Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε γυμνάσιο για να απομακρυνθεί 12χρονος μαθητής

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη σε γυμνάσιο για να απομακρυνθεί 12χρονος μαθητής

Μαθητές κάνουν κατάληψη προκειμένου να απομακρυνθεί από το σχολείο 12χρονος συμμαθητής τους, που φέρεται να έχει επιθετική συμπεριφορά. Τις επόμενες μέρες θα δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την υπόθεση στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, διαβεβαιώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα όταν το 15μελές συμβούλιο μαθητών, προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε κατάληψη, με αίτημα την απομάκρυνση από το σχολικό περιβάλλον ενός μαθητή της Α' τάξης Γυμνασίου.

Ο μαθητής φέρεται να παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά προς τους συμμαθητές του και προς τους εκπαιδευτικούς, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες. 

«Έγινε κατάληψη κάποιων ωρών και είχε αναρτηθεί στην είσοδο του σχολείου μία χειρόγραφη καταγγελία του 15μελούς. Όταν πληροφορήθηκα το γεγονός έδωσα εντολή στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να ζητήσει από τη διευθύντρια του σχολείου να κατέβει το έγγραφο αμέσως», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Οι συμμαθητές του παιδιού και οι γονείς τους αναφέρουν ότι τα φαινόμενα επιθετικής συμπεριφοράς του 12χρονου, που έχει διαγνωστεί με γενετική παρέκκλιση, είναι καθημερινά από την αρχή της χρονιάς – μεταξύ άλλων – επικαλούνται περιστατικά φραστικής και σωματικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και φθορές στη σχολική περιουσία.

Από την πλευρά τους οι γονείς του 12χρονου λένε ότι έχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την εξατομικευμένη υποστήριξη της ένταξής του στο σχολικό περιβάλλον και καταγγέλλουν στιγματισμό του παιδιού τους, με έγγραφη αναφορά τους προς το υπουργείο Παιδείας.

«Το θέμα είναι αρμοδιότητας της Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Όταν ο μαθητής ήταν στην πρωτοβάθμια δεν είχε δημιουργηθεί τέτοιο θέμα, γιατί η ίδια η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης είχε ενδιαφερθεί προσωπικά για το παιδί, έκανε παρέμβαση πολύ ενεργητική και στο σχολείο που φοιτούσε, μιλούσε με τους Συλλόγους. Και τώρα όμως θα βρούμε την καλύτερη λύση για τον μαθητή», επισήμανε ο κ.Ανανιάδης.

Ερωτηθείς αν από το σχολείο κατατέθηκε αίτημα αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος του 12χρονου εξήγησε ότι «το σχολείο ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δεν παρεμβαίνει η Περιφέρεια», ενώ διευκρίνισε ότι για να αποφασιστεί η ένταξη του παιδιού στο συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον ακολουθήθηκαν, βάσει της ιατρικής γνωμάτευσης, όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.

Αναφορά στον Εισαγγελέα από τους γονείς συμμαθητών του 12χρονου

Από την πλευρά των γονέων των συμμαθητών του 12χρονου ο δικηγόρος Αντώνης Ευστρατιάδης προτίθεται εντός των ημερών να υποβάλει ομαδική αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, στην οποία θα περιγράφονται τα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο σχολικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των εκπαιδευτικών ο κ. Ευστρατιάδης διευκρίνισε: «Έχουν γίνει επανειλημμένες συναντήσεις από ό,τι διάβασα στα πρακτικά του σχολείου, έχουν καταβληθεί άπειρες προσπάθειες από τους δασκάλους, έχει γίνει αίτηση αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, έχει απορριφθεί. Οι άνθρωποι είναι απολύτως άξιοι και απολύτως προσηλωμένοι στο καθήκον τους, αλλά όταν μπαίνει ο μαθητής μέσα και αρχίζει να βρίζει από την πρώτη στιγμή, να καταστρέφει τις εργασίες των συμμαθητών του, να σπάει την πόρτα, να πετάει αντικείμενα, να κλωτσάει τους συμμαθητές, πώς μπορούν να τον περιορίσουν και να τον διδάξουν αγάπη; Όλα τα παιδιά που έχουν κάποιο πρόβλημα αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κάθε καλοσύνη, το θέμα είναι να προλάβουμε να μη γίνουν καταστάσεις που είναι πλέον επικίνδυνες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα