Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Ποιοι είναι οι οκτώ που κρύβονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα

Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Ποιοι είναι οι οκτώ που κρύβονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα

Οκτώ άτομα που κινούνται στο χώρο των αντιεξουσιαστών -κάποιοι εκ των οποίων δίνουν πολύ συχνά το παρών στις δικαστικές αίθουσες για να συμπαρασταθούν στον αρχιτρομοκράτη του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκο Μαζιώτη- εκτιμούν οι Αρχές ότι αποτελούν το βασικό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται πίσω από το χτύπημα στον ΣΚΑΪ.

Στην αντιτρομοκρατική είναι πεπεισμένοι ότι όταν δημιουργήθηκε αρχικά η οργάνωση, τα μέλη της ήταν περισσότερα. Ορισμένοι, όμως, οδηγήθηκαν στη φυλακή για ποινικές και μη εκκρεμότητες με αποτέλεσμα η οργάνωση να αποδεκατιστεί.

Το γεγονός, μάλιστα ότι ενώ αρχικά οι επιθέσεις ήταν με καλάσνικοφ και ξαφνικά η οργάνωση άρχισε τα χτυπήματα μόνο με βόμβες, κάνει τις Αρχές να πιστεύουν ότι η απώλεια αυτών των μελών ανάγκασε την οργάνωση να αναζητήσει άλλες επιλογές.

Πάντως, η άποψη έμπειρων αναλυτών είναι ότι ο κατασκευαστής της βόμβας είναι σε κάθε επίθεση ο ίδιος, πάρα το γεγονός ότι ένα λάθος του στη συνδεσμολογία της βόμβας στο υπουργείο Εργασίας είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνει η έκρηξη.

Μάλιστα, οι Αρχές εκτιμούν πως η απώλεια των μελών συνέπεσε και με την αλλαγή γιάφκας της οργάνωσης. Τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για ένα οργανωμένο οίκημα με πρώτες ύλες για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών αλλά και χώρους για να κρύβουν τα αυτοκίνητα διαφυγής από τις ενέργειες.

Επίσης στη γιάφκα εικάζεται ότι κρύβεται και το καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν για να πυροβολήσουν μια φορά εναντίον του φρουρού στο Εφετείο πριν ένα χρόνο, όταν και τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό.

Όσο για τέσσερα πρώτα καλάσνικοφ που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση, αυτά όπως όλα δείχνουν τα εξαφάνισαν μετά τις συλλήψεις των μελών τους.

Πάντως ανάμεσα στα άτομα που παίζουν περιφερειακό ρολό στην οργάνωση είναι και ένας άνδρας που αποφυλακίστηκε πριν τρία χρόνια και διατηρούσε ισχυρό δεσμό με ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της οργάνωσης.

 Οι φωνές πίσω από τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για το τρομοκρατικό χτύπημα έγιναν από δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός επικαλούμενος πηγές της ΕΛ.ΑΣ., ανέφερε ότι όπως προκύπτει από το τμήμα ανάλυσης ήχου και φωνής από το τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, δύο διαφορετικά πρόσωπα επικοινώνησαν με τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν για μία και μοναδική φορά στις 01:55 και στις 01:57.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΙ, τα στίγματα εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποίησαν φάνηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφονται σε δύο πρόσωπα τα οποία είναι αταυτοποίητα: Ο «σγουρομάλλης» και ο «ξανθός». Τα δύο άτομα έφεραν τα επίθετα Τριαντόπουλος και Παπαδόπουλος σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων τα οποία είχαν βρεθεί τον Νοέμβριο του 2017 σε γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας. Το εν λόγω σπίτι είχε ενοικιαστεί με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας» τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο σπίτι της Πώλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. 

Αυτοί πήραν μέρος στο χτύπημα

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν πως στο χτύπημα στον ΣΚΑΪ έλαβαν μέρος από πέντε έως επτά άτομα χρησιμοποιώντας δύο αυτοκίνητα.

Τρία πρόσωπα υπολογίζεται ότι αποτελούσαν την ομάδα κρούσης, η οποία τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά από το κτήριο του ΣΚΑΪ.

Ακόμα δύο άτομα πραγματοποίησαν τα ισάριθμα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Ακόμα ένας ή δύο ακόμα τρομοκράτες εκτιμάται πως αποτελούσαν την ομάδα στήριξης, η οποία πιθανόν να επέβαινε στο δεύτερο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες ώστε να διαφύγουν αφότου εγκατέλειψαν το όχημα κρούσης στα Άνω Πετράλωνα. Το όχημα διαφυγής πιστεύεται ότι βρισκόταν κάπου κοντά για να παραλάβει τους βομβιστές.

Ήξεραν που να βάλουν τη βόμβα

Άκρως «επαγγελματική», προετοιμασμένη και προμελετημένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια ήταν η τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στο κανάλι του ΣΚΑΪ, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα έως τώρα ευρήματα.

Τόσο τα πρώτα ευρήματα του μηχανισμού όσο και οι κινήσεις των τρομοκρατών, δείχνουν ότι οι δράστες είχαν εμπειρία, τόσο την κατασκευή, όσο και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καμία από τις κάμερες που κατέγραψαν το περιστατικό δεν έχει καταγράψει τα πρόσωπα των δραστών, καθώς η προσέγγιση έγινε από «τυφλό» σημείο, που δεν τους «έπιανε» το σύστημα παρακολούθησης.

με πληροφορίες από cnn και newsbomb

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα