Επεισόδια σε Σύνταγμα - Θεσσαλονίκη στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία

Επεισόδια σε Σύνταγμα - Θεσσαλονίκη στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία

Επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ έξω από τη Βουλή, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να διαδηλώσει ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κορυφώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία τελικά μετατέθηκε για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους αποχωρούσε μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ορισμένα άτομα έμειναν πίσω κι άρχισαν να πετάνε φωτοβολίδες και πέτρες με κατεύθυνση το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Η αστυνομία για να τους διαλύσει πέταξε χημικά προς τη μικρή ομάδα που προκάλεσε τα επεισόδια, δίνοντας τέλος στην ένταση που προκλήθηκε 

Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην “καρδιά” της Αθήνας, για να αποτρέψουν επεισόδια ανάλογα με αυτά της περασμένης Κυριακής. Σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ κλούβες των ΜΑΤ έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία.

Το συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος διοργανώνεται από την “Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας”.

Παράλληλη συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στελέχη της Λαϊκής Κοινότητας συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Δείτε Live  εικόνα από το Σύνταγμα

Επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στην οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ κουκολοφόρων που βγήκαν από την πορεία για την Μακεδονία και ανδρών των ΜΑΤ.

Οι κουκολοφόροι αναποδογύρισαν κάδους και πέταξαν πέτρες και αντικείμενα προς τους αστυνομικούς οι οποίοι τους απώθησαν. Η πορεία ατά της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζεται αυτή την ώρα στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης.

Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Πύργο και κρατώντας ελληνικές σημαίες, υπό τον ήχο τυμπάνου, φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, κατά της Συμφωνίας και κατά των πολιτικών.

Την ίδια στιγμή στο άγαλμα Βενιζέλου κατέληξε η πορεία που πραγματοποίησαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέλη αριστερών συλλογικοτήτων και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Ερμού, Αριστοτέλους, κατέληξαν στο άγαλμα Βενιζέλου.

Σημειώνεται πως η πορεία σταμάτησε για λίγη ώρα στην Αγίας Σοφίας, προκειμένου να μην συναντηθεί με άλλες πορείες που βρίσκονται εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης.

«Φρούριο» η Βουλή

Περίπου 1.500 αστυνομικοί συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας και η παρουσία τους στο κέντρο είναι εμφανής.

Έχουν στηθεί αστυνομικά τείχη με έξι φραγμούς από αστυνομικές κλούβεςγύρω από τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το κυριότερο είναι αυτό στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής στην Βασ. Σοφίας, το οποίο είναι διπλό και σχηματίζει έναν ασφαλή διάδρομο διέλευσης για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των βουλευτών στο κοινοβούλιο. Ένας φραγμός από κλούβες είναι στα λουλουδάδικα και ο δεύτερος πάνω από την οδό Ακαδημίας.

Στα σκαλιά δίπλα από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο αστυνομικός υπάρχει διπλή διμοιρία των ΜΑΤ, με τον πρώτο ανθρώπινο φραγμό μπροστά από το Μνημείο και τον δεύτερο πάνω από αυτό, προς ενίσχυση των πρώτων. Γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο της Βουλής υπάρχει ένας κύκλος ασφαλείας από την Βασ. Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Όλγας που κλείνει στην Αμαλίας. 

Κλειστοί δρόμοι

Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας για τους οδηγούς λόγω των συγκεντρώσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ήδη έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας σε όλο το μήκος της από τον κόμβο των Αμπελοκήπων στην Κηφισίας μέχρι την πλατεία Συντάγματος στην Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κλειστές η Αμαλίας και η Ακαδημίας σε όλο το μήκος της από την Χαλκοκονδύλη στην πλατεία Κάνιγγος ενώ η κυκλοφορία στην άνοδο της Βασιλέως Κωνσταντίνου διακόπτεται στο ύψος της οδού Μερκούρη.

Από τις 16.30 είναι κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα