμενος, ούτε ύποπτος φυγής.

«Είναι δεδομένο ότι θα αφήσουμε τις αρχές να κάνουν το έργο τους. Σε ό,τι όμως αφορά το ένταλμα σύλληψης είναι προκλητικό. Επίσης προκλητικό ήταν και για την περίπτωση του κυρίου Αντωνόπουλου. Ο κ. Λυκουρέζος είναι 86 ετών. Το γραφείο από το σπίτι του είναι τρία τετράγωνα και μετακινείται καθημερινά με τα πόδια», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μαρακάκης στον ΣΚΑΙ.

Και συνέχισε λέγοντας: «Το κυριότερο είναι πως δεν είναι καταζητούμενος, δηλαδή δεν αναζητείται. Για να εκδώσει κάποιος ένταλμα σύλληψης θα πρέπει να είναι ύποπτος φυγής ή να αναζητείται. Ο κ. Λυκουρέζος ήταν ένας εκ των συνηγόρων του κ. Αντωνόπουλου. Συνεπώς πήγαινε καθημερινά στο ανακριτικό γραφείο και είχε πάει στον ανακριτή δύο φορές μετά την επιβολή της προσωρινής κράτησης του κ. Αντωνόπουλου. Δεν είναι καταζητούμενος».

«Μας προβληματίζει αυτό που έχει γίνει, δηλαδή με τον τρόπο που εξεδόθη το ένταλμα και έγινε κινηματογραφικά η σύλληψη. Ο άνθρωπος αυτός στοχοποιείται και με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται το τεκμήριο της αθωότητας», είπε.

Υπόμνημα Αντωνόπουλου 

Την Τετάρτη παρασκήνιο με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων και γνωστών δικηγόρων προκειμένου να ευνοηθεί ο επιχειρηματίας Άρης Φλώρος στην υπόθεση της Energa, έναντι των απαιτήσεων του Δημοσίου, κατήγγειλε ο πρώην δικηγόρος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ), Γιώργος Αντωνόπουλος, προσωρινά κρατούμενος για την εμπλοκή του στην υπόθεση της αποκαλούμενης «μαφίας των φυλακών». 

Ο συνήγορος του κ. Αντωνόπουλου, Αλέξης Κούγιας, κατέθεσε υπόμνημα στον εφέτη ειδικό ανακριτή με το οποίο καταγγέλλει πιέσεις και μεθοδεύσεις σε βάρος του εντολέα του. Το υπόμνημα του κ. Αντωνόπουλου κοινοποιήθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. 

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κούγιας, απέδωσε όλα όσα υφίσταται ο εντολέας του, στο γεγονός πως κατάφερε ως δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ να πετύχει δέσμευση υπέρ του Δημοσίου, ποσών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa -Hellas Power. Η επιτυχία αυτή του κ. Αντωνόπουλου, είχε κατά την άποψη του ως αποτέλεσμα, και την απόπειρα κατά της ζωής του το 2014 και όσα του συμβαίνουν τώρα με την εμπλοκή του στην «μαφία των φυλακών». Συντονιστής όλων κατά τον κ. Αντωνόπουλο είναι ο Άρης Φλώρος. 

Με το υπόμνημά του ο κ. Αντωνόπουλος ζητά να καλέσει ο ανακριτής για κατάθεση μεταξύ άλλων και δύο πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Τάκη Μπαλτάκο, πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, «προκειμένου να καταθέσει για τη συνάντηση που είχαμε σε καφετέρια με τον Άρη Φλώρο στις αρχές Σεπτεμβρίου 2014. Να εξηγήσει πώς και γιατί έγινε αυτή η συνάντηση και να περιγράψει τη συναισθηματική κατάσταση και τις εκφράσεις του Φλώρου κατά την αποχώρησή του, όταν του δήλωσα ότι δεν αποδέχομαι τη διαιτητική επίλυση της διαφοράς μεταξύ ΛΑΓΗΕ Α.Ε και Energa Α.Ε.». 

Με το υπόμνημα ζητείται να καταθέσει και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προκειμένου «να καταθέσει για τις επαφές και τις συναντήσεις που είχε μαζί μου στο δικηγορικό μου γραφείο και στα γραφεία της ΛΑΓΗΕ Α.Ε., με σκοπό να με πείσει να αποδεχθώ τη διαιτητική επίλυση των απαιτήσεων της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. κατά της Energa Α.Ε.».

Ζητά επίσης να καταθέσουν τρεις επιφανείς δικηγόροι που σχετίζονται με την όλη υπόθεση, ένας αστυνομικός διευθυντής προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι οι επαφές του με τον φερόμενο ως αρχηγό της «μαφίας των φυλακών», Κλοντιάν Λεκοτσάι, ήταν σε γνώση και υπό την καθοδήγηση του, αλλά και οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την φύλαξη του μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ:

To ΔΣ του ΔΣΑ στη συνεδρίαση, με αφορμή τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, που απασχολούν την επικαιρότητα, διατύπωσε τις κάτωθι θέσεις:

1. Εμμένει στην πάγια θέση του ότι σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ. Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και  δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

2. Ο ΔΣΑ δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση.

3. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα