Μαφία λαϊκών: Οι διάλογοι-σοκ και ο τιμοκατάλογος

Μαφία λαϊκών: Οι διάλογοι-σοκ και ο τιμοκατάλογος

Μαφία λαϊκών αγορών, νονοί σε πάγκους πώλησης ζαρζαβατικών, τάγματα εφόδου από φουσκωτούς ακραίων πεποιθήσεων, συμπληρώνουν το παζλ της πυραμίδας της διαφθοράς στις λαϊκές αγορές με εκβιασμούς, απειλές, ξυλοδαρμούς, στοχευμένα πρόστιμα και πακτωλό χρημάτων πίσω από αυτά.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής έχουν συλλάβει 20 άτομα και κατηγορούνται ακόμη 14. Για την εξάρθρωση του κυκλώματος σήκωσαν DRONE για να καταγράψουν τις παραλαϊκές που στήνονταν δίπλα στις νόμιμες, έστησαν δικό τους πάγκο σε λαϊκή στον Ασπρόπυργο, πουλώντας κάρβουνα και λουλούδια για να καταγράψουν τις εκβιαστικές απαιτήσεις. Αρχηγός φέρεται ο πρώην Διευθυντής Λαϊκών Αγορών, ο οποίος αντικαταστάθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, τρεις νυν και πρώην επόπτες λαϊκών αγορών, δύο υπεύθυνοι ασφαλείας και τέως και νυν μέλη σωματείων. Έτσι διασφάλιζαν τον απόλυτο έλεγχο για τα πόστα χρυσάφι, τις λαϊκές φιλέτα, εκβιάζοντας με διάφορους τρόπους τους πωλητές. Σημειώνεται πως υπάρχουν 10.000 πωλητές λαϊκών αγορών ενώ κάθε μέρα γίνονται 40 λαϊκές αγορές στην Αττική.

Η έρευνα της υπόθεσης ξεκινά με καταγγελίες το 2014 και επίσημα τον Μάιο του 2018, ενώ το εκβιαστικό «πανηγύρι» φέρεται να εξελίσσεται από το 2006. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει 224 καταθέσεις μαρτύρων εκ των οποίων οι 100 είναι θύματα. Δεν αποκλείεται ο Ανακριτής Διαφθοράς να ορίσει ορκωτούς λογιστές και οικονομολόγους προκειμένου να «ξεψαχνίσουν» τα οικονομικά στοιχεία σωματείων, ομοσπονδιών, συλλόγων παραγωγών, με σκοπό την ανάδειξη όλου του οικονομικού πλέγματος της διαφθοράς. Από τις πρώτες έρευνες διαπιστώνεται πως δεν αποδίδονταν ισολογισμοί, έσοδα-έξοδα, λάμβαναν επιχορηγήσεις, δεν υπήρχαν τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ υπάρχουν στοιχεία για ανεξέλεγκτη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Οι ξυλοδαρμοί, το σπάσιμο πάγκων από φουσκωτούς, σε πωλητές που δεν συμμορφώνονταν στις εκβιαστικές απαιτήσεις, αλλά και τα εκδικητικά πρόστιμα, ήταν συχνό φαινόμενο. Ενδεικτικά κάτοχος άδειας πωλητή, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος άτυπων σεκιουριτάδων, το 2008 κατ’ εντολή δύο προέδρων σωματείων χτύπησε με σίδερο στο κεφάλι πωλητή που δεν είχε δώσει 10.000 ευρώ, ενώ το 2011 είχε πυροβολήσει άνδρα στο Αγρίνιο για οφειλή αγοράς αυτοκινήτου. Κατηγορήθηκε επίσης για διακίνηση 10 κιλών χασίς και μισού κιλού κοκαίνης στην Κοζάνη. Ένας δεύτερος... σεκιουριτάς είχε συλληφθεί για ληστείες και έχει ακόμη πάγκο...

Η μαφία μάλιστα έκανε εράνους για νεκρούς πωλητές προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, έφθασαν όμως στο σημείο να καρπώνονται και αυτά τα χρήματα χωρίς να αποδίδουν τίποτα στη χήρα (!)

Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν τα μέλη του κυκλώματος αντελήφθησαν την διεξαγόμενη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, και την λήψη καταθέσεων, θέλοντας να εμφανίσουν την ισχύ τους, επικαλούνταν επαφές με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα... αποστράτευαν ή θα μετέθεταν τους αξιωματικούς που ασχολούνταν με την υπόθεση. Σε άλλες συνομιλίες τους διατείνονταν πολιτικές σχέσεις και ισχυρές επιρροές, που ποτέ δεν είχαν, ούτε εξακριβώθηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν το αίσθημα του τρόμου σε όσους θα καλούνταν να καταθέσουν για τα μαύρα εκβιαστικά ταμεία!  

Δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση μιλούν για την κονόμα, τον κεντρικό αποδέκτη και εγκέφαλο

Α: Καταρχάς, αυτά τα οποία λέγονται, έτσι; Είναι μιλάμε, το ένα εκατοστό είναι αλήθεια από όλα αυτά που εκεί πέρα λέγονται, έτσι; Αλλά να ξέρεις ότι αλλού, βρίσκεται, το μεγάλο φαγοπότι και η μεγάλη κονόμα.

Β: Εκεί μέσα εννοείς ή πιο πάνω;

Α: Εκεί μέσα στις λαϊκές.

Β: Στο υπουργείο σε αυτόν τον όροφο εκεί ή κάπου αλλού;

Α: Όχι, μιλάω για τις λαϊκές ρε. Εκεί μέσα, για τις λαϊκές.

Β: Και ποιος είναι ο κεντρικός αποδέκτης; Ποιος είναι οοο… κύριος εγκέφαλος; Ε;

Α: Ομάδα μπράβων;

Β: Άστο. Δεν πάει ο νους σου. Άστο.

Και σε έναν ακόμη μιλούν για... χορηγίες και μισθούς

A: Το μεγάλο… το μεγάλο φαγοπότι, ήτανε πάντα με τους παραγωγούς. Το μεγάλο φαγοπότι, το είχε πάντα ο Παντελής. Αυτό λοιπόν το φαγοπότι, έτσι; Γιατί έκανε παραχώρηση της Τετάρτης λαϊκής στους καστανοπαστάδες; και τους έχει αφήσει εδώ πέρα να αλωνίζουνε; γιατί; Έτσι; Και ουσιαστικά να κάνουν αυτοί ότι γουστάρουνε εδώ πέρα.

B: Ναι γεγονός.

A: Γιατί; Γιατί;

B: Για την χορηγία;

Α: Κάνει την δουλειά του, έτσι; Χωρίς να τον ενοχλεί κανείς. Κι έχουμε το κομμάτι αυτό εδώ πέρα, έτσι; Τις εισπράξεις και τα λοιπά και τα λοιπά και τους μισθούς τους, έτσι; Κι αυτός έχει το κομμάτι αυτό.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά περίπτωση και αναλόγως του επιπέδου εμπλοκής τους προέβαιναν σε μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:

Άδειες και αλλαγή θέσης πάγκων

Πωλούσαν άδειες νεκρών πωλητών

Έρανοι για νεκρούς πωλητές και κρατούσαν τα χρήματα χωρίς να τα αποδίδουν στη χήρα

Συγκάλυψη προστίμων-καταγγελιών

Ενημέρωση για επικείμενους ελέγχους

Εκδικητικά πρόστιμα σε «ατίθασους» πωλητές

«Φουσκωτοί» ξυλοφόρτωναν πωλητές-επόπτες

Έστηναν παρα-λαϊκές με παράνομους πάγκους

Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις με χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα:

«Ταρίφες» εκβιασμών

64.000 ευρώ για μεταβίβαση άδειας

20.000 ευρώ για αλλαγή θέσης πωλητή

40.000 ευρώ κουπόνια ευπαθών κοινωνικών ομάδων

15.000 ευρώ έδωσαν 80 πωλητές για άδεια πάγκου

400 ευρώ «προστασία» πάγκου

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα