Δωρεάν φάρμακα στους καρκινοπαθείς υπόσχεται το υπουργείο Υγείας

Δωρεάν φάρμακα στους καρκινοπαθείς υπόσχεται το υπουργείο Υγείας

Πλήρης οικονομική  διευκόλυνση των ασθενών με καρκίνο υπόσχεται το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό,  δεδομένου του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Εκτός από τα φάρμακα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της νόσου, οι καρκινοπαθείς λαμβάνουν και μια σειρά από σκευάσματα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (π.χ. φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία).

Η βασική θεραπεία χορηγείται δωρεάν σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς ενώ για τη χορήγηση όλων των άλλων σκευασμάτων που χρειάζονται πληρώνουν συμμετοχή.

Η κατάργηση αυτής της συμμετοχής ήταν πάγιο αίτημα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι επιβαρύνονται με υψηλές συμμετοχές και για αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις.

«Με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, υλοποιώντας τη βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος» επισημαίνει το Γραφείο Τύπου.
«Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ» αναγράφεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα