Μάτι: Ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά. Τι γίνεται με επιδόματα και αποζημιώσεις

Μάτι: Ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά. Τι γίνεται με επιδόματα και αποζημιώσεις

Ένας μήνας πέρασε κιόλας από την εθνική τραγωδία που σημειώθηκε στις 23 Ιουλίου στην ανατολική Αττική.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μάτι άφησε πίσω της 96 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε οικείες και περιουσίες, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα.

Δεκάδες μάρτυρες έχουν περάσει το κατώφλι των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Γνεσούλη, με την δικαστική έρευνα να εστιάζεται τόσο στα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά και στις ευθύνες των αρμοδίων.

Απαντήσεις όμως αναμένονται και από την Πυροσβεστική, η οποία έχει εντολή να διενεργήσει αυτοψία και να πάρει και καταθέσεις από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην μάχη κατά της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πρωτοδικών διαβίβασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την μήνυση που κατέθεσε η  Βαρβάρα Φύτρου, μεταξύ άλλων και σε βάρος των Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα, προκειμένου να πάρει τον δρόμο για την βουλή.

Την ίδια ώρα, στο πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι, το οποίο συνέταξε ο πρώην Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος έχει οριστεί πραγματογνώμονας από την πρώτη οικογένεια που υπέβαλε μήνυση για την τραγωδία, αναφέρεται πλήθος παραλείψεων, λαθών και αβλεψιών.

Το βίντεο ντοκουμέντο από την ένερξη της φονική πυρκαγιάς

Πρόσφατα, μάλιστα, η Καθημερινή έβγαλε στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο που καταγράφει την έναρξη της φωτιάς.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα με πόση ένταση, μανία, και ταχύτητα εξαπλώθηκε η πυρκαγιά από τα πρώτα κιόλας λεπτά.

Δεν έχει καταβληθεί ακόμα το επίδομα πρώτης ανάγκης

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ στους πυρόπληκτους για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε σε έναν πληγέντα.

«Τα επιδόματα αυτά δεν έχουν πιστωθεί ακόμη στο λογαριασμό του δήμου. Τα περιμένουν από το Γενικό Λογιστηρίο του Κράτους. Μέχρι στιγμής τίποτα» λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Δήμου Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου.

Τη δυστοκία μάλιστα επιβεβαίωσαν και πηγές του υπουργείου Εσωτερικών υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «ίσως και να είναι θέμα ωρών να καταβληθούν αυτά τα χρήματα. Έχουμε εγκρίνει την πίστωση των χρημάτων και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα».

Το θετικό πάντως είναι πως με γρηγορότερους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για την έκτατη εφάπαξ ενίσχυση πυροπλήκτων καθώς από τις 4.329 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για τα επιδόματα των 5.000 και 8.000 ευρώ από το υπουργείου Υποδομών, έχουν εγκριθεί αυτές για 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους

Συνεχίζονται την ίδια ώρα οι καταβολές του εφάπαξ βοηθήματος στους πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους.

Την Παρασκευή, 24 Αυγούστου, θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση στους ανασφάλιστους υπερηλίκους με μόνιμη κατοικία στις περιοχές Ραφήνα, Ωρωπό και Κινέτα, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση είναι ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δυο μηνιαίων συντάξεων ή δυο επιδομάτων και πρόκειται για την δεύτερη πληρωμή, καθώς την Τρίτη 21 Αυγούστου, καταβλήθηκε η διπλή σύνταξη ή το διπλό επίδομα στους πυρόπληκτους με μόνιμη κατοικία σε Μάτι και Νέο Βουτζά (Δημοτική Ενότητα Ν. Μάκρης).

Την ίδια ημέρα καταβάλλεται η έκτακτη ενίσχυση και σε όλους τους δικαιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, επειδή έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται στις πυρόπληκτες περιοχές ή υπέστησαν σωματική βλάβη ή είναι σύζυγοι θανόντων.

Υπενθυμίζεται πως για τους δικαιούχους με κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές δεν απαιτείται αίτηση, καθώς οι υπηρεσίες εντοπίζουν με διασταυρώσεις τους συνταξιούχους ή επιδοματούχους και προχωρούν αυτόματα στις καταβολές.

Πάνω από 34 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) οι συνολικές αποζημιώσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική την 23η Ιουλίου υπολογίζονται σε 33,7 εκατ .ευρώ κατ’ ελάχιστον.

Ειδικότερα, δηλώθηκαν 785 ζημιές σε κατοικίες και σε επαγγελματικούς χώρους, με το μέσο κόστος ζημιάς να διαμορφώνεται σε 41.300 ευρώ περίπου.

Παράλληλα, δηλώθηκαν 212 ζημιές σε αυτοκίνητα, οι αποζημιώσεις των οποίων υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. ευρώ, με τη μέση ζημιά να υπολογίζεται σε 6.300 ευρώ περίπου.

με πληροφορίες από ant1news, kathimerini και Ελεύθερο τύπο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα