Σάλος από το βανδαλισμό εκθεμάτων στο Βυζαντινό Μουσείο στη Βασιλίσσης Σοφίας

Σάλος από το βανδαλισμό εκθεμάτων στο Βυζαντινό Μουσείο στη Βασιλίσσης Σοφίας

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιοφυλάκων μετά το περιστατικό όπου επί σχεδόν δύο ώρες και κάτω από τα βλέμματα των φυλάκων, δύο γυναίκες πετούσαν baby oil στα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι αρχαιοφύλακες αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τον βανδαλισμό στην έλλειψη ιματιοθήκης όπου οι επισκέπτες θα αφήνουν υποχρεωτικά τσάντες και σακίδια.

Όπως σημειώνεται στην ανάρτησή τους στο Facebook, οι ζημιές που προκάλεσαν οι επισκέπτριες οι οποίες έριξαν baby oil σε εκθέματα είναι “ευτυχώς αναστρέψιμες σχεδόν στο σύνολό τους”, ενώ χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως προμελετημένο και κακόβουλο.
Η Ένωση των Αρχαιοφυλάκων σημειώνει για το συμβάν στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο:

“Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου ή Αρχαιολογικού Χώρου” αναφέρει και προβλέπει μάλιστα ότι “βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο”.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την ελλιπή επιτήρηση του Μουσείου που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να περιφέρονται στους χώρους του επί μιάμιση ώρα προκαλώντας φθορές σε εκθέματα, η Ένωση Αρχαιοφυλάκων υποστηρίζει πως “σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου”, αφήνοντας ανοιχτά αιχμές κατά της διευθύντριάς του.

Οι Αρχαιοφύλακες για τα συστήματα ασφαλείας και στην έλλειψη της… ιματιοθήκης:

“Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ., τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση, που καταλήγει υποστηρίζοντας ότι εν τέλει απαιτούνται προσλήψεις: “Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα