Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Το καμένο ΙΧ, η "ομάδα κρούσης" και οι 4 μη ταυτοποιημένοι

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Το καμένο ΙΧ, η "ομάδα κρούσης" και  οι 4 μη ταυτοποιημένοι

Στις 18 Νοεμβρίου εκλάπη από την Νέα Ιωνία το μαύρο opel που χρησιμοποιήθηκε στην τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ. 

Η ΕΛΑΣ εκτιμά πως η «ομάδα κρούσης» αποτελούνταν από τρία άτομα και αυτοί ήταν οι επιβάτες του μαύρου Opel Corsa. Ο ένας οδηγούσε, ο δεύτερος κάλυπτε οπλισμένος και ο τρίτος τοποθέτησε και κλείδωσε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στις προστατευτικές μπάρες της Εθνάρχου Μακαρίου μπροστά από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Δύο ακόμη άτομα ήταν η λεγόμενη ομάδα υποστήριξης, ενώ άλλοι δύο πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Μεγάλη προσοχή δίνεται και στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου του ΣΚΑΪ, καθώς τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να εντοπίσουν το δρομολόγιο του οχήματος διαφυγής των δραστών. Εκτιμάται ότι είναι το μαύρο Opel Corsa που βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εμφανίζεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας και πραγματοποιεί διέλευση μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ, μεταξύ 01:40 και 01:45. Μεταξύ άλλων, ερευνάται το πότε έχει κλαπεί, από ποια περιοχή και εάν έχει δηλωθεί η κλοπή. Το μαύρο αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο στην οδό Ανθίου 7 και Πλειάδων. Έφερε παραποιημένες πινακίδες οι οποίες ανήκαν σε όχημα, ίδιου τύπου και χρώματος, το οποίο εκτιμάται ότι είναι κλεμμένο, κάτι που θα διαπιστωθεί από τον αριθμό πλαισίου του.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπήρξε και δεύτερο όχημα διαφυγής, με το οποίο οι δράστες έφυγαν από τα Άνω Πετράλωνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η έκρηξη χαρακτηρίζεται «τέλεια» καθώς τα υλικά της βόμβας που φέρεται να περιείχε 7-10 κιλά εκρηκτικής ύλης, έχουν εξαϋλωθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό υποδηλώνει έμπειρους τρομοκράτες ενώ οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής αναμένουν τα εργαστηριακές αναλύσεις του «μαγειρέματος» των εκρηκτικών υλών (ζελατινοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμίτιδα, μικρή ποσότητα ΤΝΤ, και νιτρικό αμμώνιο ANFO) από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ερευνούν την τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό ΣΚΑΪ, εστιάζουν την προσοχή τους σε τέσσερα πρόσωπα. Και οι τέσσερις μη ταυτοποιημένοι φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είχαν επαφές με την Πόλα Ρούπα και το Νίκο Μαζιώτη, ενώ θεωρείται πως έχουν σημαντική συμμετοχή στο εγχώριο αντάρτικο πόλης.

Οι δύο εκ των τεσσάρων μπήκαν στο μικροσκόπιο των Αρχών μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα τον Ιανουάριο του 2017 στην Ηλιούπολη. Σε αυτό που ονόμαζαν «στρατηγείο» της συντρόφου του Μαζιώτη, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είχαν βρει τις ταυτότητες ενός «ξανθού» άνδρα με τα στοιχεία Τριαντόπουλος Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής, όπως και την ταυτότητα του «σγουρομάλλη» άνδρα με τα στοιχεία Παπαδόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας. Επρόκειτο βέβαια για πλαστές ταυτότητες που είχαν πραγματικά στοιχεία πολιτών, στις οποίες όμως είχαν αντικατασταθεί οι φωτογραφίες. Οι «σγουρομάλλης» και «ξανθός», σύμφωνα πάντα με στελέχη της ΕΛΑΣ, είναι… συνοδοιπόροι του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου που είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017. Η γιάφκα της οδού Αλκαμένους, είχε νοικιαστεί με πλαστή ταυτότητα και τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας», τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο αρχείο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη και ανήκαν σε μάρτυρα της επίθεσης με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, από τον Επαναστατικό Αγώνα.

Άλλα δύο άγνωστα προς το παρόν άτομα αναζητά η Αντιτρομοκρατική. Θεωρούνται συνεργοί ενός 31χρονου ο οποίος είχε συλληφθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2014 σε γκαράζ στο Βύρωνα. Είναι ο ίδιος χώρος στάθμευσης στον οποίον είχε βρεθεί η σχάρα του οχήματος που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά από τον «Επαναστατικό Αγώνα» και είχε εκραγεί έξω από τη Τράπεζα της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας στο ότι τα απειλητικά τηλεφωνήματα έγιναν από δύο διαφορετικά άτομα με τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν μια μόνο φορά. Τα στίγματα εξέπεμψαν από το κέντρο της Αθήνας, στις 01:55 και 01:57, από κοντινή απόσταση.

Ο.Λ.Α και… άλλες

Σχεδόν όλες οι εκτιμήσεις των αξιωματικών που χειρίζονται την υπόθεση αναφέρουν πως πίσω από τη βομβιστική επίθεση κρύβεται η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Αυτό τουλάχιστον "δείχνουν" ο τρόπος δράσης των αγνώστων, ο στόχος αλλά και η χρονική περίοδος.

Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί πίσω από την επίθεση να κρύβεται η «Επαναστατική Αυτοάμυνα», η «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» ή ακόμη και νέα τρομοκρατική επωνυμία.

Ποια είναι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών

Η ΟΛΑ, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., είναι το σύγχρονο… αντάρτικο πόλης. Η αρχή του έγινε τον Ιανουάριο του 2013, όταν και επιτέθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας με καλάσνικοφ, όταν απέτυχε η προσπάθεια των τρομοκρατών να χρησιμοποιήσουν ένα ρουκετοβόλο RPG. Τότε οι τρομοκράτες είχαν ρίξει βροχή από σφαίρες που είχαν καταλήξει στο εσωτερικό των γραφείων της.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η τρομοκρατική ομάδα πυροβόλησε με 60 σφαίρες από καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη, Βόλφγκανγκ Ντολ στο Χαλάνδρι.

Αντίστοιχα, στις 12 Ιανουαρίου του 2014 επιτέθηκαν με ρουκέτα στα γραφεία γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ στα τέλη του ίδιου χρόνου γάζωσαν με καλάσνικοφ το κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας.

Ακολουθεί το ισχυρό χτύπημα στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα στις 24 Νοεμβρίου του 2015.  Η Ομάδα Λαΐκών Αγωνιστών είχε αναλάβει  επίσης την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο Υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 και για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα, τον Απρίλιο του 2017. 

Τελευταίο της χτύπημα ήταν στο Εφετείο τον Δεκέμβριο του 2017, όταν τοποθέτησαν βόμβα.

Η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρείται πως έχει βαρύ οπλισμό  αποτελούμενος από αντιαρματικά RPG, καλάσνικοφ, ποσότητες εκρηκτικής ύλης ANFO, ο οποίος δεν έχει βρεθεί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Επίσης, θεωρείται "θυγατρική" του Επαναστατικού Αγώνα.

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα