Θάνατος Ζακ Κωστόπουλου: Η οδύσσεια της ΕΔΕ και οι μηνύσεις της οικογένειας

Θάνατος Ζακ Κωστόπουλου: Η οδύσσεια της ΕΔΕ και οι μηνύσεις της οικογένειας

Nέα τροπή στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου δίνει το πόρισμα των ιατροδικαστών που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα και δείχνει ότι ο 33χρονος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο, αποτέλεσμα των πολλαπλών χτυπημάτων που δέχτηκε έξω από το κοσμηματωπολείο στην οδό Γλάδστωνος.

Η οικογένεια προαναγγέλλει μηνύσεις κατά αστυνομίας και ΕΚΑΒ, ενώ απορία προκαλεί το γεγονός ότι δύο μήνες μετά το περιστατικό δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση και δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες σε όσους ενεπλάκησαν.

Για συνολικά 23 χτυπήματα κάνει λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας, ενώ ο ιατροδικαστής μιλάει ανοιχτά για αιτιώδη σχέση χτυπημάτων και θανάτου.

Η... οδύσσεια της ΕΔΕ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΔΕ έχει περάσει από… τρία διαφορετικά χέρια. Αρχικά, η έρευνα είχε ανατεθεί σε αστυνομικό διευθυντή, ωστόσο στη συνέχεια αυτή δόθηκε σε ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, με τεράστια εμπειρία. Όμως και  τελευταίος αποστρατεύτηκε στο πλαίσιο των τελευταίων έκτακτων κρίσεων, με την έρευνα πλέον να δίδεται σε άλλον Αστυνομικό Διευθυντή, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να καθυστερήσει κι άλλο. 

Σημειώνεται πως ένας από τους διενεργούντες την Προκαταρκτική, αντικαταστάθηκε, ένας δεύτερος αποστρατεύτηκε πρόσφατα, ενώ ο τρίτος κατά σειρά θα πρέπει να περιμένει την ποινική διαδικασία.

H προκαταρκτική διοικητική εξέταση για τους 9 αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη μετατράπηκε σε ένορκη και οι 9 αποσπούνται προσωρινά στο επιτελείο της ΕΛΑΣ ενώ δόθηκε διαταγή επιτάχυνσης των διαδικασιών για ΕΔΕ.

Η κατάθεση του αστυνομικού 

«Άμεσα μεταβήκαμε στο ανωτέρω σημείο, όπου και διαπιστώσαμε τον φερόμενο ως δράστη αιμόφυρτο, έμπροσθεν του καταστήματος και συγκεκριμένα στη σπασμένη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου βρισκόμενος σε ημιλιπόθυμη κατάσταση να κρατά με τα χέρια του το λαιμό του και να φέρει τραύματα πιθανόν από τα σπασμένα γυαλιά στα χέρια και στο κεφάλι του. Ήδη στο σημείο βρισκόντουσαν συνάδελφοί δικυκλιστές της ομάδας Ζ καθώς επίσης και διασώστης του ΕΚΑΒ με δίκλυκλη μηχανή, όπου του παρείχε τις πρώτες βοήθειες», ανέφερε  ο αστυφύλακας.  

«Τότε ο φερόμενος ως δράστης σηκώνει τον κορμό του σώματός του και με μία απότομη κίνηση αρπάζει ένα γυαλί από την θρυμματισμένη βιτρίνα του καταστήματος γύρω στα 30-40-cm στρέφοντας το απειλητικά αρχικά ενάντια του διασώστη του ΕΚΑΒ μετέπειτα ενάντια των συναδέλφων της Ομάδας Ζ, ενώ άρχισε να τρέχει κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί, ενάντια των παρακείμενων πολιτών», επισήμανε, προσθέτοντας ακόμη πως ήταν αρκετά κοντά στο σημείο περίπου 30 πολίτες.

«Έτσι προχωρήσαμε στον αφοπλισμό από το σπασμένο κομμάτι γυαλί που έφερε ως όπλο στα χέρια του ο φερόμενος ως δράστης και στην άμεση δέσμευσή του (….).  Βασική προτεραιότητα τόσο δική μου όσο και των συναδέλφων μου ήταν η υγεία του τραυματία προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς επίσης και η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας όλων των παρευρισκομένων στο σημείο, λόγω της ψυχικής κατάστασης του φερόμενου ως δράστη», πρόσθεσε.

Δικηγόρος οικογένειας: Ο Ζακ δέχτηκε 23 χτυπήματα

Η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε πως ο θάνατός του προήλθε από τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε. 

Η Χρύσα Πετσιμέρη μίλησε στο Θέμα 104,6 τόνισε πως οι ιατροδικαστές, που την Τρίτη παρουσίασαν την έκθεσή τους για το θάνατο του 33χρονου, «έχουν καταγράψει κοντά στα 23 χτυπήματα», ενώ είπε επίσης, ότι «πέραν από το λιντσάριμα έξω από το κοσμηματοπωλείο, ο Ζακ Κωστόπουλος ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς και δέχθηκε ένα λάκτισμα από διασώστη του ΕΚΑΒ».

«Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο καταλαβαίνετε ότι είναι πέραν, ενώ οι διασώστες του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες με γάζες, μετά από αυτό τον άφησαν ημιθανή στο έδαφος χωρίς να του κάνουν τα δέοντα για την ανάνηψη από τη λιποθυμία. Αφέθηκε στο έδαφος και οδηγήθηκε νεκρός στο ασθενοφόρο, στις 15:04 δεν είχε κανένα ζωτικό όργανο να λειτουργεί» πρόσθεσε η δικηγόρος της οικογένειας του 33χρονου. 

Σύμφωνα με την ίδια «η οικογένεια απαιτεί να τιμωρηθούν όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στο θάνατό του» προαναγγέλλοντας ότι «θα ασκηθούν μηνύσεις κατά όλων των εμπλεκομένων». Η κυρία Πετσιμέρη διευκρίνισε, τέλος, ότι «είναι ανυπόστατο ότι ο θάνατός του Ζακ προήλθε από κρίση πανικού, ο ιατροδικαστής εξήγησε ότι ήταν ένα σοκ που υπέστη οργανισμός από τα πολλαπλά χτυπήματα».

Η οικογένεια του 33χρονου έχει δώσει εντολή να υποβληθούν μηνύσεις σε βάρος όλων όσων ενήργησαν, από το ΕΚΑΒ και την ΔΙΑΣ, στην οδό Γλάδστωνος, από την στιγμή που ο αιμόφυρτος Ζακ βρέθηκε εκτός του κοσμηματοπωλείου στο οποίο μπήκε για άγνωστο ακόμη λόγο.

Τι λέει ο ιατροδικαστής της οικογένειας 

Στη νεκροψία-νεκροτομή είχαμε δει πολλαπλά θλαστικά τραύματα σώματος και κυρίως στην κεφαλή. Δεν μπορούσαμε να τα συνδέσουμε ως προφανή αιτία θανάτου και έπρεπε να αναμένουμε τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, έτσι ώστε να είναι αντικειμενικά τα ευρήματα, με σκοπό να δούμε τι είχε προηγηθεί” είπε μεταξύ άλλων  ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας

“Διενεργήθηκαν ιστολογικές εξετάσεις για να δούμε ποια είναι η προϋπάρχουσα κατάσταση της υγείας του. Δεν διαπιστώθηκε καμία προϋπάρχουσα παθολογία. Οπότε οδηγούμαστε πια στο ασφαλές συμπέρασμα ότι όλο το περιστατικό αυτό το οποίο συνέβη και συνδέεται αιτιωδώς με τον θάνατό του. Από τα χτυπήματα, το έντονο άλγος που προκλήθηκε, την αιμορραγία και όλο αυτό το περιστατικό υπήρξε τέτοια διέγερση στον οργανισμό του που προέκυψε ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο και δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει”.

Οι χρήστες κοκαΐνης πάσχουν από αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η μακροχρόνια χρήση ουσιών βεβαίως κάνει συνέπειες στον οργανισμό”, ανέφερε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου.

Δικηγόρος κοσμηματοπώλη: Επιστημονικά μη παραδεκτό το πόρισμα για τον Ζακ Κωστόπουλο

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα