ΓΕΕΘΑ: Κανένα επεισόδιο με το Barbaros και ελληνική φρεγάτα

ΓΕΕΘΑ: Κανένα επεισόδιο με το Barbaros και ελληνική φρεγάτα

Διαψεύδει η Αθήνα την ύπαρξη επεισοδίου μεταξύ του τουρκικού ερευνητικού Barbaros και ελληνικής φρεγάτας.

Σε επικοινωνία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και αποδίδει τα δημοσιεύματα σε πρόθεση της Άγκυρας να στηθεί σκηνικό έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός και την ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως επισημαίνουν, γίνεται λόγος για «παρενόχληση» από πλευράς του ελληνικού πλοίου, ισχυριζόμενες ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Με μία προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Αθήνα να μην κορυφώσει την ένταση στην περιοχή.

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», ε πισημαίνει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου.

Καμία κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση

Δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει η Λευκωσία σε σχέση με τουρκικά δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος για επεισόδιο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Μπαρμπαρός, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επεισόδιο» και έκανε λόγο για σκοπιμότητες από τουρκικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει κρίση. Είναι οι συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων. Δεν υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις προκλήσεις» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες προκλήσεις «αλλά δεν θα μας εκτρέψουν από το πρόγραμμά μας» για την έρευνα των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ. Απέδωσε παράλληλα τα δημοσιεύματα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για δημιουργία τεχνητής έντασης όσο πλησιάζει η γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας, με την έκδοση navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ η αντι-navtex της Λευκωσίας για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και είπε ότι οι τουρκικές ενέργειες καταγγέλλονται δια της διπλωματικής οδού.

Σε ό,τι αφορά τέλος το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», η Λευκωσία δεν έχει παρατηρήσει κάποια κίνηση, καθώς το γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

 

philenews/KYΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα