Στους 29 έφτασαν οι ύποπτοι φάκελοι σε ΑΕΙ, κολλέγια και Μόρια

Στους 29 έφτασαν οι ύποπτοι φάκελοι σε ΑΕΙ, κολλέγια και Μόρια

Τους 29 έφτασε ο αριθμός των ύποπτων φακέλων που εκτός από δεκάδες ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είχαν ως παραλήπτες, ιδιωτικά κολλέγια, ακόμα και το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια. 

Το ενδιαφέρον της αστυνομίας έχει στραφεί σε μία υπόθεση αποστολής ύποπτων φακέλων που κατεγράφη στην Αυστραλία και εξετάζει αν συνδέεται με αυτή της Ελλάδας. Ειδικότερα, στις 4 Ιανουαρίου το ελληνικό προξενείο ήταν ο παραλήπτης ενός φακέλου με παρόμοιο περιεχόμενο και την ίδια μέρα είχε γίνει μαζική αποστολή σε 13 προξενεία και πρεσβείες στην Αυστραλία.

Η υπόθεση που ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη πριν δύο μέρες, γρήγορα απέκτησε τεράστιες διαστάσεις καθώς στην πλειονότητα των ελληνικών Ιδρυμάτων έφτασαν φάκελοι με αποστολέα από την Ινδία – σε αρκετές περιπτώσεις περισσότεροι από ένας- στους οποίους υπήρχαν φυλλάδια υπέρ του Ισλαμ και κείμενα γραμμένα στα αραβικά και στα αγγλικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί φάκελοι είχαν φτάσει στα παενπιστήμια πριν αρκετές μέρες, με ορισμένες πρυτανικές αρχές να μη δίνουν αρχικά σημασία στο περιεχόμενό τους. Μετά την δημοσιοποίηση της περίπτωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην οποία επτά υπάλληλοι τέθηκαν σε καραντίνα, αποκαλύφθηκαν και οι υπόλοιπες αποστολές ύποτπων φακέλων για τις οποίες δεν είχε ενημερωθεί η αστυνομία.

Νωρίτερα σήμερα, ένας ύποπτος φάκελος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη φορά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ΑΚΤΟ, στη δυτική είσοδο της πόλη. Στο σημείο έσπευσαν ειδικά εκπαιδευμένοι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων εκκενώθηκαν και η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ για προληπτικούς λόγους ειδοποιήθηκε και το ΕΚΑΒ.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα, το πρωί, κινητοποίηση των Αρχών, μετά τον εντοπισμό φακέλου, που θεωρήθηκε ύποπτος, στο κολλέγιο "Mediterranean", κοντά στο Βαρδάρη. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν μετά το πέρας της επιχείρησης, ο φάκελος έφτασε στο κολλέγιο από την Ινδία και προστέθηκε στους φακέλους που εστάλησαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με προέλευση την ίδια χώρα.

Και στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, από το πρωί ο αριθμός των ύποπτων φακέλων που εστάλησαν έχει αρχίσει να αυξάνεται. Μία ακόμη περίπτωση είναι ηγραμματεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΜΑΚ και Αστυνομία για τη διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό πρωτόκολλο άμεσης παρέμβασης.

Τρεις φάκελοι, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι, εντοπίστηκαν σήμερα και στο κτίριο του παραρτήματος Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, ενώ ένας ακόμη φάκελος βρέθηκε στο ΤΕΙ.

Αυτή τη φορά ο φάκελος εντοπίστηκε στο Πανεπιστήμιο της πόλης και αμέσως ενημερώθηκαν οι αρχές. Στον χώρο του Πανεπιστημίου μετέβη κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει με ασφάλεια τον φάκελο ώστε αυτός να σταλεί στην συνέχεια για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Η νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για ύποπτους φακέλους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, , στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ύποπτος φάκελος και στη Μόρια

Εκκενώθηκε περί τις 11.00 το πρωί σήμερα Παρασκευή, ο χώρος διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, όταν φάκελος με προέλευση το Ομάν που εστάλη στη Λέσβο με ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών και αποδέκτη το Κέντρο και όχι κάποιο ωφελούμενο σε αυτό, χαρακτηρίσθηκε ως ύποπτου περιεχομένου.

Από μεριάς της διοίκησης του ΚΥΤ δεν έγινε η παραμικρή δήλωση, ενώ όπως έγινε γνωστό κλήθηκε η Πυροσβεστική και οι άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να παραλάβουν και να ελέγξουν τον ύποπτου περιεχομένου αυτό φάκελο.

Στον καταυλισμό του ΚΥΤ πάντως επικρατεί ηρεμία.

Τι περιείχαν οι φάκελοι

Στο Κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη εντοπίσθηκε εχθές, μεσημβρινές ώρες, ύποπτος φάκελος, με άγνωστο αποστολέα από την Ινδία, ο οποίος είχε ως αποδέκτη την Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής, ενώ μετέβη με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, αποτελούμενο από ειδικούς στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Ο φάκελος μεταφέρθηκε με ασφάλεια και σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου έγιναν αναλύσεις του δείγματος. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν  στο νοσοκομείο παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Παρόμοιοι φάκελοι με αυτόν της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν σήμερα σε σειρά εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με κοινά χαρακτηριστικά (άγνωστος αποστολέας από Ινδία), για τους οποίους ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΑΑΔΕ) τέθηκε άμεσα  σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να ελέγχει το περιεχόμενο των φακέλων και συγκλήθηκε η προβλεπόμενη ομάδα διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα