Δολοφονία – Γρηγορόπουλου: Η Εισαγγελική πρόταση ανοίγει το δρόμο για την ατιμωρησία

Με μια πρόταση – βόμβα, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε «σπάσιμο» των ισοβίων για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, προχώρησε η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας που βαρύνει τον βασικό κατηγορούμενο από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο και την αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε, εφόσον αναγνωριστούν ελαφρυντικά στον Κορκονέα να σπάσουν τα ισόβια και σε λίγα χρόνια να βγει από τη φυλακή.

Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα Βαγγέλης Ανδρούλας τόνισε πως η πρόταση του κύριου εισαγγελέα έδωσε απαντήσεις σε ζητήματα που απασχόλησαν το δικαστήριο όλο αυτό το διάστημα.

Η διαδικασία ξεκίνησε με διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τον Βασίλη Σαραλιώτη και στη συνέχεια άρχισε η αγόρευση του κύριου εισαγγελέα που μεταξύ των άλλων είπε πως ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει και πυροβόλησε βρισκόμενος σε κατάσταση θυμού. «Αποδεικνύεται πως δεν υπήρχε άμεσος δόλος να σκοτώσει τα άτομα που ήταν απέναντί του» επεσήμανε και πρόσθεσε πως ο Γρηγορόπουλος ήταν ο άτυχος της στιγμής.

Οι υπόλογοι εξακολουθούν να μη λένε την αλήθεια και προσπαθούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα είπε μεταξύ των άλλων ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος χαρακτηρίζοντας αντιφατική την πρόταση του κύριου εισαγγελέα.

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασαν οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου την εισαγγελική πρόταση

«Η σημερινή εισαγγελική πρόταση, αν γίνει δεκτή, ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά της ατιμωρησίας» αναφέρουν οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την εισαγγελική εισήγηση για μετατροπής της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και την αθώωση του Βασίλη Σαραλιώτη.

«Η Εισαγγελική πρόταση, δυστυχώς, κινήθηκε στην παράδοση του "θύματος που χτύπησε στην πορεία της βολίδας". Τέτοιες προκλητικές προτάσεις και προκλητικές αποφάσεις οπλίζουν το χέρι κάθε επόμενου αστυνομικού, που θα πυροβολήσει πολίτη» αναφέρουν, προσθέτοντας ότι ζητούν την καταδίκη των κατηγορουμένων, όπως και πρωτόδικα. «Τίποτε λιγότερο» τονίζουν.

Η δήλωση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Κωνσταντόπουλου, για τη σημερινή Εισαγγελική πρόταση έχει ως εξής:

«Στις 14 Μαρτίου και στις 26 Μαρτίου θα αγορεύσουμε για την υποστήριξη της κατηγορίας και την καταδίκη των υπαιτίων της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου αγοριού από τους 2 ειδικούς φρουρούς.

Η Εισαγγελική πρόταση, δυστυχώς, κινήθηκε στην παράδοση του "θύματος που χτύπησε στην πορεία της βολίδας". Τέτοιες προκλητικές προτάσεις και προκλητικές αποφάσεις οπλίζουν το χέρι κάθε επόμενου αστυνομικού που θα πυροβολήσει πολίτη. Αλλά και επιβραβεύουν όσους συνωμότησαν για τη συσκότιση και τη συγκάλυψη, παραποίησαν βίντεο, παρενέβησαν σε αυτοψίες, ψευδόρκησαν αποδεδειγμένα, κατασκεύασαν στοιχεία. Η αστυνομική βία, συχνά δολοφονική, δεν θα σταματήσει όσο βασιλεύει η ατιμωρησία.

Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για Κορκονέα-Σαραλιώτη έσπασε την μακρά παράδοση ατιμωρησίας. Και η μετατροπή της κατηγορίας σε άμεσο δόλο, από ενδεχόμενο, αποκατέστησε τους κανόνες της λογικής και το αίσθημα δικαίου. Η σημερινή εισαγγελική πρόταση, αν γίνει δεκτή, ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά της ατιμωρησίας.

Εμείς ζητούμε την καταδίκη των υπαιτίων, όπως πρωτοδίκως.  Τίποτε λιγότερο. Για τον 15χρονο Αλέξανδρο, που δεν έζησε για να μεγαλώσει.  Και για κάθε Αλέξανδρο που έχει δικαίωμα στη ζωή».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα