Απεργία ΠΝΟ: Παραμένουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω

Απεργία ΠΝΟ: Παραμένουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια. Δεν κάνουμε βήμα πίσω

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και την Τρίτη 4/9, με αφορμή την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, αποφάσισε ομόφωνα το μεσημέρι της Δευτέρας η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η ένωση των ακτοπλόων επανήλθε με νέα πρόταση για αύξηση 2% από την 1η Σεπτεμβρίου για δύο χρόνια κάτι ωστόσο που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ που ζητά αύξηση 5%.

Έτσι δεμένα θα παραμείνουν για σήμερα δεύτερη ημέρα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΝ από την απεργία των ναυτικών στα πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών, αλλά και στις μετακινήσεις επιβατών, καθώς καθημερινά όπως αναφέρει, εξυπηρετούνται προς και από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 180 χιλιάδες άτομα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε: «Δεν φταίμε εμείς. Η ένωση των ακτοπλόων θα έπρεπε να έχει σκεφτεί το αίτημα μας για 5% αύξηση από τον Μάιο που είχε τεθεί και να βρει μία λύση που να ικανοποιούσε τον κόσμο της ναυτεργασίας που δίνει την ψυχή του για να δουλεύουν τα βαπόρια καλά».

«Η απεργία που ξεκίνησε το πρωί  της Δευτέρας και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας, επιβεβαιώνει τη βούληση των Ναυτεργατών να αγωνιστούν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, που όχι μόνο παραμένουν καθηλωμένοι όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά έχουν διολισθήσει σε δραματικά χαμηλά επίπεδα λόγω των μειώσεων και των περικοπών τόσο από τις ναυτιλιακές εταιρίες όσο και από τα φοροληστρικά μέτρα όλων ως τώρα των κυβερνήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διακινούνται ημερησίως 150.000 επιβάτες 25.000 τόνοι εμπορευμάτων (προμήθειες – εξαγωγές) και δεκάδες χιλιάδες Ι.Χ. 

Έτσι βάσει αυτού του υπολογισμού εκτιμάται ότι νησιώτες και οι επιβάτες που θέλουν να επιστρέψουν υπερβαίνουν τις 300.000.

Η απεργία λήγει στις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω, θα κλιμακώσουμε την απεργία

Όπως δήλωσε στο «Καλοκαίρι Μαζί στις 7» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, «δεν κάνουμε βήμα πίσω, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα κλιμακώσουμε την απεργία».

Τα Σωματεία της ΠΝΟ είχαν χθες συνέλευση, μετά τη νέα πρόταση που δέχθηκαν από τους εργοδότες τους και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δεύτερη 24ώρη απεργία, απορρίπτοντας την πρόταση και επιμένοντας σε αύξηση της τάξης του 5%.

Σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου, ενώ όπως διευκρίνισε ο Α.Νταλακογιώργος, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με 24ώρες κυλιόμενες απεργίες, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απεργία βαίνει καλώς, αφού δεν υπάρχει ούτε συνωστισμός ούτε ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, υπογραμμίζοντας ότι η τροφοδοσία των νησιών πραγματοποιείται κανονικά και χωρίς προβλήματα, χωρίς να επηρεάζεται από την απεργία.

Independent: Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι στα νησιά από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ

Για χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες στα ελληνικά νησιά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτικών που κρατά δεμένα τα λιμάνια για δεύτερο 24ωρο κάνει λόγο σε δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα Independent.

Επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από την απεργία επηρεάζονται περίπου 180.000 τουρίστες. 

Η βρετανική εφημερίδα παράλληλα, ενημερώνει όσους επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι δικαιούνται αποζημίωσης ενώ τους συμβουλεύει να επικοινωνούν με τους κατά τόπους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα