Τα πρώτα στοιχεία για το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Κολωνάκι με στόχο εκκλησία

Δοκιμαστική και επικίνδυνη προσπάθεια νεόκοπων τρομοκρατών θεωρείται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. το χτύπημα με έκρηξη μιας «ωρολογιακής μολότοφ» έξω από εκκλησία στο Κολωνάκι το πρωί της Πέμπτης. 

Η έκρηξη περιορισμένης ισχύος του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε, στις 07:10, σήμερα, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού στο Κολωνάκι, από την οποία τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος του ναού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βλέπουν στην κατασκευή της βόμβας, αντί για εκρηκτική ύλη, μια πλήρη συνδεσμολογία βόμβας που καταλήγει σε εύφλεκτο υλικό και όχι εκρηκτικό. Πρόκειται δηλαδή για δύο δοχεία με εύφλεκτο υγρό, καλώδια και ένα ρολόι.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν έγινε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η ευρύτερη περιοχή του Κολωνακίου παραμένει αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι δύο τραυματίες

Παράλληλα, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από την έκρηξη και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ελαφρά έχει τραυματιστεί στο πρόσωπο ο νεωκόρος της εκκλησίας που μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Οπως τόνιζαν αστυνομικές πηγές, ο νεωκόρος τηλεφώνησε στην Αμεση Δράση για ύποπτη κούτα που ήταν έξω από την εκκλησία.

Στο σημείο έσπευσε περιπολικό και μόλις πλησίασε στο σημείο ο αστυνομικός εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί μέσα στην κούτα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί, όπως και ο νεωκόρος που βρισκόταν κοντά.

O νεωκόρος φέρεται να εντόπισε πρώτος το κουτί, το οποίο και μετακίνησε από το μπροστινό στο πλαϊνό μέρος του ναού, όπου βρίσκεται ένα παρτέρι.

Αυτόπτης μάρτυρας: Θα θρηνούσαμε θύματα

"Μόλις μπήκα μέσα στην καφετέρια για τον πρωινό μου καφέ, μόλις μπήκα δεν πρόλαβα να πω καλημέρα έγινε η έκρηξη πέσαμε όλοι κάτω" δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο αυτόπτης μάρτυρας, Νίκος Ζάπας.

"Αν δεν ήταν αργία θα θρηνούσαμε θύματα" συμπλήρωσε. "Δεν έχω δει τον νεωκόρο, μόνο τον αστυνομικό να είναι πεσμένος κάτω τραυματισμένος από την έκρηξη. Η έκρηξη ήταν ισχυρή, όχι όμως ισχυρότατη" ανέφερε.

"Είδαμε κάτω τον αστυνομικό, δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε πλήρως τις αισθήσεις του", τόνισε. "Δεν υπήρχε προειδοποίηση, έχουμε τυφλό χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή" σχολίασε. 

Πρόεδρος Ειδικών Φρουρών: Σοκαριστικό ότι δεν προειδοποίησαν

Σοκαρισμένος από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, στην οδό Σκουφά, δήλωσε μιλώντας στον «Θέμα 104,6», ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. 

«Από ότι φαίνεται, ευτυχώς ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από την έκρηξη, δεν κινδυνεύει η ζωή του, αυτό είναι το σημαντικό», ανέφερε. 

Όπως περιέγραψε ο Στράτος Μαυροειδάκος, ο αστυνομικός «επέβαινε σε περιπολικό του τμήματος Εξαρχείων. Έφτασε στο σημείο και κατά την προσέγγισή του υπήρξε έκρηξη. Φαίνεται να είναι μικρής ισχύος μηχανισμός, ευτυχώς».

Ιερέας ναού: Δεν μπορώ να καταλάβω το χτύπημα

«Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Αυτό είναι τρομακτικό.  Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το ''χτύπημα'' στην Εκκλησία, γιατί η Εκκλησία είναι η Αγάπη. Μας κάνει εντύπωση γιατί χτύπησαν την Εκκλησία», σχολίασε ο πατέρας Γεώργιος Τσελαλίδης, Ιερωμένος του Ναού του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. 

Εν συνεχεία, ανέφερε: «Το μεταλλικό κουτί  το βρήκε ο νεωκόρος στην κεντρική είσοδο της Εκκλησίας και εκείνος με τη σειρά του μαζί με τον αστυνομικό το μετέφεραν στο πλάι. Το κουτί είχε ένα κίτρινο υγρό και ένα ρολόι. Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Στεφάνου και είχαμε θεία λειτουργία η οποία ξεκινάει στις 07:30, αλλά από τις 07:00 μπαίνει κόσμος για να ανάψει ένα κεράκι. Ο νεωκόρος από όσα γνωρίζω μέχρι και αυτή την ώρα είναι καλά στην υγεία, αλλά χύθηκε πάλι αίμα αστυνομικού. Να έχει δύναμη του ευχόμαστε», κατέληξε. 

Στο σημείο έσπευσαν ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και ο ανεξάρτητος Δημήτρης Καμμένος. «Δυστυχώς είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της ωμής βίας πρέπει να σταματήσει. Μας προβληματίζει ότι έγινε αυτό το χτύπημα, χωρίς καν τηλεφώνημα και δείχνει την τροπή που παίρνουν τα πράγματα. Όλοι αυτοί που με τη ρητορική του μίσους, στρώνουν ιδεολογικοπολιτικό χαλί στην τυφλή τρομοκρατική βία, κάνουν μεγάλο κακό. Ως Νέα Δημοκρατία μας προβληματίζει πολύ ο τρόπος που ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, χειρίζονται τα θέματα τάξης και ασφάλειας της χώρας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Έκτακτη σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτάκτως συνεδριάζει το αρχηγείο της Αστυνομίας, υπό την Κατερίνα Παπακώστα – καθώς η Όλγα Γεροβασίλη βρίσκεται εκτός Αθηνών – μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο αρχηγός και επιτελικοί αρχηγοί.

Το χτύπημα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Αστυνομία, αφενός γιατί δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αφετέρου λόγω του στόχου που επελέγη, αφού η έκρηξη έγινε λίγο προτού ξεκινήσει η λειτουργία στην εκκλησία.

Επιπλέον προβληματισμός υπάρχει και για το περιεχόμενο του μηχανισμού.

Παπακώστα για την έκρηξη στο Κολωνάκι: Αυτοσυγκράτηση

Το Ποτάμι: Αδίστακτοι και δειλοί

«Το χτύπημα στο κέντρο της πόλης και μάλιστα έξω από έναν από τους μεγαλύτερους ναούς της Αθήνας έχει ένα διπλά ανησυχητικό μήνυμα. Τα θύματα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα, θα μπορούσαν να ήταν παιδιά – ο προαύλιος χώρος του Αγίου Διονυσίου είναι συνήθως γεμάτος με παιδιά και μητέρες με καρότσια. Αλλά, αυτές οι σκέψεις προφανώς δεν απασχολούν τους αδίστακτους βομβιστές. Με οδηγό το τυφλό μίσος - για ποιόν άραγε; - καταφεύγουν σε μια εγκληματική πράξη δειλίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι..

Και προσθέτει: «Η πολιτεία οφείλει να τους βρει και να τους τιμωρήσει παραδειγματικά. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον νεωκόρο και τον αστυνομικό».

Μητσοτάκης για την έκρηξη στο Κολωνάκι: Μηδενική ανοχή στη βία

Ένωση Κεντρώων: Έξαρση του φαινομένου της εξτρεμιστικής βίας 

«Η τυφλή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί χωρίς καμία προειδοποίηση σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, προκαλεί έντονη ανησυχία και δυστυχώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ένωσης Κεντρώων για την έξαρση του φαινομένου της εξτρεμιστικής βίας στη χώρα μας» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μάριος Γεωργιάδης.

Ο βουλευτή Α᾽ Αθηνών της Ένωσης Κεντρώων σημειώνει πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών «απαιτείται μια συνολική προσέγγιση και σοβαρή προσπάθεια όλων ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για την κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και για τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους. «Πρέπει ως δημοκρατική κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα, να επιδείξουμε αποφασιστικότητα στην προάσπιση των δημοκρατικών αξιών μας και του δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών για ασφάλεια», τονίζει ο Μάριος Γεωργιάδης.

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνάντησε τον αστυνομικό και τον νεωκόρο, που τραυματίστηκαν

Τον αστυνομικό και τον νεωκόρο, που τραυματίστηκαν από τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, συνάντησε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίσκοπος Θεσπιών Συμεών.

Κατόπιν εντολής του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο επίσκοπος Θεσπιών μετέβη άμεσα στο χώρο του ναού και στη συνέχεια στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο αστυνομικός.

Από την πρώτη στιγμή, ο αρχιεπίσκοπος ενημερώνεται διά του πρωτοσύγκελού του, ο οποίος έχει συχνή επικοινωνία από το πρωί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Δήλωση του Γ. Καμίνη για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο Κολωνάκι

Tον αποτροπιασμό του για τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στο Κολωνάκι, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους δύο τραυματίες. «Η Αθήνα, σύμφωνα με τα πιο έγκυρα διεθνή στοιχεία, είναι μια πόλη ασφαλής για τους κατοίκους και επισκέπτες της και έτσι πρέπει να παραμείνει», τονίζει σε γραπτή του δήλωση και καλεί την κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους θύλακες πολιτικής βίας, που εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας και να πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, «όσο οι δράστες και οι ηθικοί αυτουργοί τρομοκρατικών επιθέσεων παραμένουν ασύλληπτοι και δεν λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, τόσο οι λίγοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες εκφοβισμού των πολλών».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα