Αντώνης Κουνάδης: Επιτακτική ανάγκη η χάραξη εθνικής πολιτικής για την παιδεία

Αντώνης Κουνάδης: Επιτακτική ανάγκη η χάραξη εθνικής πολιτικής για την παιδεία

 Με την λήξη της θητείας του προσφάτως ως προέδρου της Ακαδημίας  Αθηνών, ο ακαδημαϊκός  κ. Αντώνη Κουνάδης, ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας, να μας  πεί τις απόψεις του για το καυτό θέμα της Παιδείας. 

* Συμβούλιο προσωπικοτήτων θα έχει την εποπτεία της. Προτάσεις του πρώην προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνη Κουνάδη

Ως πρόεδρος έκανε προτάσεις σε σημαντικά επίκαιρα θέματα: παγκοσμιοποίηση, εθνική ταυτότητα, δημογραφικό, μεταναστευτικό, Σκοπιανό, γλώσσα και παιδεία. Δημοσιότητα στα τόσα σημαντικά που ελέχθησαν, δεν δόθηκε. Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις του για τη γλώσσα και  την παιδεία, οι οποίες ελπίζουμε να ληφθούν υπόψη των αρμοδίων.

Ο κ. Κουνάδης αναφέρθηκε στη βαθειά κρίση θεσμών και αξιών που διέρχεται η χώρα μας και οφείλεται, όχι μόνο  στην ολέθρια κακοδιαχείριση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά στο σοβαρό έλλειμμα Ανθρωπιστικής Παιδείας που οδήγησε στο σημερινό επίπεδο ηθικής παρακμής με όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε καθημερινά: Κακοποίηση της γλώσσας, διαστρέβλωση της ιστορίας, κατάργηση των εθνικών παραδόσεων,  βολές κατά του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας, οξεία αντιπαράθεση Πολιτείας - Εκκλησίας. Δηλαδή όλα αυτά που πλήττουν τα βασικά χαρακτηριστικά  της εθνικής μας ταυτότητας, γλώσσα, ιστορία, θρησκεία, με απώτερο στόχο την αποδόμηση του Ελληνισμού.

«Η ανθρωπιστική παιδεία, είπε ο κ. Κουνάδης, είναι σήμερα αναγκαία  για την νεολαία μας, διότι  συμβάλλει στη δημιουργία  πολιτών εφοδιασμένων με αντισώματα, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, της μάστιγας των ναρκωτικών, της ανεργίας, της απογοήτευσης και τη μετανάστευσης στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος  ο κ. Κουνάδης στην Ελληνική γλώσσα, μας  μίλησε για  τα πλήγματα που δέχτηκε από τις λεγόμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, την κατάργηση τόνων και πνευμάτων, τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων,  γιατί… τάχα, είναι ξένη γλώσσα!...

«Κι ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Κουνάδης, σε ξένες χώρες, από τη Χιλή και την Αλάσκα,  έως την άλλη άκρη της γης,  το Βλαδιβοστόκ και την Αυστραλία, εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αρχαίας και νέας! Η αποκοπή της  νεοελληνικής από τα αρχαία  ελληνικά, οδηγεί την νεολαία στην λεξιπενία και στην αδυναμία έκφρασης και σκέψεως, διότι σκεπτόμεθα δια των λέξεων. Φτωχότερο το λεξιλόγιο πολύ πτωχή η σκέψη. Είναι συνήθεις οι  σολοικισμοί και οι βαρβαρισμοί  που ακούμε συχνά  ακόμα και από τους παρουσιαστές των ειδήσεων. Χρειάζεται λοιπόν  συνταγματική προστασία  της γλώσσας, όπως υπήρχε στο Σύνταγμα του 1952».

Προτάσεις για την Παιδεία

Ο κ. Κουνάδης θεωρεί επιβεβλημένη την χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για την Παιδεία, από ένα Συμβούλιο προσωπικοτήτων  εγνωσμένου κύρους με υπουργό Παιδείας κοινής αποδοχής, συνταγματικά κατοχυρωμένο, τουλάχιστον με πενταετή θητεία. Θα διορίζεται από τη Βουλή με ισχυρή πλειοψηφία και θα έχει την ευθύνη καταρτίσεως των προγραμμάτων και των τριών βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να θεωρηθούν ως επείγοντα είναι:

α) Επανίδρυση της Τεχνικής Παιδείας (κατώτερες, μέσες και ανώτερες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης).

β) ΄Ιδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλλουν μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού των ΑΕΙ στην ποιοτική αναβάθμιση τους.

γ) Αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης με επαναφορά των ωρών διδασκαλίας στα γλωσσικά μαθήματα και την ιστορία.

δ) Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

ε) Ενίσχυση με παράλληλη αναμόρφωση του τρόπου διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο.

στ) Επανεξέταση όλων των βιβλίων ιστορίας και στις τρείς βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

ζ)΄Ιδρυση Κλασσικών Λυκείων (εκατοντάδες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία)

Κάθε προσπάθεια αναβάθμισης του πάσχοντος Εκπαιδευτικού μας Συστήματος, προϋποθέτει:

α) Αυστηρή εφαρμογή των νόμων με παράλληλη αποκατάσταση της νομιμότητας.

β) Απαλλαγή της Παιδείας από τον ασφυκτικό κομματικό και συντεχνιακό εναγκαλισμό.

γ) Επικεφαλής του Υπουργείου Παιδείας να τεθεί για μια 5ετία, εγνωσμένου κύρους προσωπικότητα, που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής.

Τέλος ο κ. Κουνάδης υπογραμμίζει, ότι η οικονομική εξαθλίωση, οι ασύμμετρες εξωτερικές και προκλητικές απειλές που δέχεται καθημερινά η χώρα μας από την γειτονική Τουρκία, το οξύτατο μεταναστευτικό πρόβλημα σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα, καθιστούν εθνική επιταγή την συστράτευση των απανταχού της γης Συνελλήνων και όλων των δυνάμεων του έθνους, με στόχο την ενίσχυση της χώρας  στους καίριους τομείς: Παιδείας, Άμυνας και Οικονομίας.

Φωτογραφία : 1) Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκός Αντώνης Κουνάδης, ομιλεί σε συνεδρία της Ακαδημίας.

Πηγή: Real

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα