Κλίμα εμφυλίου στα σχολεία για τις καταλήψεις για το Μακεδονικό. Οι αντιδράσεις

Κλίμα εμφυλίου επικρατεί στα σχολεία,  ανάμεσα στους μαθητές αλλά και στους καθηγητές, με αφορμή τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν για σήμερα, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

 Αυτή την ώρα  είναι σε εξέλιξη δύο συγκεντρώσεις μαθητών στη Θεσσαλονίκη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί  συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία. Το κάλεσμα γίνεται από την «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η "Πρωτοβουλία" σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook, στην οποία σημειώνεται:

«Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης, 1ο ΓΕΛ Καλλιθέας ,1ο ΓΕΛ Πεύκων ,1ο ΓΕΛ Πεύκης, 2ο ΓΕΛ Πεύκης, 6ο ΓΕΛ Αμαρουσίου ,1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κερατσινίου Δραπετσώνας ,1ο ΓΕΛ Βριλησσίων, 2ο ΓΕΛ Θήβας, Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας, Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβάκειου Σχολής, 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, 1ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 2ο ΓΕΛ Πρέβεζας, 1ο γυμνάσιο Πρέβεζας, 2ο γυμνάσιο Πρέβεζας, Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο ΓΕΛ Δάφνης , 5ο ΓΕΛ ζωγράφου , 2ο ΓΕΛ Χολαργού , 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου , 6o ΓΕΛ Ν.Ιωνίας

Δύο μαθητικές συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη-100 σχολεία υπό κατάληψη

Μαθητές από διάφορα σχολεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται αυτή την  ώρα στους δρόμους για τις δύο συγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες στις 11.00 μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου και η δεύτερη την ίδια ώρα στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βορείου Ελλάδας 100 σχολεία τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. 

Μαθητικές κινητοποιήσεις και στον Εβρο

Σε καταλήψεις σχολείων και αποχή από τις σχολικές αίθουσες προχώρησαν σήμερα το πρωί μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Έβρου, για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στέργιος Αποστολακούδης «υπό κατάληψη τελούν σχολεία στις Φέρες, στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, το 1ο λύκειο Ορεστιάδας και στη Νέα Βύσσα. Στην Αλεξανδρούπολη σημειώνεται αποχή μαθητών και όχι καταλήψεις». Νωρίτερα περίπου 300 μαθητές συγκεντρωθήκαν μπροστά στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στον φάρο, στην παραλιακή.

Μυτιλήνη: 20 καταλήψεις σχολείων 

Τα 20 από τα 56 συνολικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Λέσβο και Λήμνο παραμένουν σήμερα κλειστά με τους μαθητές να διαδηλώνουν εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και για άλλα «εθνικά» όπως τα αποκαλούν θέματα. Μικρές πορείες μαθητών πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή. Την ίδια ώρα κανένα σχολείο δεν έχει κλείσε στη Χίο, στη Σάμο και στην Ικαρία. Σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή τους μαθητές της Λέσβου κάλεσαν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους «να γυρίσουν την πλάτη στην εθνικιστική φιέστα που σκοπό έχει να θεριέψει το κτήνος του φασισμού».

«Μπροστά στα μάτια μας γεννιέται ο εφιάλτης του φασισμού που οι πρόγονοί μας, οι παππούδες μας, είχαν νικήσει και νομίζαμε όλοι ότι τον είχαμε θανατώσει. Πατριδοκάπηλοι και ρατσιστές με πρόσχημα, άλλοτε το Μακεδονικό και άλλοτε το Προσφυγικό προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στον αγκυλωτό σταυρό του φασισμού για να δηλητηριάσουν το παρόν και το μέλλον μας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας. Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί και αγωνιστές… Δεν τσιμπάμε στα ψέματα τους, πίσω από τον "αγνό" πατριωτισμό τους βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος, ο ρατσισμός και ο φασισμός. Δεν πιστεύουμε ότι κάποιοι συμμαθητές μας είναι φασίστες… δεν μπορεί να είναι φασίστες, απλά "τσίμπησαν". Όλοι μαζί πρέπει να τσακίσουμε το φασισμό!» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι μαθητές της Μυτιλήνης.

 Λάρισα: Υπό κατάληψη 11 σχολεία   

Υπό κατάληψη βρίσκονται μέχρι στιγμής έντεκα σχολεία στη Λάρισα, από μαθητές που διαμαρτύρονται για το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καψάλης τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι το 1ο, το 2ο και το 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας, το ΕΠΑΛ Φαρσάλων, το 8ο και 14ο Λύκειο, το 9ο, 12ο και 15ο Γυμνάσιο και τα Γυμνάσια σε Μακρυχώρι και Κρανία Ελασσόνας.

Αντιδράσεις

Δεκάδες σχολεί από τη Βέροια έως την Ανατολική Αττική βρίσκονται από χθες υπό κατάληψη, την ώρα που υπάρχει σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με τον Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση για διαχωρισμό των καταλήψεων και την Όλγα Γεροβασίλη να απαντά ότι δεν καταδίκασε τον φασισμό.

Καθηγητές εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλεια των μαθητών με χαρακτηριστική την ανακοίνωση από τον Βόλο, όπου ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως «το σημαντικό είναι οι μαθητές μας να μη γίνουν υποχείρια ακραίων στοιχείων. 

Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αξιοποιώντας τον διάλογο και το παράδειγμα. Οι διευθυντές, οι εκπαιδευτικοί και ο γονείς πρέπει να ενεργοποιηθούν πάντα με δημοκρατικό και παιδαγωγικό τρόπο σε συνεργασία με την Διεύθυνση 

δευτεροβάθμιας χωρίς την εμπλοκή τρίτων με κίνδυνο να δυναμιτιστεί το κλίμα.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κάνει ανοιχτά λόγο για δάκτυλο της Χρυσής Αυγής πίσω από τις καταλήψεις: «το τελευταίο διάστημα, φασίστες της ΧA προσπαθούν να διοχετεύσουν το εθνικιστικό δηλητήριό τους σε μαθητές και σε σχολεία. Με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα μαθητών, με τοποθετήσεις στελεχών τους και με ‘απεσταλμένους’ τους έξω από σχολεία, καλούν απροκάλυπτα τους μαθητές σε κινητοποιήσεις με το πρόσχημα των εθνικών θεμάτων, ενώ στην πραγματικότητα θέλουν να σπείρουν τον διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα προκειμένου να καταγράψουν δυνάμεις ως δικές τους» τονίζει.

Στην ίδια γραμμή και η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τις καταλήψεις στα σχολεία

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι «Αυτές τις ημέρες, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα κ.α. Αφού η πρώτη απόπειρά τους απέτυχε, επιδίδονται τώρα σε μια άνευ προηγουμένου πατριδοκαπηλία και προσπαθούν να σπείρουν στη νεολαία ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Καλούν από τα διαδικτυακά μέσα σε συντονισμό καταλήψεων σχολείων στις 29/11, με ανάρτηση πανομοιότυπων πανό και αναγραφή συνθημάτων με φασιστικά σύμβολα (μαιάνδρους και κέλτικους σταυρούς) κ.α.

Την ίδια στιγμή στοχοποιούν καθηγητές/τριες (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό. Πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι κρύβεται η οργάνωση της Χρυσής Αυγής, φασιστικές ομάδες όπως η νεοναζιστική ΕΣΑ,  εθνικιστικά και άλλα ακροδεξιά μορφώματα.

Η επίθεση του φασισμού στη νεολαία δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν την αγωνιστική  ριζοσπαστικοποίησή της απέναντι στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και να αποδυναμώσουν τους αγώνες της ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των μνημονίων, στη διαρκή λιτότητα και στην ανεργία. Επιχειρούν να πείσουν τη νεολαία ότι για τα προβλήματα, φταίει η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, ο γειτονικός λαός, οι πρόσφυγες, ο μετανάστης, ο «άλλος», ο διαφορετικός και να νομιμοποιήσουν έτσι στη συνείδηση της, το ξέπλυμα της Χ.Α.  ενόψει και των καταιγιστικών εξελίξεων σε βάρος της, στη δίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει τα παραπάνω περιστατικά και δηλώνει απερίφραστα ότι θα φράξει το δρόμο σε όσους με πρόσχημα το μακεδονικό ζήτημα επιχειρούν να μετατρέψουν τον ευαίσθητο χώρο των σχολείων σε πεδίο εθνικισμού και μιλιταρισμού, καλλιεργώντας το διχασμό, το μίσος, το ρατσισμό και τις νεοφασιστικές αντιλήψεις. Σε όσους προσπαθούν να μεταστρέψουν την αγάπη κάθε λαού για μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα σε μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους λαούς».

Γεωργιάδης: Δεν χαρίζω μαθητές στη Χρυσή Αυγή 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καταδίκασε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος και διερωτήθηκε με πιο ηθικό δικαίωμα κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις σημερινές καταλήψεις, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος των καταλήψεων και τώρα κατηγορεί τους μαθητές μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.«Εγώ δεν χαρίζω τα παιδιά στη Χρυσή Αυγή, όπως πάτε να κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ η κατά των καταλήψεων αλλά αν είμαστε υπέρ ή κατά του ρατσιστικού μίσους μέσα στα σχολεία μας», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη. 

ΣΥΡΙΖΑ: Θα διαγράψει η ΝΔ τη ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης; 

«Η ΔΑΚΕ Ε ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης αναπαράγει αυτούσια τα λεγόμενα του χρυσαυγίτη Παππά για να στηρίξει τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία. Ο κ. Μητσοτάκης είτε πρέπει να διαγράψει αυτούς που έβγαλαν την κατάπτυστη ανακοίνωση, είτε να εντάξει τον Χ. Παππά στη ΝΔ», αναφέρει σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. 

Η σιωπή Μητσοτάκη για τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία ισοδυναμεί με στήριξη του ίδιου προσωπικά σε αυτές» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει επιτέλους να μιλήσει».

Συμφωνεί ο αρχηγός της ΝΔ; 

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, σχετικά με τις «ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία», ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Συμφωνεί ο αρχηγός της ΝΔ με τη συμπόρευση των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών, αλλά και κεντρικών στελεχών της ΝΔ, με τη Χρυσή Αυγή στο θέμα αυτό; Συμφωνεί με το ανατριχιαστικό σύνθημα “η δημοκρατία ξεπούλησε τη Μακεδονία;” Συμφωνεί με το εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα της παράταξής του στους καθηγητές και την αυτούσια αναπαραγωγή των αθλιοτήτων του Χρυσαυγίτη βουλευτή Παππά;».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή από τις δημοκρατικές δυνάμεις στις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής και στην προσπάθειά της να δηλητηριάσει τους μαθητές με το εθνικιστικό μίσος».

Mπουτάρης: Τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν με αστυνομία

Επίθεση σε ναζιστικές οργανώσεις και τη Χρυσή Αυγή με φόντο το μαθητικό κίνημα με τις καταλήψεις και τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, εξαπέλυσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. "Είναι πάρα πολυ λυπηρό το ότι υπάρχουν οργανώσεις, κυρίως απ' τη Χρυσή Αυγή, και σε μας έχουμε στα σχολεία μηνύματα το ότι οι χρυσαυγίτες παροτρύνουν τα παιδιά να κάνουν καταλήψεις στα σχολεία κτλ...Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει στα σχολεία ένα κόμμα το οποίο έχει ναζιστικές αντιλήψεις και να δηλητηριάζει τα παιδιά με ναζιστικές ιδεολογίες, χρησιμοποιώντας κάθε είδους ψέματα για να τα παρασύρει" σημείωσε ο κ. Μπουτάρης. 

"Πιστεύω ότι τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν με αστυνομία. Δεν επιτρέπεται να μπει στο σχολείο κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο" υπογράμμισε. 

ΝΔ: Όχι σε κλειστά σχολεία, όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο», απάντησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ερωτηθείσα για το αν η Χρυσή Αυγή υποκινεί τις καταλήψεις.

Όπως είπε, «οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πως να αντιδράσουν. Όμως, εμείς  επι  της αρχής είμαστε εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλουμε κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είμαστε απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουμε πει και ξαναπεί ότι δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Είναι πολιτικά σαφές. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Όχι με κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια».

ΔΑΚΕ: Εθνική αφύπνιση οι καταλήψεις - Ανιστόρητος ο Γαβρόγλου

Για τις καταλήψεις με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέδωσε ανακοίνωση η ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ, κάνοντας λόγο για "εθνική αφύπνιση των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας".

Στην ανακοίνωση γίνεται επίθεση στην "Αριστερά", ενώ κάνει λόγο για "μηχανισμούς καταστολής" αναφορικά με την αποβολή των μαθητών στο 1ο ΓΕΛ Γέρακα.

Παράλληλα, η ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ επιτίθεται και στο Υπουργείο Παιδείας, καταδικάζοντας " την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων", καθώς και τον "εθνομηδενισμό".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ:

"Το τελευταίο χρονικό διάστημα πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας. Οι μαθητές πάρα πολλών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. 

Τρομοκρατημένοι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Παιδείας και οι αριστερίστικες εφεδρείες του κάνουν λόγο για ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες. Εγκλωβισμένοι στις αριστερίστικες τους ιδεοληψίες αδυνατούν να καταλάβουν, πώς τόσοι πολλοί μαθητές ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για ένα εθνικό ζήτημα. Άλλωστε ποτέ οι ίδιοι δεν είχαν ιδιαίτερες περγαμηνές και ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα. Επειδή το ποτάμι της οργής ολοένα και φουντώνει, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής των μαθητικών αντιδράσεων, με αποβολές μαθητών που είχαν το «θράσος» να τραγουδήσουν το τραγούδι για τη Μακεδονία, εκβιασμούς και απειλές, αλλά και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων. 

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί την εκδήλωση του πατριωτικού φρονήματος αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα. Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του «εθνομηδενισμού» και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών δεν χαρίζει την πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού στη Χρυσή Αυγή. Οι μαθητές εκφράζουν εύλογες ανησυχίες για την απαράδεκτη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο μείζον εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.

Στον ανιστόρητο Υπουργό Παιδείας που με ανευθυνότητα υποδαυλίζει τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών, δηλώνουμε ότι ο πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον Φασισμό."

Κίνημα Αλλαγής: Δεν εκχωρούμε τίποτα στους νεοναζί

«Με θλίψη παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες να μετατρέπεται το Δημόσιο Σχολείο, το Σχολείο μας σε πεδίο ακραίας πόλωσης και αντιπαράθεσης. Κομματικοί στρατοί καλούν σε συγκεντρώσεις και αντι-συγκεντρώσεις, χειραγωγούν και διχάζουν τους μαθητές με μόνο στόχο το δικό τους στενό παραταξιακό όφελος.

Μας καλούν στη δήθεν «επανάσταση» των SMS και του Facebook προσπαθώντας να υπονομεύσουν τον αυθορμητισμό μας, την ελεύθερη σκέψη μας και τη διάθεσή μας να αλλάξουμε τη Δημόσια Παιδεία και την κοινωνία ολόκληρη.

Οι μαθητές αγωνιζόμαστε ειρηνικά και δημοκρατικά για μια πραγματική επανάσταση των νέων ανθρώπων, μια επανάσταση στη νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης των συμπολιτών μας. Δεν εκχωρούμε το δικαίωμα μας στη διαφωνία σε καμία κυβέρνηση που βαφτίζει όποιον  έχει διαφορετική γνώμη «ακραίο».

Δεν εκχωρούμε την έννοια της Πατρίδας μας, της αγάπης για τον τόπο μας, σε κανένα ρατσιστή, μισαλλόδοξο, νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν εκχωρούμε τα Σχολεία μας σε κανένα παρά μόνο στους μαθητές τους».

Σταύρος Θεοδωράκης: Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας

«Και να που οι καθιερωμένες χειμωνιάτικες μαθητικές καταλήψεις αποκτούν φέτος χρώμα μαύρο και όχι κόκκινο, όπως είχαμε συνηθίσει!

«Ελλάδα ξύπνα» τους λένε να φωνάζουν - σαν το «Γερμανία ξύπνα» του Χίτλερ.

«Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» γράφουν τα πανό - φράση κλεμμένη από τις ομιλίες των Χρυσαυγιτών.

«Η ελληνική νεολαία όπλισε» κραυγάζει η αφίσα, πολεμικής αισθητικής. «Μακεδονία – Κατσίφας – Βόρεια Ήπειρος». «Κατάληψη υπέρ πατρίδος». «Αν είστε Έλληνες θα μας υποστηρίξετε».

Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας – αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν να βάψουν με τα χρώματα τους την αθωότητα των παιδιών. Άλλες χρονιές έβαζαν - ακόμη και τους μαθητές των δημοτικών - να φωνάζουν εναντίον της Ευρώπης, εναντίον των τραπεζών και υπέρ της αντίστασης και της ανατροπής. Λέξεις παρμένες και αυτές από ομιλίες άλλων αρχηγών.

Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες. Όπως είμαστε αντίθετοι και με τους κομματικούς στρατούς στα πανεπιστήμια… Αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος.

Αυτό που σήμερα επείγει είναι να σταματήσει το κακό. Θα γίνω συγκεκριμένος. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί βουλευτές και όλα τα πρόσωπα με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στους γονείς και τους καθηγητές οι οποίοι θα εξηγήσουν στους μαθητές ότι δεν πρέπει να γίνονται στρατιώτες κανενός.

Να μην δανείζουν την φρεσκάδα τους και την νεανική τους επαναστατικότητα σε αυτούς που μυρίζουν μούχλα και - επί του προκειμένου - φασισμό.

To θέμα με τον καθηγητή Δ. Ταχματζίδη

Την ίδια ώρα το υπουργείο ξεκαθαρίζει: Καμία διοικητική έρευνα σε βάρος του καθηγητή στη Βέροια δεν διατάχθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Με αφορμή δημοσιεύματα και μετά από επικοινωνία με την αρμόδια Διεύθυνση, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει ότι δεν έχει διαταχθεί κανενός είδους διοικητική έρευνα σε βάρος του καθηγητή του 4ου Λυκείου Βέροιας Δημήτρη Ταχματζίδη, ο οποίος στοχοποιήθηκε από βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Θυμίζεται ότι ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε αναρτήσει τη φωτογραφία, το ονοματεπώνυμο και το σχολείο στο οποίο υπηρετεί ο κ. Ταχματζίδης, με σχόλιο «αυτός απειλεί τα παιδιά που κάνουν κατάληψη ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας». Είχαν υπάρξει και άλλες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που ανέφεραν ότι ο καθηγητής είχε πει «δεν θα αφήσω τα φασιστάκια να κλείσουν το σχολείο».

Μαθητικό συλλαλητήριο ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις για το «Μακεδονικό» σήμερα στα Προπύλαια

Σήμερα στις 12.00 μαθητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο ενάντια στις εθνικιστικές κορώνες και τις καταλήψεις σχολείων που γίνονται με πρόσχημα τη Μακεδονία.

Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία» καλεί μαθητές και καθηγητές να διαδηλώσουν ενάντια στον φασισμό. Το κείμενο τους στο facebook αναφέρει: «την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας. Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού»

Στα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη πληθαίνουν τα συνθήματα κατά του πολιτεύματος, όπως «Η δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» ή το «Μακεδονία γη ελληνική, αλήτες προδότες πολιτικοί» ενώ είναι εμφανής η καθοδήγηση τους από ακραία φασιστικά στοιχεία της Χρυσής Αυγής με συνθήματα από τη ναζιστική Γερμανία του 1933. «Γερμανία ξύπνα» έλεγε τότε ο Χίτλερ, «Ελλάδα ξύπνα» γράφουν τώρα οι μαθητές.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα