Οι συναντήσεις, ο ρόλος των δικηγόρων, τα εκατ. και τα email πριν τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Οι συναντήσεις, ο ρόλος των δικηγόρων, τα εκατ.  και τα email πριν τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Στο παρασκήνιο που κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που συνδέεται με την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου, που πλέον βρίσκεται στη φυλακή για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών», αναφέρθηκε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστοπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ και δικηγόρος, Θέμης Σοφός καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο ήταν νομικοί παραστάτες του Αριστείδη Φλώρου, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο συζήτησης που του μετέφερε ο άτυχος ποινικολόγος με τους συνηγόρους του κατηγορούμενου δικηγόρου, για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος του μετέφερε, πως σε αυτή τη συνάντηση ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ζήτησε το πόσο των 2 εκατ. ευρώ ως δικηγορική αμοιβή από την πλευρά του επιχειρηματία στο πλαισιο του συμβιβασμού της υπόθεσης.

«Είπα, ότι δεν θα πάω στην συνάντηση, γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση, αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο, να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο.Το ραντεβού ήταν για τις 18:30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε, ότι κάναμε μια συζήτηση, που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε, ότι τα χρήματα που ζητούνται, είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατομμύριο;

Και μου λέει "βάλε". Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε, ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου, ο οποίος δε μίλησε» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, εκτίμησε πως το πόσο αυτό δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε αμοιβή.

«Ο Ζαφειρόπουλος όπως κατάλαβα, θεωρούσε οτι ήταν εκτός λογικής να ζητούνται αυτά τα χρήματα. Ήταν αρνητικός, δεν γνωρίζω αν έγιναν διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά δεν ταιριάζουν με υπόθεση ανθρωποκτονίας. Πώς διαπραγματεύεσαι με τον παρ' ολίγον δολοφόνο σου; Ούτε στο σινεμά δεν το έχουμε δει...» ανέφερε.

Συμπλήρωσε πως πριν τη δικάσιμο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου, η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017, τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο. «Του είπα, ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα, ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή, επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα, να συμφωνήσει. Μου είπε: "Δε φταις εσυ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σημερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής"».

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο Θέμης Σοφός είπε, πως είχε εκφράσει την άποψη στον προφυλακισμένο πλέον δικηγόρο, ο οποίος του είχε ζητήσει να τον εκπροσωπήσει, ότι δεν πρεπει να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στην υποθεση για την φονική επίθεση σε βάρος του.

«Εγώ του πρότεινα, ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις οποίες αξιώσεις του. Μου είπε, ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει, πως δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί, γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από την μέση» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο 65χρόνος δικηγόρος ουδέποτε του μίλησε για τους Αλβανούς φυσικούς αυτουργούς, ενώ αντίθετα ήταν βέβαιος, ότι πίσω από το χτύπημα σε βάρος του κρυβόταν ο Αριστείδης Φλώρος, τον οποίο εξέφρασε την επιθυμία να συναντήσει.

Η συνάντηση, όπως κατέθεσε ο Θ. Σοφός, έγινε στο τέλος Ιουλίου 2017 στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. "Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος : Μα πως έδωσαν τα χέρια;

Σοφός : Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας, αλλά δεν ξέρω, αν πείσθηκε.

Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε, ότι δεν έγινε τίποτα.

Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω, προκύπτουν και από αλλά πράγματα.

Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;

Σοφός: Θεωρώ, ότι ο κ. Λυκουρεζος το ήξερε.

Μετά ο κ.Σοφός περιέγραψε, πως στα τέλη Αυγούστου 2017 ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος του τηλεφώνησε και τον ρώτησε «είσαι σίγουρος ότι έδωσαν τα χέρια;». «Του λέω "ναι", γιατί με ρωτάς. Και μου λέει, χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφειο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα... Επικοινώνησα με τον εντολέα μου και εκείνος μου είπε: "Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά". Του είπα να πάρει τον Ζαφειροπουλο, γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω». Ο Θεμης Σοφός προσκόμισε στο δικαστήριο email που περιγράφει τις θέσεις του κατηγορούμενου πλέον δικηγόρου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Μαιου 2019 ενώ το δικαςτηριο αποφάσισε να κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες ο σωφρονιστικός υπάλληλος, Αντώνης Αραβαντινός και ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας.

 

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα