Νεκρός ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από χείμαρρο στα Χανιά

Νεκρός ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από χείμαρρο στα Χανιά

Τραγικός ήταν ο επίλογος των ερευνών για τον εντοπισμό του 61χρονου που είχε χαθεί σε χείμαρρο στον Αποκόρωνα καθώς σήμερα ένα τέταρτο πριν τη μια το μεσημέρι, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το άψυχο σώμα του άνδρα που αγνοείτο για περίπου 24 ώρες.

Η σορός του βρέθηκε στην ξηρά μεταξύ Γεωργιούπολης και Βρυσών περίπου 3-4 χλμ από το σημείο από το οποίο είχε χαθεί, όπως αναφέρει το flashnews.gr.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν ξεκινήσει από χθες το πρωί όταν και χάθηκαν τα ίχνη του. Ο 61χρονος παρασύρθηκε στην προσπάθειά του να περάσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο από χείμαρρο, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη. Λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε το αυτοκίνητό του χωρίς όμως τον ίδιο. 

Σήμερα το πρωί συνεχίστηκαν οι έρευνες με τη συνδρομή πυροσβεστών, λιμενικών, εθελοντών αλλά και βατραχανθρώπων, για τον εντοπισμό του άτυχου άντρα, οι οποίες δυστυχώς είχαν τραγική κατάληξη με την εύρεση της σορού του 61χρονου.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλης, ο οποίος έφτασε στο Ηράκλειο μαζί με τον Υπουργό Υποδομών Χρ.Σπίρτζη, προκειμένου να μεταβεί σε σύσκεψη πολιτικής προστασίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, σε μια πρώτη του δήλωση, ανέφερε, σύμφωνα με το flashnews.gr, ότι «έχει έρθει ειδική ομάδα από την ΕΜΑΚ και με βατραχανθρώπους για να ψάξουν τον αγνοούμενο, αλλά και ειδική ομάδα, πεζοπόρου τμήματος, που θα πάει να απεγκλωβίσει όσους έχουν εγκλωβιστεί από κατολισθήσεις».

Η Κρήτη έχει γνωρίσει μεγάλη θεομηνία, καθώς γεφύρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, ενώ υπήρξαν συνεχείς κατολισθήσεις και καθιζήσεις, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και τους οδηγούς να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους, δέντρα να σπάνε από τους θυελλώδεις ανέμους προκαλώντας φθορές σε οχήματα, κόβοντας ταυτόχρονα στα δύο την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, όπως και κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να είναι αποκλεισμένα.

Ολόκληρος ο νομός βγήκε για μια ακόμη φορά ανεπανόρθωτα λαβωμένος από την κακοκαιρία «Ωκεανίς», που έπληξε την Κρήτη αλλά και όλη τη χώρα, με τις πρωτοφανείς καταστροφές στο νησί.

Σπίρτζης: Εντολή του Πρωθυπουργού είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

Γεφύρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, συνεχείς κατολισθήσεις και καθιζήσεις, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και τους οδηγούς να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους, δέντρα να σπάνε από τους θυελλώδεις ανέμους προκαλώντας φθορές σε οχήματα, κόβοντας ταυτόχρονα στα δύο την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, όπως και κεντρικούς δρόμους της πόλης, άφησαν πίσω τους οι βιβλικές καταστροφές που σημειώθηκαν στον νομό Χανίων, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να είναι αποκλεισμένα.

Ολόκληρος ο νομός βγήκε για μια ακόμη φορά ανεπανόρθωτα λαβωμένος από την κακοκαιρία “Ωκεανίς”, που έπληξε την Κρήτη αλλά και όλη τη χώρα, με τις πρωτοφανείς καταστροφές στο νησί μας χθες να κρίνουν άκρως απαραίτητη τη συνέλευση έκτακτου Συντονιστικού Συμβουλίου στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Υποδομών, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του περιφερειάρχη Κρήτης.

 «Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ενημερωθεί φυσικά και για τον αγνοούμενο στα Χανιά.

Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης, το πρωί της Τρίτης θα γίνει άμεση εκταμίευση 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης για να γίνουν οι πρώτες ενέργειες διάνοιξης στα οδικά δίκτυα όπου είναι αποκλεισμένοι οικισμοί και χωριά.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα Τρίτη δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

Βιβλικές καταστροφές στην Κρήτη - Με αδυσώπητη μανία το πέρασμα της «Ωκεανίδας»

Λαβωμένη η Κρήτη από την μανία της φύσης

Εν μέσω αδυσώπητης μανίας των καιρικών φαινομένων στη δυτική Κρήτη, ξεδιπλώθηκε χθες ένα τριπλό σκηνικό αγωνίας.

Μόλις έγινε γνωστό ότι αγνοείται ένας 61χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να διασχίσει αγροτικό δρόμο κοντά στο χωριό του, τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου, σήμανε αμέσως συναγερμός στις Aρχές.

 Στην ευρύτερη περιοχή έσπευσαν 50 πυροσβέστες και δύτες της Γ' ΕΜΑΚ. Γύρω στις 2 το μεσημέρι εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του 61χρονου πολύτεκνου πατέρα, σε γκρεμό ύψους πάνω από 100 μέτρα, αλλά τα ίχνη του ίδιου παρέμεναν μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.” άφαντα... Το δεύτερο σκηνικό αγωνίας ξεδιπλώθηκε στην περιοχή Χλιαρό του δήμου Πλατανιά, όπου εγκλωβίστηκαν 10 άτομα μεταξύ δύο κατολισθήσεων και ευτυχώς η επιχείρηση απεγκλωβισμού είχε αίσιο τέλος.

Το 3ο σκηνικό αγωνίας αφορούσε στις εκκενώσεις σπιτιών και οικισμών...

Σπίτια εκκενώθηκαν σε περιοχές όπως ο Αλικιανός και οι Βουκολιές στα Χανιά, ενώ το βράδυ αποφασίστηκε από τον Δήμο Ρεθύμνου η προληπτική και ελεγχόμενη εκκένωση σπιτιών στην περιοχή του Πλατανιά Ρεθύμνου, υπό τον φόβο της υπερχείλισης του ποταμού. Από τη μανία των καιρικών φαινομένων δε γλίτωσε ούτε ο νομός Ηρακλείου. Η περιοχή του Φόδελε παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κατά διαστήματα τα μηχανήματα της Περιφέρειας έδιναν μάχη για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε τμήματα του ΒΟΑΚ μεταξύ Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ενώ στον επαρχιακό δρόμο προς Επισκοπή χώματα, πέτρες και λάσπες έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία.

Προβληματική ήταν χθες το βράδυ η κατάσταση και στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ελληνική Αστυνομία, τοποθέτησε σχετική σήμανση απαγόρευσης εισόδου εντός του κάμπου του Οροπεδίου Λασιθίου.

Βιβλικές καταστροφές, σοκαριστικές εικόνες και η αγωνία στο... κόκκινο! Με τη συμμετοχή ειδικού κλιμακίου δυτών και 9μελούς πεζοπόρου τμήματος από την Αττική και με σύμμαχο πλέον το φως της ημέρας συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου 61χρονου κτηνοτρόφου από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου, ενώ αγωνιώδεις ήταν χθες το βράδυ οι προσπάθειες ΕΜΑΚ και Πυροσβεστικής σε πολλαπλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Υπό το σοκ εικόνων βιβλικής καταστροφής που έφερε το σαρωτικό πέρασμα της “Ωκεανίδας” και ζημιών που εκτιμώνται σε πρώτη φάση πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ μόνο για τον νομό Χανίων, υπό το σοκ ενός πρωτόγνωρου σκηνικού που συνέθεσαν παρασύρσεις οχημάτων, κατολισθήσεις και πολλές γκρεμισμένες γέφυρες, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, καθώς και ολοκληρωτικές καταστροφές αγροτικών δρόμων, το βάρος των αρμοδίων έπεσε, όπως ήταν εύλογο, στην προστασία των ανθρώπινων ζωών.

Αυτό ήταν εξάλλου και το στίγμα που έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, τον υποστράτηγο και 9μελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ κατέβηκαν εσπευσμένα χθες στην Κρήτη, ενδεικτικό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρέθηκε χθες το νησί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδίως η δυτική Κρήτη, όπου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί σήμερα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πλέον σκληρό πρόσωπο της κακοκαιρίας γνώρισε ο δήμος Πλατανιά, όπου το μέγεθος της καταστροφής δεν έχει προηγούμενο, αφήνοντας χθες πίσω του 6 “πληγωμένες” και γκρεμισμένες γέφυρες, πλημμυρισμένες περιοχές και σπίτια και έναν δήμο αποκομμένο οδικά απ’ όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις.

Στρατιωτικές γέφυρες

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να σταλούν 6 στρατιωτικές γέφυρες, με τις οποίες θα επιχειρηθεί να αποκατασταθεί η επικοινωνία με περιοχές που έχουν αποκλειστεί. Ως προς την καταγραφή των ζημιών, αυτή επί της ουσίας θα ξεκινήσει σήμερα και θα γίνει αναλυτικά από τεχνικό συνεργείο του υπουργείου.

Έπεσε η γέφυρα του Κερίτη

Την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη προκάλεσε η κακοκαιρία “Ωκεανίς” που σαρώνει την Κρήτη. Η γέφυρα του ποταμού Κερίτη στον Αλικιανό ήταν πετρόκτιστη με τρία τόξα και κτίστηκε το 1908. Είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο νεότερο μνημείο. Ωστόσο, κατέρρευσε χθες σαν χάρτινος πύργος, κατά τη διάρκεια της μεγάλης κακοκαιρίας.

Έτσι, η γέφυρα, που έστεκε στο σημείο για πάνω από 100 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής, δεν υπάρχει πια, αφού λίγο πριν τις 3 χθες το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο βάθρο της και στην κοίτη του Κερίτη, δεν άντεξε την ορμή του ποταμού.

Η γέφυρα είχε κλείσει για όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα, πράγμα που είχε κρίθηκε σκόπιμο, αφού τα ορμητικά νερά είχαν υποσκάψει τα θεμέλια της γεφύρας, όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτοψία που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου. Έγιναν παρεμβάσεις όμως από νωρίς χθες το πρωί, στη γέφυρα είχε διαπιστωθεί πρόβλημα και εντέλει δεν κατάφερε να σωθεί από τη μανία των καιρικών φαινομένων.

Να σημειωθεί ότι αυτοκίνητα που κινούνταν προς τη γέφυρα υποχρεώθηκαν σε αναστροφή από τα συνεργεία των αρμόδιων υπηρεσιών που βρίσκονταν εκεί, δευτερόλεπτα πριν την κατάρρευση της γέφυρας, αποτρέποντας έτσι το να έχουμε κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Για την ιστορία, σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως δίπλα στον χώρο αυτό, την 1η Αυγούστου 1941, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 118 άνδρες, ανάμεσά τους και ανάπηρους από την περιοχή, με την κατάπτυστη κατηγορία της αντίστασης κατά την εισβολή των Γερμανών στο νησί.

Με την κατάρρευση της συγκεκριμένης γέφυρας αποκόπτεται η συγκοινωνιακή σύνδεση δεκάδων χωριών του δήμου Πλατανιά και της ευρύτερης περιοχής του Σελίνου με τα Χανιά, καθώς και η εναλλακτική οδός διασύνδεσης έχει υποστεί ζημιές.

 Κόπηκαν στα δύο τα Χανιά

Χθες Δευτέρα το μεσημέρι είχαμε μερική κατάρρευση στη γέφυρα του Πλατανιά, στην παλαιά εθνική οδό, και απαγορεύτηκε η διέλευση οχημάτων. Νωρίτερα είχε κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένης της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά έχει διακοπεί. Ασθενείς που ενδεχομένως είναι αναγκαίο να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Χανίων, κάτοικοι που οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες τούς αναγκάζουν να μετακινούνται προς Χανιά, αλλά και τεχνικά συνεργεία που εργάζονται για αποκατάσταση βλαβών, όπως του ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην πόλη.

Λίγο αργότερα, από μια ακόμη γέφυρα, αυτή στις Βουλοκιές, κατέρρευσαν τα τοιχώματα, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια.

Κλειστοί δρόμοι

Από χθες το μεσημέρι, οπότε και οι βροχοπτώσεις εντάθηκαν, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Πρώτο μέλημα ήταν η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Την ίδια ώρα, κλειστοί είναι οι περισσότεροι επαρχιακοί δρόμοι των Χανίων εξαιτίας κατολισθήσεων και καταπτώσεων βράχων, με το πρόβλημα της σύνδεσης της ευρύτερη περιοχής από και προς τα Χανιά να γίνεται πλέον πολύ μεγάλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα χθες το πρωί οδηγός αγροτικού οχήματος εγκλωβίστηκε στην εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου, στο ύψος της γέφυρας του Βαμβακόπουλου.

Εκκενώθηκαν σπίτια στον Αλικιανό

Σπίτια εκκενώθηκαν στον Αλικιανό και στις Βουκολιές στα Χανιά, αφού ορατός ήταν πλέον ο κίνδυνος υπερχείλισης ποταμού. Οι κάτοικοι, που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία. Ο ποταμός έχει υπερχειλίσει, επίσης, στα Δελιανά, όπου πλημμύρισαν και εγκλωβίστηκαν κάτοικοι.

Τα νερά παρέσυραν Ι.Χ. με 2 άτομα

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας υπήρξε και δεύτερη παρέμβαση των πυροσβεστών για δύο άτομα που κινδύνευσαν στα Χανιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Λαγουδάκη, τα νερά παρέσυραν Ι.Χ. στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου και οι πυροσβέστες διέσωσαν δύο άτομα μέσα από το όχημα.

Τεράστια είναι η κατολίσθηση που σημειώθηκε στην εθνική οδό στο ύψος των Σισών, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις επί της ουσίας υποχώρησαν ένα μεγάλο μέρος του βουνό που και το έριξαν επί του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της Τροχαίας και της Πυροσβεστικής, όπου τοποθέτησε σήμανση το δρόμο. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, καθώς το ένα ρεύμα έκλεισε.

Όπως φαίνεται στις εικόνες που παρουσιάστηκαν σε απευθείας σύνδεση από την εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, «Ώρα Αιχμής», με τον Μάνο Δασκαλάκη, σε απευθείας σύνδεση με την Έλλη Κοκάλη, φάνηκε το σημείο, το οποίο χαρακτηρίζεται ίσως το πιο επικίνδυνο του ΒΟΑΚ της Κρήτης, όπως είπε και ο υποδιοικητής Της Τροχαίας κ. Στέλιος Καρακούδης.

Η αστυνομία εφιστά την προσοχή των οδηγών, καθώς τη νύχτα η ορατότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Συνεργεία της Περιφέρειας σπεύδουν στο σημείο, καθώς κατολισθήσεις καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο από Ηράκλεια προς Ρέθυμνο. Επίσης προσοχή χρειάζεται στο ύψος της Σκεπαστής στο Ρέθυμνο, ενώ μικρές κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας στην περιοχή του Φόδελε και στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

 Πολλά προβλήματα και στο νότιο Ρέθυμνο στην περιοχή του Πλακιά που έχουν πλημμυρίσει πολλοί οικισμοί, ενώ μεγάλες οι ζημιές και στην περιοχή του Κουρταλιώτη.

Χωρίς ρεύμα

Από προχθές το πρωί δεν έχουν ρεύμα οι κάτοικοι στο Ακρωτήρι, από το Καμπάνι μέχρι τον Σταυρό, με το πρόβλημα, όπως έγινε γνωστό, από χθες το πρωί να επεκτείνεται στην οδό Παπαναστασίου, στη Χαλέπα, στην Παρηγοριά, στο Βαμβακόπουλο, στην περιοχή κοντά στον Άγιο Στυλιανό, αλλά και σε Σφακιά, Ανώπολη, Λουτρό και Αγία Ρουμέλη. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ με σχετική ανακοίνωσή του ενημέρωνε το καταναλωτικό κοινό ότι χθες Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, από τις πρώτες πρωινές ώρες, θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές στον νομό Χανίων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή. 

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επιτόπου και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, με κυριότερη την αδυναμία πρόσβασης σε πολλές περιοχές σε ολόκληρο τον νομό, με τον Διαχειριστή να ζητά την κατανόηση του καταναλωτικού κοινού και συγνώμη για την ταλαιπωρία. 

Ωστόσο, ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης, δηλώνει πρόθυμος να συντάξει δωρεάν μηνυτήρια αναφορά κατά της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ για το πρόβλημα.

Αυτοψία σε πληγείσες περιοχές

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης πραγματοποίησε αυτοψία σε πληγείσες περιοχές της Κρήτης. Στην πορεία του προς τα Χανιά σταμάτησε σε όλα τα σημεία που σημειώνονται κατολισθήσεις, μίλησε με τους τεχνικούς ώστε να μείνει ανοικτή η εθνική οδός και επέστησε την προσοχή στους οδηγούς. Ο ίδιος, νωρίτερα χθες το μεσημέρι, μετείχε σε μια πρώτη σύσκεψη στις Βουκολιές, όπου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή, τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, Κώστα Λαγουδάκη, προχώρησαν στην πρώτη αποτύπωση των ζημιών και τον συντονισμό των ενεργειών, σε πλήρη συντονισμό και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, Νίκο Λαγουδάκη.

Έπεσε δέντρο στον Δημοτικό Κήπο

Τρόμος επικράτησε χθες το μεσημέρι στο κέντρο των Χανίων, όταν ένα τεράστιο δέντρο του Δημοτικού Κήπου έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσει ξαφνικά στη μέση του δρόμου, καταπλακώνοντας τρία αυτοκίνητα. 

Την ίδια ώρα, από και προς το αεροδρόμιο Χανίων δεν πραγματοποιείται από χθες καμία πτήση, ενώ δεμένα παρέμειναν χθες τα πλοία στα λιμάνια της περιοχής.

Κλειστοί δρόμοι

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη είχαν ως συνέπεια μεγάλες καταστροφές στις υποδομές και ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο στο νησί. Ειδικά στη Δυτική Κρήτη οι ζημιές είναι πρωτοφανείς και στον ΒΟΑΚ υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων να επιχειρούν για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σημεία. 

Τεράστια λόγω της κακοκαιρίας ήταν τα προβλήματα που σημειώθηκαν στα διοικητικά όρια του Δήμου Πλατανιά. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχειλίσει στη γέφυρα του Πλατανιά, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η παλιά εθνική οδός, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Ταυρωνίτη, στο ύψος των Βουκολιών και του Συριλίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου, οι κάτοικοι που μένουν σε παραποτάμιους οικισμούς πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την ασφάλειά τους. Παράλληλα συστήνεται να αποφεύγεται - αν δεν είναι απολύτως αναγκαία - κάθε μετακίνηση μέχρι την παύση των φαινόμενων, καθώς «υπάρχει κίνδυνος από καθιζήσεις, κατολισθήσεις εδαφών και πτώση δέντρων». Κλειστές παραμένουν η γέφυρα Πατελαρίου-Πλατανιά, η γέφυρα του Συριλίου στη θέση “Αυλωνίτη” και η γέφυρα του Ιάρδανου στον Πλατάνια, όπως επίσης κλειστός είναι και ο δρόμος από Αμυγδαλοκεφάλι προς Κάμπο διαμέσου Αφρατόλακκου. Επίσης, έκλεισε ξανά και η σήραγγα των Τοπολίων. 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρότατες ζημιές στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πλατανιά, με αποτέλεσμα την απαγόρευση της διέλευσης, λόγω επικινδυνότητας, των κάτωθι δρόμων: Φουρνέ-Μεσκλών, Λάκκων-Μεσκλών, Φουρνέ-Λάκκων, Χλιαρού-Ουρθουνίου-Καράνου, Νιου Χωριού-Βουκολιών και Συριλίου-Νεριανών. Επίσης, για λόγους ασφαλείας, λόγω σοβαρότατων προβλημάτων στο οδόστρωμα, θα πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση των δρόμων Μπαμπιόλου-Μανωλιόπουλου και Σκινέ-Φουρνέ. Επίσης, έκλεισε η εθνική οδός στο ύψος του Αγίου Φανουρίου στον Αποκόρωνα λόγω κατολίσθησης, ενώ η κυκλοφορία πραγματοποιείται από την περιφερειακή εθνική οδό.

Η κυκλοφορία διεκόπη επιπλέον στην εθνική οδό στο ύψος των Βρυσών και των Αγίων Πάντων και διεξάγεται από την παλαιά εθνική, όπως επίσης διεκόπη και στην Κίσσαμο προς Καλάθαινα λόγω κατολισθήσεων. Επιπλέον ο δρόμος έκλεισε και από Περιβόλια προς Θέρισο στα Χανιά, ενώ κατολισθήσεις σημειώνονται και στο ύψος του Ναυστάθμου Χανίων. 

Την ίδια ώρα, ανησυχία εμπνέει η λίμνη της Αγιάς, η οποία βρίσκεται στο όριο της υπερχείλισης, με τις Αρχές να εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες. Έκκληση από τις Αρχές εκφράζεται στους δημότες προκειμένου να αποφεύγουν σημεία (όπως ο Δημοτικός Κήπος Χανίων) όπου υπάρχουν ψηλά δέντρα, λόγω κινδύνου κατάρρευσής τους (από τους ισχυρούς ανέμους), ενώ κλειστή παρέμεινε χθες και η Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Κήπου, για λόγους ασφαλείας των παιδιών και των ενηλίκων, με τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας.

Εγκλωβίστηκαν 8 άτομα στα οχήματά τους

Στιγμές αγωνίας εξελίχτηκαν χθες όταν χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της 3ης ΕΜΑΚ στην περιοχή Ορθούνι, στα Χανιά, για τον απεγκλωβισμό οκτώ, συνολικά, ατόμων, τα οποία λόγω της κακοκαιρίας εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους. Οι επιβαίνοντες στα οχήματα κάλεσαν βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, κ. Νίκο Λαγουδάκη, «και τα 8 άτομα απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο», με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια της Κρήτης να δέχονται συνεχώς κλήσεις για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα