Πονούσαν πολύ - Μήνυση κόλαφος του αδελφού της 26χρονης θύμα στο Μάτι

Πονούσαν πολύ - Μήνυση κόλαφος του αδελφού της 26χρονης θύμα στο Μάτι

Δύο μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές σε Μάτι και Νέο Βουτζά της ανατολικής Αττικής και οι καταγγελίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της φωτιάς συνεχίζονται.

Παράλληλα, κατατίθενται και νέες μηνύσεις κατά των αρμοδίων για την ανεπάρκεια του κράτους που οδήγησε στο θάνατο 99 ανθρώπων μέχρι σήμερα. 

Ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης του συνηγόρου των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα καταγγέλλει απόπειρα συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων, στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Στο μεταξύ η νέα μήνυση έρχεται από τον αδελφό του 99ου θύματος της τραγωδίας στο Μάτι, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Αντώνη Φούσα.

Ο αδελφός της 26χρονης στη μηνυτήρια αναφορά του, περιγράφει τον πανικό και το χάος που επικράτησε την ώρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, καθώς και τις τραγικές στιγμές που ακολούθησαν την επόμενη μέρα.

Ο Ιωάννης Χαρδαλούπας, ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, βρισκόταν στην Ελλάδα από τις 21 Ιουλίου για διακοπές και την ώρα που η φωτιά έζωσε το σπίτι του στον Νέο Βουτζά, βρισκόταν εκεί μαζί με τη μητέρα και την 26χρονη αδερφή του.

Η περιγραφή του συγκλονίζει:

«Τη Δευτέρα το πρωί (23 Ιουλίου 2018) κατέβηκα για διάφορες εργασίες μου στην Αθήνα και επέστρεψα στο σπίτι μας περί ώρα 17.00 μ.μ.

Αφού έφτασα, με το αυτοκίνητό μου, στο σπίτι μας, είδα πολλούς καπνούς και την αδελφή μου να ρίχνει νερό με το λάστιχο σε διάφορα μέρη του σπιτιού μας και της αυλής μας, και έσπευσα να τη βοηθήσω και εγώ.

Στη συνέχεια καταλάβαμε, ότι οι καπνοί γινόντουσαν μεγαλύτεροι και όλα έδειχναν, ότι η φωτιά ήταν στο δάσος και πλησίον στο Ν. Βουτζά και ότι προφανώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τα σπίτια μας και για όλους μας.

Δυστυχώς, δεν είδαμε πουθενά πυροσβεστικά οχήματα και ούτε εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Την απουσία αυτή την είδαμε αρχικά αισιόδοξα, ήτοι, ότι αφού δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα δεν θα είναι σοβαρή και επικίνδυνη φωτιά, αλλά στη συνέχεια, αντιληφθήκαμε, ότι τα πράγματα έπαιρναν επικίνδυνες διαστάσεις και η παντελής απουσία πυροσβεστικών μέσων πλέον μας ανησύχησε ιδιαίτερα.

Μετά την 17.30 ώρα πέρασε τυχαία ένα περιπολικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς μέσα σ΄ αυτό. Τους ρωτήσαμε τι συμβαίνει και μας δήλωσαν, τελείως αορίστως, πλήρη άγνοια, αλλά στη συνέχεια μας είπαν «για καλό και κακό φύγετε», αλλά αυτό μας το είπαν τελείως ανεύθυνα και αόριστα, χωρίς να μας πουν, πού να πάμε και τι να κάνουμε για να σωθούμε.

Είχαμε, ως οικογένεια, δύο αυτοκίνητα. Εγώ μπήκα στο δικό μου και στο άλλο της αδερφής μου, η αδελφή μου ως οδηγός και η μητέρα μου ως συνοδηγός.

Μπροστά η αδελφή μου και εγώ από πίσω με κατεύθυνση τη β’ έξοδο Νέου Βουτζά για τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Είδαμε μπροστά μας πύρινη κόλαση και είχε πολύ κίνηση από αυτοκίνητα, και αντιληφθήκαμε, ότι θα κατευθυνόμασταν στο θάνατο.

Προχωρήσαμε και απομακρυνθήκαμε μόνο 20-30 μέτρα απ το σπίτι, λόγω της μεγάλης κίνησης και των καπνών. Αμέσως, κατόπιν αυτού, έκανα αναστροφή και το ίδιο έκανε με το αυτοκίνητό της και η αδελφή μου.

Προχώρησα γύρω στα 400 μέτρα μέσα από φλόγες και αργότερα, όταν είχα καλύτερο οπτικό πεδίο διαπίστωσα, ότι η αδελφή μου δεν με είχε ακολουθήσει. Αμέσως επέστρεψα πίσω για να τις βρω και τις δύο (μητέρα και αδελφή) και να τις πάρω.

Όταν γύρισα ήταν πλέον και οι δύο εκτός αυτοκινήτου, περίπου έξω από το σπίτι μας. Το αυτοκίνητο είχε τελείως καεί, ενώ και αυτές είχαν φανερά και πολύ σοβαρά εγκαύματα. Πονούσαν πολύ και τις επιβίβασα στο αυτοκίνητό μου και ειδικότερα η μητέρα μου μπροστά και η αδελφή μου πίσω, και φύγαμε με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.

Οι εκεί αστυνομικοί μου είπαν να πάω στο Μάτι, παρά το γεγονός ότι τους έδειξα τις καμένες μητέρα και αδελφή μου. Πάλι, όμως, κομφούζιο επικρατούσε και ήμουν σίγουρος ότι στο σημείο εκείνο θα καιγόμασταν.

Αποφάσισα να πάω στην Αθήνα και το έκανα τρέχοντας με 150 χιλιόμετρα την ώρα και πήγαινα και στο αντίθετο ρεύμα, για να σωθούν η μητέρα μου και η αδελφή μου, διότι έβλεπα ότι κινδυνεύουν από τα πολλά εγκαύματα που έφεραν στα σώματά τους.

Ύστερα από πολύ κόπο φτάσαμε στο Ιατρικό Αθηνών και αμέσως τις παίρνουν και τις δύο μέσα για άμεση νοσηλεία. Μας είπαν, όμως, στη συνέχεια, ότι δεν είχαν τμήμα εγκαυμάτων. Πέρασαν, δυστυχώς, δύο πολύτιμες ώρες διαβουλεύσεων και συσκέψεων, για το που θα έπρεπε να μεταφερθούν οι δύο σοβαρά τραυματίες.

Μου είπαν για το Νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και αυτό έκανα. Έτσι, διακομίστηκαν και οι δύο στον «Ευαγγελισμό», αλλά στη συνέχεια η μητέρα μου κατέληξε 4/8/18 και η αδελφή μου 11/9/18.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειώσω, ότι μετά το θάνατο της μητέρας μου, προσπάθησα να μεταφέρω την αδελφή μου στην Αμερική, για να εισαχθεί σε κάποιο ειδικότερο Νοσοκομείο. Λόγω, όμως, μεγάλης γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας στη χώρα μας, δεν κατάφερα να εκδώσω νέα ταυτότητα και ούτε και διαβατήριο, διότι ήθελαν την ίδια, κάτι όμως που αδύνατο. Σημειώνουμε ότι όλοι οι Αστυνομικοί, για τη μεταφορά της αδελφής μου στις ΗΠΑ μου φέρθηκαν πολύ καλά, ενώ αντιθέτως συνάντησα πολλά προβλήματα για την αποστολή των φωτογραφιών με τα τραύματα της αδελφής μου σε Νοσοκομείο των ΗΠΑ.

Είχαν καεί όλα τα έγγραφα της με τα στοιχεία της (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.λπ.) και δεν μπορούσα να εκδώσω νέα ταυτότητα.

Μου ζητούσαν πληρεξούσιο (!), αλλά και αυτό δεν μπορούσε να γίνει, διότι ήταν σε καταστολή. Δεν πρόλαβα, δυστυχώς, να ολοκληρώσω τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης, διότι την 11η Σεπτεμβρίου απεβίωσε και η αδελφή μου.

Είναι προφανές, ότι η ευθύνη των αρμοδίων για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και αδελφής μας είναι τεράστια, αυτονόητη και εγκληματική».

Καταγγελία: Κρύβουν στοιχεία για τη φωτιά στο Μάτι

Απόπειρα συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων, στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 99 άτομα κατηγορεί τo Πυροσβεστικό Σώμα, ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης του συνηγόρου των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνη Φούσα.

Σε δημόσια έγγραφη καταγγελία του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι αξιωματικοί, διοικούντες νευραλγικά πόστα υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, με διάφορες νομικίστικες -και αστείες- δικαιολογίες και προσχήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν όσα στοιχεία και πληροφορίες είναι δυνατόν, για να μην αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι της ως άνω τραγωδίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο η διοίκηση του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) αρνήθηκε να του κοινοποιήσει το δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για την 23η Ιουλίου, το οποίο εστάλη στο ΚΕΠΠ την παραμονή της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Kαταγγέλλει ότι δύο μήνες μετά τη φωτιά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και υποβληθεί το λεγόμενο «δελτίο πυρκαγιάς», που συνήθως συντάσσεται την επομένη κάθε συμβάντος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο αρμόδιος αξιωματικός που προΐσταται του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού και έχει υπ’ ευθύνη του την περιοχή του Νταού Πεντέλης, δεν έχει μέχρι σήμερα συντάξει την αναφορά του καθώς, τα στοιχεία που του έχουν δοθεί για τις ώρες ενημέρωσης και άφιξης των πυροσβεστικών οχημάτων στη φωτιά, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο σύστημα Engage, αποκλίνουν από τα πραγματικά.

Ολόκληρη η καταγγελία Γκουρμπάτση

«Δεν είναι πρώτη φορά που ορισμένοι αξιωματικοί στο ΠΣ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν στοιχεία που τους ενοχοποιούν σε συγκεκριμένη υπόθεση με ποινικό – και πειθαρχικό – ενδιαφέρον. Αυτό ακριβώς και βέβαια σε μεγαλύτερη έκταση και από περισσότερους αξιωματικούς, κυρίως ανώτατους, συμβαίνει και με την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς την 23η Ιουλίου 2018 στο Μάτι.

Καταγγέλλω λοιπόν δημόσια την »ομοφοβική στάση» που τηρούν ορισμένοι, κυρίως ανώτατοι αξιωματικοί στο ΠΣ,  απέναντι στην Εισαγγελική Έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 99 μέχρι σήμερα νεκρούς. Πιο συγκεκριμένα ορισμένοι αξιωματικοί, διοικούντες νευραλγικά πόστα Υπηρεσιών του ΠΣ, με διάφορες νομικίστικες – και αστείες – δικαιολογίες και προσχήματα προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν όσα στοιχεία και πληροφορίες είναι δυνατόν, για να μην αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι της ως άνω τραγωδίας. Ειδικότερα, με την ιδιότητα του Τεχνικού Συμβούλου, διορισθείς από τον Δικηγόρο κ. Αντ. Φούσσα, νομικό συμπαραστάτη ορισμένων συγγενών θυμάτων στην τραγωδία αυτή, ζήτησα από Υπηρεσίες του ΠΣ τα εξής έγγραφα στοιχεία και πληροφορίες:

α) Το Δελτίο της ΕΜΥ, που απεστάλη την 22 Ιουλίου 2018 στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) της ΓΓΠΠ, με ισχύ για την 23η Ιουλίου 2018.

β) Το Δελτίο Πυρκαγιάς και

γ) Τον αριθμό κυκλοφορίας των υπηρεσιακών οχημάτων συγκεκριμένων αξιωματικών που μετέβησαν ή όφειλαν εκ των καθηκόντων τους να μεταβούν στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Νταού Πεντέλης – Καλλιτεχνούπολη – Ν. Βουτζά και Μάτι, προκειμένου, αν και όταν ασκηθούν ποινικές διώξεις, να ζητήσουμε με ίδια αίτηση, όπως κατόπιν εντολής του κ. Εισαγγελέως, μας χορηγηθεί από το ΕΣΚΕ, μεταξύ άλλων στοιχείων, και το ψηφιακό αποτύπωμα (ιστορικό κίνησης) στο Σύστημα Engage των οχημάτων αυτών τις κρίσιμες ώρες.

Δυστυχώς, αναφορικά με το Δελτίο της ΕΜΥ, η Διοίκηση του ΚΕΠΠ με νομικά προσχήματα και δικαιολογίες, αρνήθηκε σιωπηρά να μου το χορηγήσει. Παρά ταύτα, κατόπιν αιτήσεώς μου προς την ΕΜΥ, αυτό μου χορηγήθηκε και αποδείχθηκε ότι οι πάντες, δηλαδή τόσο στη ΓΓΠΠ όσο και στην Πυροσβεστική, γνώριζαν για τους πολύ ισχυρούς ανέμους, εντάσεως 6-7 μποφόρ, δυτικών – βορειοδυτικών διευθύνσεων, που θα επικρατούσαν την 23η Ιουλίου 2018 στην Αττική.

Εξάλλου σχετικά με το Δελτίο Πυρκαγιάς, μέχρι σήμερα μετά από 2 σχεδόν μήνες από την εκδήλωση της πυρκαγιάς και τον έλεγχο της, απαραδέκτως δεν έχει συνταχθεί και φυσικά δεν μας έχει χορηγηθεί. Η μη σύνταξη του βέβαια δεν είναι τυχαία. Προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι το ΕΣΚΕ / ΣΕΚΥΠΣ επιδιώκει να δώσει στον αρμόδιο προς σύνταξη αξιωματικό ώρες ανακριβείς, προκειμένου να συγκαλυφθούν διάφορες σκοπιμότητες, όπως πχ οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Τέλος δε αναφορικά με το τρίτο αίτημά μας, όπως έγινε γνωστό με το συνημμένο έγγραφο του ΕΣΚΕ δεν δύναται να μας χορηγηθούν τα νομίμως αιτούμενα στοιχεία, με την αστεία και προκλητική πρόφαση και πρόσχημα, ότι οι αιτούμενοι αριθμοί κυκλοφορίας των υπηρεσιακών οχημάτων «αποτελούν στοιχεία – αντικείμενο δικογραφίας». Πως δεν μας απάντησαν ότι αποτελούν και προσωπικά δεδομένα των συγκεκριμένων αξιωματικών.

Κατόπιν της ανωτέρω παράνομης, είτε σιωπηρής ή και ρητής άρνησης της Πυροσβεστικής, να μας χορηγηθούν από τα αρμόδια όργανα τα προαναφερόμενα στοιχεία, πιστεύω αυτό συμβαίνει είτε με την ανοχή ή, δεν αποκλείεται ενδεχομένως και με εντολή της Ηγεσίας ΠΣ αιτούμαι την άμεση παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να τηρηθεί η νομιμότητα. Να γνωρίζουν δε άπαντες οι υπεύθυνοι για τη φονική πυρκαγιά, τόσο στη ΓΓΠΠ, όσο και στην Πυροσβεστική, αλλά και σε άλλους φορείς, που ενδεχομένως ευθύνονται, ότι έχω και τις γνώσεις αλλά και μπορώ να τους αποκαλύψω όλους και με ονοματεπώνυμα, όσο ψηλά κι αν είναι στην ιεραρχία.

Αυτό βέβαια δεν θα αργήσω να το πράξω όσο κι αν με τέτοιου είδους νομικίστικες – αστείες δικαιολογίες και προσχήματα επιχειρούν είτε να καθυστερήσουν τη χορήγηση των ως άνω στοιχείων και όποιων άλλων ενδεχομένως ζητηθούν ακολούθως ή και να αποκρύψουν. Να είναι δε άπαντες βέβαιοι πως η αλήθεια θα λάμψη, ό,τι και να μηχανεύονται για να αποκρύψουν τα απαραίτητα στοιχεία και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ας μην κρύβονται λοιπόν οι κατά τεκμήριο, λόγω της αποστολής και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας και των καθηκόντων τους, υπεύθυνοι, γιατί πλησιάζει η ώρα που θα αποκαλυφθούν!

Ο Τεχνικός Σύμβουλος

Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός».

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα