Ηράκλειο: Έσβησε η φωτιά στο Πανεπιστήμιο - Γίνεται καταμέτρηση των φοιτητών

Ηράκλειο: Έσβησε  η φωτιά στο Πανεπιστήμιο - Γίνεται καταμέτρηση των φοιτητών

Έσβησε η φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπως δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Ζώρας.  Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη, άμεση με θετικά αποτελέσματα: «Όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με κάποιον φοιτητή δεδομένου ότι η φωτιά αφορούσε στο βόρειο κτήριο των φοιτητικών εστιών. Ερευνούμε όλα όμως τα ενδεχόμενα διότι για παράδειγμα δεν γνωρίζουμε αν κάποιος από τους φοιτητές φιλοξενούσε κάποιο άλλο άτομο».

 Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κουκιαδάκη η ενημέρωση που έχει από τους φοιτητές είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα δεδομένου ότι έχουν επικοινωνήσει όλοι μεταξύ τους, όπως ανέφερε.

Σημαντική χαρακτηρίζεται η άμεση κινητοποίηση του ελικοπτέρου το οποίο με τις συνεχείς ρίψεις που κατάφερε στο μέτωπο περιόρισε την έκταση της φωτιάς. Παράλληλα αναμένεται από την Αθήνα, όπως ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης, το ελικόπτερο ΕΡΙΚΣΟΝ ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των ιδιωτικών υδροφόρων του Ηρακλείου οι ιδιοκτήτες των οποίων έσπευσαν άμεσα στον τόπο της φωτιάς.

Αρχικά, η λεωφόρος Κνωσού έκλεισε για τα οχήματα όμως αυτή την ώρα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Ο κ. Κουκιαδάκης ζήτησε να μην ανοίγουν τα παράθυρα τους οι κάτοικοι της όμορης με το πανεπιστήμιο περιοχής καθώς είναι άγνωστα τα στοιχεία του καπνού και η τυχόν επικινδυνότητα τους. Η πυροσβεστική ρωτήθηκε αν υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης των κατοίκων κοντινών οικιών αλλά όπως ανέφερε δεν συντρέχουν λόγοι απομάκρυνσης τους, δήλωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λεονταράκης, η ζημιά πρέπει να είναι μεγάλη διότι καίγονται προκάτ εγκαταστάσεις με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης φτάνει σε λίγη ώρα στο Ηράκλειο ενώ η ενημέρωση του για τις συνθήκες είναι συνεχής.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και η αστυνομία, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή ελικοπτέρου. Επί ποδός βρίσκεται και το ΕΚΑΒ. 

 Οι φοιτητικές εστίες εκκενώθηκαν, πολλοί φοιτητές βγήκαν πανικόβλητοι έξω από το κτίριο ενώ γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τυχόν εγκλωβισμένοι. Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία καταμέτρησής τους. 

Σημειώνεται ότι κοντά υπάρχει εστία, όπου διαμένουν φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει και βγήκαν έξω. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί κάποιος να κοιμόταν μέσα στις εγκαταστάσεις αυτές, και για το λόγο αυτό προσπαθούν να επικοινωνήσουν με όλους.

Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ οι καπνοί είναι ορατοί από σχεδόν όλη την πόλη του Ηρακλείου. 

Στην περιοχή βρέθηκαν άμεσα ο Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Μ. Δαμουλάκης και ο εκτελών χρέη Αστυνομικού Διευθυντή Π. Πρεβελιανάκης, o αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο η αστυνομία απομακρύνει τον κόσμος που έσπευσε να δει τι συμβαίνει, καθώς υπάρχει κίνδυνος εκρήξεων, όπως αναφέρεται.

Ο φόβος τι κρύβει στα υπόγεια τρομάζει τους πυροσβέστες

Σύμφωνα με τον κ. Δαμουλάκη, είναι δύσκολο για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύονται συνεχώς, να φτάσουν σε όλους τους χώρους,  καθώς υπάρχουν πολλά λουκέτα. 

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για το τι πιθανόν κρύβει στις εγκαταστάσεις το ημιεγκαταλελειμμενο κτήριο.

Η φωτιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε είτε στο υπόγειο, είτε στο ισόγειο του κτηρίου, ενώ οι αρμόδιοι ειδοποιούν και τις ιδιωτικές υδροφόρες της πόλης για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Όπως επισημαίνεται εάν υπάρχει αμίαντος ακόμα ίσως θα πρέπει να υπάρξει προληπτική απομάκρυνση κόσμου.

"Βγήκαμε κακήν κακώς έξω από τα δωμάτια" δηλώνουν φοιτητές που μένουν στην παρακείμενη εστία και υπογραμμίζουν ότι το ευτύχημα είναι πως δεν έμεναν εκεί πρωτοετείς. 

 

cretalive

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα