Απεργία ΓΣΕΕ: Ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα

Απεργία ΓΣΕΕ: Ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η πορεία της ΓΣΕΕ, συνδικάτων και σωματείων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Με κεντρικό σύνθημα «απεργούμε-αγωνιζόμαστε-διεκδικούμε» οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

«Δεν είναι μόνο ο προϋπολογισμός που έχει αλλάξει απλά την ονοματοδοσία της λιτότητας. Η λιτότητα πλέον έχει άλλο όνομα, λέγεται υπερπλεόνασμα» δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 και στον Γιάννη Πρετεντέρη ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος με αφορμή τη σημερινή 24ωρη απεργία της Συνομοσπονδίας για τον προϋπολογισμό.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγόπουλος «δεν λέμε τώρα ασκείται η πολιτική λιτότητας γιατί επαίρεται η κυβέρνηση αυτή την πολιτική την οποία κατήγγειλε ως νεοφιλελεύθερη και η οποία απεικονίζεται στο τρίτο σκληρό πρόγραμμα που υπέγραψε την έφερε σε πέρας.  Δηλαδή τελικά έχει γίνει ο καλύτερος κήρυκας πολιτικών που πριν κατήγγειλε. Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς οι δανειστές βγήκαν από τα μνημόνια όχι εμείς» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτές οι γενικές απεργίες είναι πολιτικές απεργίες γιατί θέτουν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στην άσκηση πολιτικής που πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους».

Από την πλευρά του ο οικονομικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, επισήμανε: «Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Διεκδικούμε απέναντι στα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης την πραγματική έξοδο από την μνημονιακή πολιτική που για δέκα χρόνια μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Διεκδικούμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, διεκδικούμε πραγματικές συλλογικές συμβάσεις για τον κατώτερο μισθό και για τις κλαδικές συμβάσεις διεκδικούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην κατάργηση του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία, διεκδικούμε να υπάρχουν αυξήσεις στο κονδύλι των δημόσιων επενδύσεων οι οποίες είναι προσάναμμα για τη γενικότερη ανάπτυξη, απαραίτητη για την μείωση της ανεργίας, την απεμπλοκή από τις ανελαστικές σχέσεις και την μερική απασχόληση». Καταλήγοντας τόνισε: «Για εμάς θα συνεχίσουμε τον αγώνα αυτόν με τεκμηρίωση κι αγωνιστική διάθεση απέναντι σε αυτή την πολιτική που έχει εξαθλιώσει κι έχει ισοπεδώσει την ελληνική κοινωνία».

Ακόμη ο πρόεδρος ομοσπονδίας μετάλλου, Δημήτρης Τσόκας, σημείωσε: «Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κοροϊδίας που υφίστανται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Το φάντασμα της χρεοκοπίας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, η ανεργία έχει πάρει δραματικές διαστάσεις κυρίως στους νέους, η φτώχεια μαστίζει τα νοικοκυριά, κι η αδυναμία να ανταποκριθεί ο μέσος Έλληνας. Ο εμπαιγμός των συνταξιούχων με το κόβουμε ή δεν κόβουμε τις συντάξεις είναι εξευτελιστικός αν σκεφτεί κανείς ότι αγωνίζονται να μην εφαρμόσουν περικοπές που οι ίδιοι ψήφισαν».

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ καθώς και Συνδικάτα που πρόσκεινται σε αυτό. Το παρών ανάμεσα στους διαδηλωτές έδωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τέλος, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν κι η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από το Μουσείο μέχρι το Σύνταγμα.

Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας έχει πλέον αποκατασταθεί.

ant1news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα