Μνημόσυνο Κατσίφα: Στους Αγίους Σαράντα κρατείται αστυνομικός φρουρός Έλληνα βουλευτή

Μνημόσυνο Κατσίφα: Στους Αγίους Σαράντα κρατείται αστυνομικός φρουρός Έλληνα βουλευτή

Υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, στην Αλβανία, βρίσκεται ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή της ΝΔ του νομού Θεσπρωτίας, Γιόγιακα Βασίλη.

Ο αστυνομικός, συνοδεύοντας τον βουλευτή, πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας μέσω της Σαγιάδας για να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Σύμφωνα με το cnn.gr, στο χωριό Κρανιά τους σταμάτησαν αστυνομικοί της αλβανικής αστυνομίας και τους έκαναν σωματική έρευνα.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο αστυνομικός είχε μαζί του τον ατομικό του οπλισμό και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα, όπου και παραμένει.

Νωρίτερα, μπλόκο σε Έλληνες που κατευθύνονται στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες έχουν βάλει οι Αλβανικές Αρχές.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε πολίτης στο thestival.gr, που κατευθύνθηκε με πούλμαν  από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλβανία περίπου 250 άτομα είναι εγκλωβισμέναστην Κακαβιά εδώ και περίπου 3 ώρες.

Στην "ουδέτερη ζώνη" βρίσκονται ταξιδιώτες και από άλλες περιοχές, όπως Αθήνα, Λάρισα κ. α. οι οποίοι βρίσκονται εκεί για τις 40 μέρες από τον θάνατο του Κωνταντίνου.

Εκπρόσωποι των φορέων που ταξιδεύουν με τα τουριστικά λεωφορεία είναι σε διαπραγμάτευση με τις Αλβανικές Αρχές, προκειμένου να τους επιτραπεί η δίοδος. 

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει προσαγωγές ατόμων.

Σημειώνεται ότι χθες οι Αλβανικές Αρχές εμπόδισαν ακόμη και τους συγγενείς του Κατσίφα που ήθελαν να παραστούν στο μνημόσυνο, να περάσουν τα σύνορα.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των αλβανικών αρχών θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι στους Βουλιαράτες, το μνημόσυνο του Κωσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος είχε πέσει νεκρός στις 28 Οκτωβρίου από αλβανικά πυρά.

Την Παρασκευή οι αλβανικές Αρχές, σύμφωνα με το τοπικό μέσο himara.gr, παρεμπόδισαν ακόμη και συγγενείς του Κωνσταντίνου Κατσίφα που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, προκειμένου να μην παρευρεθούν στο μνημόσυνο.

Παράλληλα, δημοσιογράφοι υποχρεώθηκαν να περιμένουν έως και δύο ώρες στα σύνορα για να ελεγχθούν τα στοιχεία τους ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου από τη Μόσχα.

Αντισυγκέντρωση εν τω μεταξύ, διοργανώνουν την ώρα του μνημόσυνου, Αλβανοί εθνικιστές με σύνθημα «να σώσουμε την Αλβανία».

  Ένταση στο μνημόσυνο του Κατσίφα στο Ηράκλειο -Τραυματίστηκε αστυνομικός

Ένταση επικράτησε το πρωί του Σαββάτου στο Ηράκλειο, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά, κατά την τέλεση μνημόσυνου για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων, όμως, τελικά υπήρξε ένταση μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα flashnews, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Οι αντιδρώντες στην τέλεση του μνημόσυνου επιτέθηκαν φραστικά και στον αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο, ο οποίος προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή.

Δείτε βίντεο από την Κακαβιά:

thestival

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα