"Πόλεμος" σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των σεισμολόγων με αφορμή μελέτη της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας ξέσπασε έντονα με αφορμή την απόφαση της επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ο ίδιος μίλησε στον "realfm 97,8" και δίστασε να χαρακτηρίσει την επιτροπή «επιτροπή- μαϊμού, η οποία συκοφαντεί επιστημονικά δεδομένα, δίνει προς την πολιτεία ψευδή, παραποιημένα, συκοφαντημένα τα στοιχεία της ομάδας του Παναγιώτη Βαρώτσου. Είναι ντροπή αυτό. Συκοφαντίες γραφειοκρατών του δημοσίου που χειρίζονται ανθρώπινες ζωές».

Μάλιστα, ο κ. Χουλιάρας υποστήριξε ότι «είναι ψεύτες οι 19 που ψήφισαν εναντίον του ενός. Ζητήθηκε να υπογράψουν ότι έγινε μία μυστική εισήγηση που δεν την έχουμε πάρει στα χέρια μας και υπέγραψαν 19, εγώ όχι. Πήγαν να καλύψουν τα κρυφά παιχνίδια της ηγεσίας τους. Είχαν βάλει τη μελέτη στα συρτάρια τους, δεν την έδωσαν στην επιτροπή να συζητηθεί. Είπε ο πρόεδρος ότι έχει κάνει ήδη συνεννόηση με την πολιτική προστασία χωρίς να πάρει την άποψη 20 επιστημόνων που τους έχει διορίσει το κράτος. Είμαστε κρατική επιτροπή, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο υπάρχουν μυστικές διαβουλεύσεις».

«Ο κ. Λέκκας είναι γεωλόγος δεν είναι σεισμολόγος. Μπορεί να σκάβει πηγάδια, να μας λέει για πλημμύρες, για φωτιές, σεισμολόγος δεν θα γίνει με το ζόρι. Ο κ. Μακρόπουλος είναι συνταξιούχος, δεν θα γίνει σεισμολόγος με το ζόρι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χουλιάρας ανακοίνωσε την πρόθεση του να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πάω στον εισαγγελέα, αυτό που γίνεται είναι απάτη. Συκοφάντησαν επιστημονικά στοιχεία, δεν δόθηκαν στην επιτροπή. Τα δώσαμε πριν από δύο εβδομάδες στον πρόεδρο της επιτροπής τον κ. Μακρόπουλο και δεν τα μοίρασε. Δεν μοιράστηκαν όλα τα έγγραφα του κ. Τσελέντη, τα κρατάει στο συρτάρι του ο κ. Μακρόπουλος για να κάνει δημόσιες σχέσεις με τους υπουργούς του, μαζί με τον κ. Λέκκα».

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Μακρόπουλος δήλωσε στο enikos.gr ότι «ενήργησα όπως προβλέπει ο νόμος και η συνείδησή μου».

Ο κ. Μακρόπουλος υπογράμμισε επίσης πως: «η συγκεκριμένη μελέτη δεν μας επιτρέπει να έχουμε ασφαλείς πληροφορίες . Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν τις έχουμε στείλει εμπιστευτικά στις υπηρεσίες και έχουμε προβεί στις νόμιμες διαδικασίες που έπρεπε να κάνουμε».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΑΣΠ έκανε «έκκληση να κατέβουν οι τόνοι και να ηρεμήσουν» γιατί όπως είπε «αυτά, κάνουν κακό στους ανθρώπους που ζουν εκεί γιατί τους έχουμε σε εγρήγορση αλλά και στον τουρισμό».

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα