Κερδίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι Πυροσβέστες στην Εύβοια. Διάσπαρτες εστίες

Κερδίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι Πυροσβέστες στην Εύβοια. Διάσπαρτες εστίες

Χωρίς ενιαίο μέτωπο αλλά με διάσπαρτες εστίες παραμένει σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση ανάμεσα στις περιοχές Σταυρός και Κοντοδεσπότι Ευβοίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία.

Ωστόσο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε τη δημοτική ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 12η Αυγούστου.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, συμμετέχουν 186 πυροσβέστες με 62 υδροφόρα οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 204 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 18 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 30 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και ένα συντονιστικό ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς συνεχίζονται.

Για σήμερα σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής και Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τους θερινούς μήνες:

Δεν καίμε απορρίμματα ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα

Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.

Επισημαίνεται, ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά Καλούνται οι συμπολίτες μας, στην περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως, την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Φωτιά Εύβοια: Τουλάχιστον 2.850 επιβάτες πέρασαν από το πορθμείο της Αιδηψού

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάντζας δήλωσε ότι “λιγότερα από 140 άτομα φιλοξενήθηκαν τελικά σε ξενοδοχεία της περιοχής μετά την μεταφορά τους με λεωφορεία καθώς άλλες οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε φιλικά τους πρόσωπα” και σημείωσε ότι τόσο η εκκένωση όσο και η μεταφορά έγινε με τον συντονισμό της δημοτικής αρχής με “απόλυτη τάξη”.

Όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διατέθηκαν από τη ΛΑΡΚΟ τους δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημιούργησαν περιμετρικά στα επικίνδυνα σημεία της φωτιάς αντιπυρική ζώνη εξασφαλίζοντας τη μη επέκταση της.

Τα μηχανήματα είχαν δημιουργήσει μέσα στα ελαιοπερίβολα μια ιδιαίτερα μεγάλη αντιπυρική ζώνη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αναζωπύρωσης της φωτιάς. Ήδη στην περιοχή έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Αρκετές φορές μέσα στη νύχτα συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενώ αυτή την ώρα συνεχίζουν να είναι παρόντες στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Αποστόλου: Υπήρξε έγκαιρη επέμβαση του κρατικού μηχανισμού στην πυρκαγιά της Εύβοιας

Έγκαιρη και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς στην Εύβοια δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Βασίλη Λυριτζή.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι, «αυτή την ώρα είμαστε στη φάση μεταξύ μερικού και απόλυτου ελέγχου» και σημείωσε ότι, πρόκειται για μια πυρκαγιά που κυρίως έπληξε δασική έκταση και επισήμανε ότι οι ζημιές αγροτικού χαρακτήρα θα ελεγχθούν.

Μπακογιάννης: Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο στην Εύβοια - Ήμασταν έτοιμοι

Στην ετοιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στην αυταπάρνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων στην Εύβοια αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο, αλλά αναζωπυρώσεις» τόνισε για τη μάχη με τις φλόγες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. «Είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αλλά είχαμε μια πολύ δύσκολη και μακρά νύχτα» σημείωσε, απευθύνοντας ένα «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες και σε όσους συνέδραμαν στην αντιμετώπιση των πύρινων εστιών.

Ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι για την αποτελεσματική καταπολέμηση των πύρινων μετώπων η αυτοδιοίκηση «αντέδρασε πολύ αποτελεσματικά», καθώς υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία σε περιφέρεια και δήμο Ευβοίας.

«Έχουμε αγαστή συνεργασία, ήμασταν έτοιμοι, υπήρχε σχέδιο, όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε να λειτουργήσουν. Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης του κάθε χωριού αυτά είναι τα βασικά άμα θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας» εξήγησε ο Περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι το πρώτο μέλημα ήταν να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές, και στη συνέχεια οι περιουσίες και το περιβάλλον. «Πρώτη προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάτζας είπε στον ΣΚΑΪ ότι ήταν μια δύσκολη πυρκαγιά, αλλά το μέτωπο περιορίζεται. Τόνισε πως η αντίδραση ήταν άμεση, καθώς υπήρχε ακραία επιφυλακή.

Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας: Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην περιοχή των Ψαχνών

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας κ. Βαγγέλης Παλιός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα φωτιάς στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα έχει κατασβεστεί πλήρως έως τις 10 – 11 το πρωί.

Ο Δήμαρχος Ψαχνών κ. Ψαθάς, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Ο κ. Ψαθάς σημείωσε ότι είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, όπου χθες Κυριακή για λόγους ασφαλείας είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών

«Λιγότερα από 140 άτομα φιλοξενήθηκαν τελικά σε ξενοδοχεία της περιοχής μετά την μεταφορά τους με λεωφορεία καθώς άλλες οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προτίμησαν να φιλοξενηθούν σε φιλικά τους πρόσωπα» δηλώνει ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακατζας καθώς το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας βρήκε τις εστίες της φωτιάς στην Εύβοια, σε απόλυτο έλεγχο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τόσο η εκκένωση όσο και η μεταφορά έγινε με τον συντονισμό της δημοτική αρχής με «απόλυτη τάξη».

Όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής μαζί με βαριά χωματουργικά μηχανήματα που διατέθηκαν από τη ΛΑΡΚΟ τους δήμους και την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δημιούργησαν περιμετρικά στα επικίνδυνα σημεία της φωτιάς αντιπυρική ζώνη εξασφαλίζοντας τη μη επέκταση της.

Μέχρι το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας τα μηχανήματα είχαν δημιουργήσει μέσα στα ελαιοπερίβολα μια ιδιαίτερα μεγάλη αντιπυρική ζώνη ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Ήδη στην περιοχή έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και αρκετές φορές μέσα στη νύχτα συνεδρίασε το τοπικό συντονιστικό όργανο, ενώ αυτή την ώρα συνεχίζουν να είναι παρόντες στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα