Αυτές είναι οι 25.000 θέσεις εργασίας που ανοίγουν στο δημόσιο μέσα στο 2019

Αυτές είναι οι 25.000 θέσεις εργασίας που ανοίγουν στο δημόσιο μέσα στο 2019

Με τον κανόνα «1 προς 1» (δηλαδή μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση) που μετά από χρόνια επανέρχεται στο δημόσιο ανοίγουν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η αρμόδια υπουργός, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε ανακοινώσει ότι οι προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο για το 2019 θα ανέλθουν σε 9.030 άτομα. Ήδη στο υπουργείο υπάρχουν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που αποχώρησαν (επί το πολύ επειδή συνταξιοδοτήθηκαν) μέσα στο 2018 και οι θέσεις που έμειναν κενές.

Ενώ, όπως διευκρίνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, οι θέσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους αφού πραγματοποιούνται στη βάση του κανόνα «1 προς 1». Το στοίχημα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού αλλά χωρίς δημοσιονομικό κόστος είναι από τα μεγαλύτερα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, για μηνιαίους ελέγχους και μέτρα για όσα υπουργεία και φορείς υπερβούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό.

Σε ποιους τομείς θα γίνουν οι προσλήψεις

Από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία και τις ανακοινώσεις της υπουργού, αναμένονται:

2.000 θέσεις για ιατρικό προσωπικό. Ήδη τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για 1.116 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

600 θέσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

650 θέσεις διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας

800 θέσεις στη Δικαιοσύνη – 700 θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, όπως έχουν ζητηθεί και από το υπουργείο αλλά και 100 δικαστές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

1.000 προσλήψεις αποφοίτων από τις σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών σε όλα τα σώματα των δυνάμεων στρατού και ασφαλείας

Οι 670 επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την ΑΑΔΕ

270 θέσεις στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με στόχο κυρίως τη στελέχωση των δομών φιλοξενίας προσφύγων

400 θέσεις για τη στελέχωση του ΟΑΕΔ

Οι 53 θέσεις που ανακοινώθηκαν χθες για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Οι περισσότερες από 200 θέσεις που ανοίγουν στα ΚΕΠ και Ανεξάρτητες Αρχές της χώρας

Οι προσλήψεις εκπαιδευτικών

Όπως έχει προαναγγελθεί και από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν δρομολογηθεί 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας. Από αυτές, οι 4.500 θα γίνουν μέσα στο 2019 και θα αφορούν τον κλάδο της Ειδικής Αγωγής. Οι υπόλοιπες 10.500 θέσεις αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά μέχρι και το 2021.

3.200 προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι»

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τον περασμένο μήνα έφτασε στη Βουλή το σχέδιο για τη μετατροπή του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως είχε εξηγήσει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, συστήνονται για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, δηλαδή, περισσότερες από 3200 θέσεις μόνιμου σταθερού προσωπικού.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα