Σήμερα κλείνουν δύο εβδομάδες από τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική και δυτική Αττική. Οι άνθρωποι που επέζησαν της τραγωδίας μαζεύουν τα κομμάτια τους ενώ η πολιτεία αλλά πολύ περισσότερο η ιδιωτική πρωτοβουλία, ΜΚΟ, ψυχολόγους, γιατρούς κλπ, προσπαθεί να τους στηρίξει.
Την Παρασκευή η εισαγγελία βρέθηκε για αυτοψία στα καμμένα. Συγκεκριμένα, τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι επισκέφθηκαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, που εποπτεύει και μετέχει των ερευνών προκειμένου να σχηματίσουν ίδια γνώμη για την περιοχή και τις συνθήκες της βιβλικής καταστροφής.
Η αυτοψία κράτησε περί τις έξι και πλέον ώρες, ενώ η εισαγγελική έρευνα όσο περνούν οι ημέρες, διευρύνεται προς πάσα κατεύθυνση και δεν περιορίζεται μόνον στα αίτια της φωτιάς ούτε μόνον στις πολεοδομικές παραβάσεις αλλά στρέφεται και την αναζήτηση ευθυνών σε κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ενεπλάκησαν με πράξεις αλλά κυρίως με παραλείψεις στα τραγικά γεγονότα.
Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων με στόχο να βρουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα στην οποία καθημερινώς καταθέτουν πολλοί μάρτυρες στρέφεται πρωτίστως στην αναζήτηση ευθυνών στις νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη των γεγονότων, Πυροσβεστική και Ελληνική Αστυνομία και για το λόγο αυτό έχουν ζητηθεί όλες οι συνομιλίες τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής μεταξύ στελεχών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και οι συνομιλίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα οι έρευνες στρέφονται στην αναζήτηση ευθυνών σε αυτοδικοικητικούς παράγοντες και πρωτίστως σε παράγοντες της Περιφέρειας.
Ο κατάλογος των μαρτύρων που καλούνται να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας διευρύνεται κάθε ημέρα καθώς πρόσωπα τα οποία εξετάζονται φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία.
Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων με στόχο να βρουν απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως:
Ποιος είναι ο κρίκος της υπηρεσιακής αλυσίδας που μπλόκαρε την απόφαση για εκκένωση;
Γιατί η πυρκαγιά υποτιμήθηκε ιδίως στο ξεκίνημά της και δεν εστάλησαν άμεσα ισχυρές εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις;
Γιατί δεν αποφασίστηκε και δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης του Ματιού;
Γιατί δεν ελήφθη καμία πρόνοια σχετικά με την μετακίνηση των πολιτών προς τη θάλασσα, είτε με ελικόπτερα από την παρακείμενη βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με ειδικές δυνάμεις;
Γιατί οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να επέμβουν;
Ποιος ήταν ο λόγος που αστυνομικές δυνάμεις έστελναν τους διερχόμενους οδηγούς από τη λεωφόρο Μαραθώνος μέσα στο Μάτι;
Γιατί καθυστέρησε η διάσωση από θαλάσσης των πολιτών;
91 νεκροί, κατέληξε ηλικιωμένη
Τους 91 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι. Μία γυναίκα 95 ετών, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Θριασίου Νοσοκομείου, κατέληξε.
Ακόμη, 36 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 6 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.
Μαρτυρία ενός αστυνομικού: