Μεγάλες ζημιές από τη βόμβα πέντε κιλών στον ΣΚΑΪ. Ποιους βλέπουν πίσω από το χτύπημα

Μεγάλες ζημιές από τη βόμβα πέντε κιλών στον ΣΚΑΪ.  Ποιους βλέπουν πίσω από το χτύπημα

Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, γύρω στις 1.50 π..μ. πραγματοιήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον ιστοτοπο zougla και στον ΑΝΤ1, που έδιναν χρονικό περιθωριο 45λεπτά. Κατόπιν ο χώρος αποκλείστηκε.  Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε ένα σακίδιο, στο κιγκλίδωμα του δρόμου που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο που καταλήγει σε στοά. 

Η βόμβα εξεράγη στις 2.37 π.μ. προκαλώντας υλικές ζημιες χωρίς τραυματισμούς. 

Η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε είναι πάνω από πέντε κιλά.

To ωστικό κύμα της έκρηξης είχε κατεύθυνση. Μια αντίστοιχη βόμβα είχε τοποθετηθεί πάνω σε κιγκλίδωμα στο υπ Εργασίας το 2013 αλλά δεν έχει εκραγεί.

Οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν μέχρι στιγμής ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν πάνω από πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης, που είχαν τοποθετήσει σε ένα σακίδιο ενώ δεν αποκλείουν να υπήρχε και μεταλλικός ή πλαστικός φορέας.

Αμέσως μετά, έδεσαν το σακίδιο στα διαχωριστικά κιγκλιδώματα που υπάρχουν στο διάζωμα του οδοστρώματος.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που έκοψε το μασίφ σίδερο του κιγκλιδώματος ενώ προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στο κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού.

Τζάμια και μεταλλικά αντικείμενα έσπασαν μέχρι τον έκτο όροφο ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα οι Αρχές είχαν εκκενώσει τα γραφεία.

ΣΚΑΙ: Η ανακοίνωση του σταθμού για την βομβιστική επίθεση

. 

Δείτε Live εικόνα

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΣΚΑΙ, από την πρώτη στιγμή ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο οι εργαζόμενοι και έτσι δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή πολλές εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο του ΣΚΑΪ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους αλλά και ζημιές σε παρακείμενα κτήρια.

Σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, καθώς από την ισχύ τη βόμβας, έσπασαν τζαμαρίες γραφείων εργαζομένων, από τον πρώτο έως και τον έκτο όροφο του κτηρίου.  

Oι υλικές ζημιές είναι μεγάλες σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Οι μεγαλύτερες σημειώθηκαν στον τρίτο και τέταρτο όροφο, όπου βρίσκονται γραφεία εργαζομένων. 

Σημειώνεται ότι το ωστικό κύμα της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό, ώστε έγινε αισθητό  σε μία απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το κτήριο του Ομίλου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των παρακείμενων περιοχών αλλά και στο νοσοκομείο Metropolitan που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ο αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκονται στο σημείο, όπως επίσης και στελέχη του τμήματος εξουδετέτρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που συλλέγουν τμήματα του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να βγάλουν, πιθανόν, κάποια συμπεράσματα για την προέλευση της βόμβας. 

Οι Αρχές κάνουν λόγο για ένα σοβαρό και επαγγελματικό χτύπημα, που είχε μελετηθεί στην κάθε του λεπτομέρεια.

Οι τρομοκράτες έδειξαν να μην ενδιαφέρονται για τις κάμερες ασφάλειας που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς είχαν κουκούλες και μαύρα ρούχα που δεν άφηναν εκτεθειμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Στην αντιτρομοκρατική λένε ότι τέτοια χτυπήματα κάνει μόνο η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που τέτοια εποχή πριν από ένα χρόνο πριν είχε ανατινάξει με βομβά το κτίριο του Εφετείου Αθηνών, προκαλώντας επίσης πολύ σοβαρές ζημιές.

Οι αστυνομικοί λοιπόν εκτιμούν ότι και πίσω από το χτύπημα στον ΣΚΑΪ είναι η ιδιά τρομοκρατική οργάνωση για την οποία δεν αποκλείουν να έχει γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς στο τελευταίο χτύπημα τους το Εφετείου είχαν χρησιμοποιήσει βαν τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στην περιοχή των Εξάρχειων.

 Η Τροχαία 

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία μπροστά στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού. Γίνονται εκτροπές των αυτοκινήτων που κινούνται προς τη Γλυφάδα και προς τον Πειραιά από την παλιά παραλιακή οδό.

Επιτόπου έχουν μεταβεί αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Στο σημείο η Όλγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ στο Νέο φάληρο μετέβησαν άμεσα η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη βόμβας με στόχο τον τηλεοπτικό σταθμό.

Η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για ένα γεγονός που «τραυματίζει τη δημοκρατία». «Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και θωρακίζεται ακόμα περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται».

«Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη πρώτη στιγμή από την ΕΛΑΣ. Οι έρευνες θα εξακολουθήσουν να γίνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ευτυχώς είναι μόνον υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν θύματα», είπε η κ. Γεροβασίλη. «Η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται και πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνάνε φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού», πρόσθεσε.

Ποτάμι: Επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας

Η βομβιστική επίθεση εναντίον Μέσων Ενημέρωσης  είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων να καταδικάσουν την επίθεση, επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας. Οι αρχές πρέπει να ανακαλύψουν τους ενόχους και όλοι πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές και να ενισχύσουμε το κλίμα διαλόγου αποφεύγοντας την ακραία πόλωση και τη στοχοποίηση ανθρώπων και Μέσων. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και στη διοίκηση του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Βούτσης: Αυτονόητη και απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης στον ΣΚΑΪ

Για αυτονόητη και απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ που μπορεί να είχε διακινδύνευση για ανθρώπινες ζωές έκανε λόγο στον σταθμό μας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταδικάζοντας την επίθεση.

«Ο τρόμος και ο φόβος δεν μπορούν να μπουν στην εξίσωση και των πλαίσιο της αντιπαράθεσης… Μένουν πάντα στο περιθώριο των εξελίξεων, ευτυχώς δεν υπάρχουν ανθρωπινά θύματα» σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Ερωτηθείς για το κυβερνητικό εμπάργκο στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Μην συμψηφίζουμε και εργαλειοποιούμε αυτά τα ζητήματα, είναι διαφορετικά ζητήματα, δεν μπορούν να μπαίνουν στο ίδιο ζύγι, ούτε καν επηρεάζουν».

«Πιστεύω ότι η χώρα γύρισε σελίδα, βγαίνουμε από το ξέφωτο, και αυτό θα βοηθήσει να μην υπάρξουν ακρότητες» σημείωσε.

Σπυράκη: Η δημοκρατία, η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία δεν φιμώνονται
 
Την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ καταδίκασε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, που τόνισε ότι η «δημοκρατία, η πολυφωνία και η ελευθεροτυπία δεν φιμώνονται και δεν τρομοκρατούνται από κανέναν».
 
Η κ. Σπυράκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι απαραίτητο οι τρομοκράτες να βρεθούν αμέσως και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
 
Υπογράμμισε δε, πως το παραπάνω είναι ευθύνη της κυβέρνησης και της αστυνομίας.
 
«Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι απλώς καταδικαστέο αλλά χρήζει επείγουσας δράσης» είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
 
ΚΚΕ για επίθεση στον ΣΚΑΪ: Απόλυτα καταδικαστέες αυτές οι ενέργειες
 
Το ΚΚΕ καταδίκασε την επίθεση στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειας λειτουργούν, μεταξύ άλλων, ως «άλλοθι για την ένταση της καταστολής».
 
«Οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους, που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στον λαό» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για την έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Κίνημα Αλλαγής για την επίθεση στον ΣΚΑΪ: «Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται»

Την επίθεση στον ΣΚΑΪ καταδίκιασε με ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως «η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται».

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά και απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ. Η Δημοκρατία και η Ενημέρωση δεν τρομοκρατούνται. Η κυβέρνηση οφείλει να βρει τους δράστες και να τους στείλει στη Δικαιοσύνη. Οι εργαζόμενοι όρθιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα της ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε ο Σταμάτης Μαλέλης, γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής για την τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΪ.

 Παππάς για την έκρηξη στον ΣΚΑΪ: Αυτονόητη η απόλυτη καταδίκη

«Νομίζω ότι είναι αυτονόητη η απόλυτη καταδίκη. Και απόλυτη καταδίκη σημαίνει και περιθωριοποίηση και μη εργαλειοποίηση αυτής της αποτρόπαιης πράξης στην πολιτική αντιπαράθεση» υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς  για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κτήριο του ΣΚΑΪ, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

«Αυτό που θα θέλανε όσοι επέλεξαν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο στο σκοτάδι, θα ήταν να δουν την πράξη τους να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, συζήτησης και διαγκωνισμών. Και στο απόλυτο περιθώριο χρειάζεται μια σύσσωμη καταδίκη και έμπρακτη περιθωριοποίηση αυτών των πρακτικών. Αυτή νομίζω είναι η ενδεδειγμένη στάση για όλο τον πολιτικό κόσμο και η στάση που θα ήθελε και ο Έλληνας πολίτης να δει τα κόμματα να παίρνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η δημοκρατία μας έχει αντισώματα, όσο και αν κάποιοι τελευταία θεωρούν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν τα θεμέλιά της. Νομίζω ότι ο δημοκρατικός πολιτικός κόσμος έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται για να βάλει αυτές τις πρακτικές στο απόλυτο πολιτικό περιθώριο. Αυτό θα είναι νομίζω το απόλυτο χτύπημα σε όσους επιλέγουν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο».

Πρόσθεσε δε, ότι, «η επίθεση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και σε παράνομο κανάλι να ήταν, θα ήταν απολύτως καταδικαστέα και χωρίς δεύτερη κουβέντα».

 ΣΥΡΙΖΑ: Απερίφραστη καταδίκη για την τοποθέτηση βόμβας στον ΣΚΑΪ

"Καταδικάζουμε απερίφραστα την τοποθέτηση βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία και την ενημέρωση», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Σύριζα.

Και καταλήγει: «Οι αστυνομικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν τάχιστα τις έρευνές τους και οι δράστες να οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη».

Στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τοξικό κλίμα έχει παρενέργειες

Τσίπρας: Επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία

Δήλωση για τη βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ έκανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Την χαρακτηρίζει επίθεση σκοτεινών και δειλών δυνάμεων απέναντι στην δημοκρατία και εκφράζει την συμπαράστασή του στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους του σταθμού.
 
«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν. Εκφράζω την ειλικρινή μου συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και στους εργαζόμενους του σταθμού».
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα