Συλλαλητήρια – Μακεδονία: Μολότοφ και πέτρες έξω από την Βουλή

Συλλαλητήρια – Μακεδονία: Μολότοφ και πέτρες έξω από την Βουλή

Επεισόδια σημειώθηκαν στην συγκέντρωση των παμμακεδονικών ενώσεων έξω από την Βουλή ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών.

Κουκουλοφόροι έξω από την Βουλή έβγαλαν μια σημαία της ΠΓΔΜ, την οποία αφού έσκισαν στην συνέχεια την έκαψαν. Κοκουλοφόροι αρχικά προσπάθησαν να κινηθούν προς το κοινουβούλιο με τα ΜΑΤ να τους αποτρέπουν.

Στην συνέχεια άρχισαν να πετούν βόμβες μολοτοφ, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα και με κρότου λάμψης. Συγκεκριμένα, μια ομάδα ατόμων άρχισε να πετά εκρηκτικές μολότοφ, όπου όταν τις τελείωναν μιλούσαν στα κινητά τους λέγοντας “τελείωσαν φέρ’ τε κι άλλες από τα αυτοκίνητα”


Συγκεκριμένα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους αποχωρούσε μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ορισμένα άτομα έμειναν πίσω κι άρχισαν να πετάνε φωτοβολίδες και πέτρες με κατεύθυνση το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η αστυνομία για να τους διαλύσει πέταξε χημικά προς τη μικρή ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια, δίνοντας τέλος στην ένταση που προκλήθηκε.
Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο και διέλυσαν αυτήν την ομάδα προχωρώντας σε 4 προσαγωγές.

Στην Αμερικανική πρεσβεία το ΚΚΕ

Σε έναν διαφορετικό τόνο και με διαφορετικές διαφωνίες και αιτήματα, το ΚΚΕ κάλεσε σε συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας στο Μέγαρο Μουσικής. ώστε να βρεθεί έξω από την Αμερικανική πρεσβεία.

Το ΚΚΕ αντιδρά λέγοντας πως η΄συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει τους αλυτρωτισμούς και εντάσσεται στον σχεδιασμό ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή που έχει μόνο “μπαρούτι” για τους λαούς.

 

 

Στη συγκέντρωση του ΚΚΕ απηύθυναν κατά σειρά χαιρετισμό η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, ο καθηγητής του ΕΜΠ, Ευάγγελος Χριστοφόρου και ο συνταγματάρχης ε.α. Νίκος Παπαναστάσης μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

“Είμαστε εδώ και διαδηλώνουμε γιατί όπως παλεύουμε να φύγουν οι βάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας έτσι δε θέλουμε να φτιαχτούν και καινούργιες βάσεις του θανάτου και του πολέμου στη γειτονιά μας. Γιατί δε θέλουμε κι άλλος λαός να μπει σ’ αυτή τη φυλακή” τόνισε η Ε. Γερασιμίδου.

“Έτσι λογαριάζουμε εμείς τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Έτσι πολεμάμε εμείς το μίσος, τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό. Έτσι κλείνουμε εμείς την πόρτα στο σκοτάδι, έτσι ανοίγουμε την πόρτα στην ελπίδα, έτσι φωτίζουμε το δρόμο για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας, αφέντες στον τόπο μας” είπε η Ε. Γερασιμίδου.

“Τώρα, ήρθε η ώρα για μάχη και για ζωή. Ζωή μας η ανεξαρτησία της χώρας μας και η απεξάρτησή της από το ΝΑΤΟ και τους δανειστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί μπορούμε. Ο ελληνικός λαός είναι ικανός να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του. Σε αντίθεση με τα αφεντικά του, που μόνο μειοδοσία έχουν να δείξουν στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας” είπε μεταξύ άλλων ο Ε. Χριστοφόρου, τονίζοντας “τώρα ήρθε η ώρα για στράτευση σ΄ αυτόν τον αγώνα. Για συν-στράτευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και την πραγματική Αριστερά”.

“Απ’ αυτό το βήμα, καλώ τους συναδέλφους μου, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εν ενεργεία και αποστρατεία, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην καταστροφική πολιτική, στον διχασμό των λαών από τους ιμπεριαλιστές. Ενώνουμε τη φωνή μας με το ΚΚΕ ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τα νατοϊκά σχέδια, τον εθνικισμό. Αυτός είναι ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός” τόνισε, τέλος, ο Ν. Παπαναστάσης.

Συλλαλητήριο και από αριστερές οργανώσεις και επεισόδια

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν και αριστερές οργανώσεις με κεντρικό σύνθημα «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Διεθνιστικό Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών», οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία πάρα το αρχικό τους κάλεσμα για πορεία προς τη Βουλή.

«Είμαστε εδώ γιατί είμαστε αντίθετοι σε μία νατοϊκή συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, μία συμφωνία που είναι εθνικά ασύμφορη, διότι εκχωρεί και την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνικότητα στη γειτονική χώρα», επισήμανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το μέλλον της χώρας μας και για το μέλλον της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ήρθαμε εδώ γιατί διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την συμφωνία η οποία εφόσον ψηφιστεί θα παράξει τετελεσμένα άκρως δυσμενή και για τις δύο χώρες».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα