Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλος: Ετοιμάζουν μηνύσεις κατά της Αστυνομίας

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλος: Ετοιμάζουν μηνύσεις κατά της Αστυνομίας

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προαναγγέλλει μηνύσεις κατά της Αστυνομίας. Η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για να διερευνήσει τις ενέργειες των 9 αστυνομικών οι οποίοι συμμετείχαν στην ακινητοποίηση και δέσμευση του 33χρονου μετατράπηκε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Η δικηγόρος της οικογένειας κάνει λόγο για… 23 χτυπήματα που έχουν αιτιώδη συνάφεια με το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Ο δικηγόρος του κοσμηματοπώλη αμφισβητεί το συμπέρασμα του ιατροδικαστικού πορίσματος.

Το μαρτύριο του Ζακ Κωστόπουλου αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το θάνατό του, και κυρίως στις δικαστικές αίθουσες όπου θα πρέπει να κριθούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να αποδοθεί το μερίδιο ευθύνης που αντιστοιχεί στον καθένα ξεχωριστά.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ιατροδικαστικού πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, συνεπεία των πολλαπλών τραυμάτων του, η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών μετατράπηκε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Στο μεταξύ, οι εννέα αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποσπάστηκαν στο επιτελείο της ΓΑΔΑ όσο θα είναι σε εξέλιξη η Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Επίσης, έχει ζητηθεί η επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσής της, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο στάδιο της έρευνας είχε περάσει από… τρία διαφορετικά χέρια. Αρχικά, η έρευνα είχε ανατεθεί σε αστυνομικό διευθυντή, ωστόσο στη συνέχεια αυτή δόθηκε σε ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, με τεράστια εμπειρία. Ομως και ο τελευταίος αποστρατεύτηκε στο πλαίσιο των τελευταίων έκτακτων κρίσεων, με την έρευνα πλέον να δίδεται σε άλλον ταξίαρχο, που προήχθη.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα news247.gr και τη δημοσιογράφο Βίκυ Σαμαρά: «Το πρόσωπο της βίας του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, αυτή η φασίζουσα αντίληψη που οδήγησε όχι μόνο στον τόσο αποτρόπαιο θάνατο ενός νέου ανθρώπου αλλά και στην απόπειρα προσβολής της μνήμης του, δεν έχουν καμία απολύτως θέση στη Δημοκρατία μας. Ευθύνη της Πολιτείας, πέρα από τη θεσμική θωράκιση των αρχών και αξιών της Δημοκρατίας, είναι και η συνεχής διαφύλαξή τους.

Σ’ αυτό μας το καθήκον απέναντι στην κοινωνία είμαστε σταθερά κι αποφασιστικά προσηλωμένοι».

ελεύθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα