Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για προϋπολογισμό και τράπεζες

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για προϋπολογισμό και τράπεζες

Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή αλλά και η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να απασχολήσει σύσκεψη που θα γίνει στη μια στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σήμερα κατατίθεται ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός στην Βουλή με έντονο προεκλογικό χρώμα. Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο μοιάζει σήμερα να παίρνει ανάσα με άνοδο 0,91% με φιάλη οξυγόνου τις τράπεζες. Μετά από πολυήμερο σφυροκόπημα το οποίο προκάλεσε ανησυχία και στην κυβέρνηση η αγορά ψάχνει να βρει τα πατήματά της με τις μετοχές των τραπεζών να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ο χαμηλός τζίρος ωστόσο δείχνει πως η αγορά δεν περιμένει την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά την έκθεση της Κομισιόν που σύμφωνα με ευρωπαϊκά ΜΜΕ θα περιέχει και “δώρα” για την Ελλάδα. Αυτό που ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι τα ομόλογα συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις, πάνω από το 4,6% στα επίπεδα πάνω και από τα ιταλικά γεγονός που απομακρύνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο άμεσης εξόδου στις αγορές.
Τι θα περιέχει ο τελευταίος προϋπολογισμός της σημερινής κυβέρνησης Τσίπρα

Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εκτιμάται για το 2019 θα ανέρχεται στο 3,6% του ΑΕΠ, ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,5%, χωρίς περικοπές στις συντάξεις και με ένα πακέτο θετικών μέτρων ύψους 920 εκατ. Παράλληλα δεν θα προβλέπει κανένα νέο μέτρο «λιτότητας» αλλά μόνο παροχές και φοροελαφρύνσεις σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.
Στο δρόμο προς τις κάλπες ο νέος προϋπολογισμός – ο τελευταίος που καταθέτει η σημερινή κυβέρνηση – θα υλοποιεί τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ οι οποίες παίρνουν ήδη τη μορφή νομοθετικών διατάξεων και οδεύουν προς τη Βουλή.

Με τον προϋπολογισμό του 2019 θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του φετινού πλεονάσματος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι διαμορφώνεται στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι περισσεύει ένα σημαντικό ποσό της τάξης του 1 δις. ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος αλλά και για τη διατήρηση ενός ποσού ως μαξιλάρι ασφαλείας καθώς το τελικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα ανακοινωθεί από τη Eurostat τον ερχόμενο Απρίλιο.
Στο πακέτο των θετικών μέτρων που θα υλοποιηθούν το 2019 περιλαμβάνονται:

    Μείωση του του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%
    Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους
    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή)
    Μείωση με ρυθμό 1% ετησίως, από το 2019 ως το 2022, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων
    Μείωση του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%
    Κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα