Αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Την 1η Ιανουαρίου 2019 ξεκινάει η αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως ανακοίνωσε με χθεσινή επιστολή του στην κυβέρνηση ο διεθνής οργανισμός.

Την αποκλειστική ευθύνη για τη δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη αυτή εξέλιξη φέρει η σημερινή μεταβατική διοίκηση του κοινωφελούς ιδρύματος, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, η διαδικασία αναστολής της σύνδεσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη διεθνή ομοσπονδία άρχισε χθες το βράδυ. Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τη σημερινή διοίκηση και τον πρόεδρό της. Ο σημερινός πρόεδρος φέρθηκε υπεροπτικά, με ασέβεια και απέναντι στο υπουργείο Υγείας και απέναντι στη διεθνή ομοσπονδία» τονίζει ο κ. Μπασκόζος και προσθέτει: «Κωλυσιεργεί και έχει κακή συνεργασία με τα όργανα διαμεσολάβησης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έκαναν ό,τι μπορούσαν το προηγούμενο διάστημα - πήρε εξάμηνη αναστολή από τη διεθνή ομοσπονδία με την τοποθέτηση της διοίκησης Αλεξανδρή και σταμάτησε το σερί των δοτών διοικήσεων με τη διεξαγωγή εκλογών».

Προθεσμία

Πάντως, ο Διεθνής Ερυθρός Σταύρος αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» στην επιστολή του, τονίζοντας ότι, εάν έως την Πρωτοχρονιά έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, τότε δεν θα αποκλειστεί. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε θέσει τον ΕΕΣ σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, αλλά τον περασμένο Απρίλιο του έδωσε προθεσμία έως τον Οκτώβριο, προκειμένου να υλοποιηθούν οι τρεις βασικές δεσμεύσεις που είχαν συμφωνήσει.

Αυτές ήταν να προκηρυχθούν εκλογές με μεταβατική διοίκηση (έγιναν στις 3 Ιουνίου), να αλλάξει το παλιό καταστατικό ώστε να μπουν νέα μέλη με το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεστε», και να διενεργηθούν εκλογές βάσει του νέου καταστατικού με το διευρυμένο σώμα εθελοντών του ΕΕΣ. Ωστόσο, ο χρόνος πέρασε και οι δεσμεύσεις έμειναν στα χαρτιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα