Ζακ Κωστόπουλος: Από τον ακτιβισμό στις ομοφοβικές επιθέσεις και τον θάνατο στην Ομόνοια

Ζακ Κωστόπουλος: Από τον ακτιβισμό στις ομοφοβικές επιθέσεις και τον θάνατο στην Ομόνοια

 Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα είναι τελικά ο άνδρας που μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο μετά την απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τον 33χρονο Ζακ Κωστόπουλο ομοφυλόφιλο, οροθετικό και ακτιβιστή που είχε καταγράψει πλούσιο έργο παλεύοντας για τα δικαιώματα των οροθετικών με ομιλίες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο να αποκαλύπτει την ταυτότητά του με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook.

"Αυτή η ψυχάρα, αυτός ο αλήτης, αυτός ο γλυκός φίλος μας, φτιαγμένος, μπήκε(πρώτη φορά στη ζωή του) να κλέψει το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια(ναι αυτό που βλέπετε στις ειδήσεις)... Η βασανισμένη, η γενναία, η γλυκιά, η σκληρή ψυχούλα του, στην κρίση του κάθε αναμάρτητου. Δεν θα συνέλθουμε και θα σ αγαπάμε Ζακ μου", έγραψε αναρτώντας και βίντεο από μία από τις πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του για τα δικαιώματα των οροθετικών.

 Ζακ Κωστόπουλος: Συγκλονίζουν τα μηνύματα των φίλων του στα social media!



Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για έναν άνθρωπο με εξυπνάδα, δύναμη, διορατικότητα, αλλά και για το σοκ που υπέστη και την προσπάθειά του να το ξεπεράσει χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους "καταραμένους".

"Ήταν ένα διαμάντι. Ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που τόλμησε να κάνει δημόσια συζητήσεις με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και βαρύτητα για την οροθετικότητα και το στίγμα. Είναι ένας από αυτούς που η λογοτεχνία περιγράφει ως οι "καταραμένοι". Μίλαγε σε συνέδρια, έκανε πολλή δουλειά." λέει.

 Το βίντεο της ντροπής: Κλωτσούν στο κεφάλι τον τοξικοεξαρτημένο που προσπάθησε να κλέψει κοσμηματοπωλείο

Ο Ζακ Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αμερική και η επιστροφή στην Ελλάδα δεν ήταν για εκείνον μια εύκολη υπόθεση. "Σε ένα από τα πολλά βίντεο που θα βρείτε αναρτημένα λέει ότι γεννήθηκε στην Αμερική και οι γονείς του τον έφεραν σε ένα ελληνικό χωρίο. Δεν το ξεπέρασε αυτό ποτέ" εκτιμά ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος και συνεχίζει "τώρα απελευθερώνονται όλα τα δαιμόνια της κοινωνίας. Προφανώς όλος ο κόσμος είδε σε βίντεο την αθλιότητα που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, με τη βία, την αυθαιρεσία, τις κλοπές. Πράγματι ο κοσμηματοπώλης αντιμετώπισε έναν άνθρωπο που πήγε να τον κλέψει, μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια. Καταλαβαίνω το σοκ του αλλά αυτό που είδα στο βίντεο δεν το καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω αυτή την απίστευτη απίστευτη αγριότητα. Είμαι χαμένος".

Πως φτάνει όμως ένας δραστήριος άνθρωπος στην κατάσταση να προσπαθεί να ληστέψει ένα κοσμηματοπωλείο; "Από ουσίες ξέρετε;" μας λέει ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος συγκλονισμένος και εκείνος από μία πλευρά του Ζακ Κωστόπουλου που δεν γνώριζε.

"Πρέπει να ερμηνεύσουμε ένα ολόκληρο πακέτο. Για αυτό μιλάμε για στίγμα. Το στίγμα είναι ένα σωρό αιτίες. Είναι ύπουλο, συνεχές, είναι αυτό που αρρωσταίνει, που σκοτώνει" καταλήγει.

Σβίγκου: Έφυγες τόσο άδικα και απάνθρωπα και τόσο μόνος σου

"Δεν υπάρχουν λόγια για το θάνατο του Ζακ. Πολλοί τον γνωρίσαμε μέσα από τα κείμενα και τα shows του και θαυμάσαμε την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα του. Μοιραζόταν τις σκέψεις και τον πόνο του, την αγάπη του για το σκύλο του και τους φίλους του, τους καθημερινούς του αγώνες ενάντια στις διακρίσεις και στον HIV. Και όλα αυτά με ένα απίστευτο θάρρος που αν μη τι άλλο έδειχναν αγάπη για τη ζωή, που την κοιτούσε κατάματα και με τσαμπουκά απέναντι σε όλες της τις δυσκολίες. Έφυγες πολύ νέος, τόσο άδικα και απάνθρωπα και τόσο μόνος σου", σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Κοσμηματοπώλης: Μας επιτέθηκε με γυαλί

Αντιμέτωπος με το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στην Oμόνοια, όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο επίδοξος ληστής.

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, το μεσημέρι του Σαββάτου όπου του ασκήθηκε δίωξη για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (πλημμέλημα) και της θανατηφόρας βλάβης, που αποτελεί κακούργημα, όταν η βλάβη έχει ως επακόλουθο τον θάνατο.

Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την Τρίτη το πρωί, ενώ μέχρι τότε, θα παραμείνει κρατούμενος στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στην Κυψέλη.

Ο δικηγόρος του, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, αρνούμενος τις κατηγορίες για τον πελάτη του δήλωσε: «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό για όλους, στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επελθόν αποτέλεσμα ο εντολέας μου. Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία, ειδοποιώντας την αστυνομία».

"Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν και στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής, στην προσπάθειά του να βγει, τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά. Μάλιστα, ενδεικτικό του ότι ο τραυματισμός αυτός δεν οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα, είναι ότι αφού βγήκε και ενώ είχε ήδη έρθει στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ, αλλά και το ΕΚΑΒ, σηκώθηκε και επιτέθηκε εναντίον τους, απειλώντας τους με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού".

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί αναζητούν και τον δεύτερο άνδρα που διαφαίνεται στο βίντεο να κλωτσάει τον επίδοξο ληστή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση του ιατροδικαστή το ενδεχόμενο να αλλάξει το κατηγορητήριο, παραμένει ανοικτό.

Το χρονικό

Το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ο ληστής μπήκε στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να φύγει για να μην συλληφθεί - καθώς είχε εγκλωβιστεί στο κατάστημα - πέρασε μέσα από τη τζαμαρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο λίγο αργότερα.

Όμως, χθες το απόγευμα, μετά από βίντεο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, οι αστυνομικοί είδαν το υλικό και αναζήτησαν αμέσως τον κοσμηματοπώλη, που φαινόταν μαζί με ένα ακόμη άτομο να ξυλοκοπούν τον αιμόφυρτο ληστή, την ώρα που ήταν στο πεζοδρόμιο, χωρίς τις αισθήσεις του.

Στο υλικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε, δεν περιλαμβάνεται το αυθεντικό βίντεο, καθώς δεν εντοπίστηκε το άτομο που το τραβούσε, παρόλα αυτά, περιλαμβάνεται το βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα για τα όσα έγιναν.

news247.gr, pontiki.gr, καθημερινή,

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα