Εθνική τραγωδία: Η Αττική μετράει τις πληγές της. Οδύνη και ερωτήματα

Εθνική τραγωδία: Η Αττική μετράει τις πληγές της. Οδύνη και ερωτήματα

Στους 81 ανέρχεται πλέον ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική (Μάτι, Νέος Βουτζάς) και οι τραυματίες στους 187.  

Δεν έχει τέλος η λίστα των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό από την Πυροσβεστική οι νεκροί πλέον είναι επιβεβαιωμένα 79, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Στο μακρύ κατάλογο όμως, μετά τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου της Πυροσβεστικής προστέθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι και έτσι πλέον οι νεκροί είναι 81. 

Την τελευταία του πνοή άφησε, στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, ένας 84χρονος εγκαυματίας, ο οποίος αντιμετώπιζε και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα . Πρόκειται για έναν από τους δέκα τραυματίες, που βρίσκονταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μια γυναίκα, βρέθηκε νεκρή από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι, νεκρή μέσα στην οικία της, στην οδό Χρυσανθέμων, στο Μάτι. Ετσι πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 81.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τετάρτης η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας για 79 νεκρούς.

Ωστόσο, λίγο αργότερα κατάληξε ένας 84χρονος εγκαυματίας που ενοσηλευόταν στο Θριάσιο νοσοκομείο.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί δεκάδες κλήσεις για καταγραφές αγνοουμένων ατόμων. Διευκρινίζεται ότι επειδή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών, ενδεχομένως ανάμεσα στους αγνοούμενους να περιλαμβάνονται και τα 79 άτομα, των οποίων οι σοροί τους έχουν εντοπιστεί, καθώς και άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει στους οικείους τους χωρίς να έχουν ενημερώσει για αυτό τις αρμόδιες αρχές», τόνισε και πρόσθεσε: 

«Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται και σήμερα από περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, ανά οικοδομικό τετράγωνο, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται από τους συγγενείς και τους οικείους τους, καλώντας στον αριθμό 199».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες εστίες εντός των καμμένων σε Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά, όπου επιχειρούν 196 πυροσβέστες, με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο, έξι εθελοντικά οχήματα με 12 εθελοντές και ένα ελικόπτερο. 

164 ενήλικες και 23 παιδιά νοσηλεύτηκαν, κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα με εγκαύματα και δευτερευόντως με αναπνευστικά προβλήματα, στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Αττικόν καθώς και το Παίδων Αγία Σοφία.

Κι ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των απανθρακωμένων αυτοκινήτων συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται πόρτα πόρτα.

Καθώς οι έρευνες σε πάνω από 1.500 σπίτια της περιοχή δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος εκφράζει την ανησυχία του ότι ο αριθμός των νεκρών αυτής της τραγωδίας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ηλίας Ψινάκης: Μέχρι τις 5 το πρωί αγνοούνταν 40 άνθρωποι

Οι εικόνες καταστροφής με τα καμένα σπίτια, τα αυτοκίνητα που έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες, τα καπνισμένα δέντρα και η συντριβή στο βλέμμα των κατοίκων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, φαντάζουν σαν να προηγήθηκε βομβαρδισμός.

Οι φόβοι των αρχών, ωστόσο, είναι έντονοι ότι είναι πιθανόν ο ανωτέρω αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί και μάλιστα αρκετά. Το στοιχείο που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ο αριθμός των αγνοουμένων ο οποίος παραμένει συγκεχυμένος. Διαφορετικά και κοινά ονόματα εντοπίζονται στις διάφορες βάσεις δεδομένων των αρχών όπου έχουν δηλωθεί. 

Σημειώνεται ότι με βάση τις υπάρχουσες μαρτυρίες, σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από τον συνολικό χειρισμό της υπόθεσης, καθώς δεν υπήρχε σχεδιασμός για την εκκένωση κατοικημένων περιοχών, δεν στήθηκε αντιπυρική ζώνη στη λεωφόρο Μαραθώνος όπου υπάρχουν κρουνοί, με καθυστέρηση συγκροτήθηκε το κεντρικό συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, ενώ υπήρξε αυτοσχεδιασμός των αρμοδίων.

Η συζήτηση της επόμενης ημέρας θα είναι μεγάλη και δύσκολη και πλέον κοινή απαίτηση όλων είναι να γίνουν πράξη τα λόγια του πρωθυπουργού. «Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις» δήλωσε νωρίς το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας κηρύσσοντας τριήμερο εθνικό πένθος.

Με το πρώτο φως της ημέρας το μέγεθος της καταστροφής που αποκαλύφθηκε επιβεβαίωσε τους χθεσινούς φόβους βυθίζοντας τη χώρα σε θλίψη.

Το μέγεθος όμως της καταστροφής αλλά και ο τρόπος που μας οδήγησε σε αυτή, δημιουργούν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με πρωτοφανής καιρικές συνθήκες, ισχυρούς ανέμους που άγγιξαν μέχρι και τα 9 μποφόρ, συνεχής αλλαγές στη φορά των ανέμων, υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τη ρυμοτομία της περιοχής.

Το κομμάτι του παζλ επιχειρούν να συνθέσουν οι ίδιοι οι πληγέντες συνδυάζοντας τις καιρικές συνθήκες με το επιχειρησιακό σκέλος των προσπαθειών κατάσβεσης.

Η εισαγγελική έρευνα που έχει ήδη διαταχθεί αλλά και τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής αναμένεται να δώσουν κάποιες απαντήσεις. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις φωνές των κατοίκων οι οποίοι κάνουν λόγο για καθυστέρηση και υποβάθμιση της κατάστασης.

Η πιθανή λανθασμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, η ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων ή η ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων, η μη ύπαρξη ενός πυροσβεστικού «μπλοκ» μέσω οχημάτων και υδροφόρων επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιπυρική ζώνη ώστε οι φλόγες να μην περάσουν και κατευθυνθούν προς τη θάλασσα, αλλά και το τι συνέβη με την εντολή εκκένωσης της περιοχής είναι ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες. 

Αγωνία για τους αγνούμενους

Οι εικόνες στην ανατολική Αττική και ειδικότερα στην περιοχή Μάτι και Ζούμπερι είναι σοκαριστικές. Σπίτια και αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, άνθρωποι έπεφταν το βράδυ στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει. 

Εν τω μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας ηλεκτρονική βάση στην οποία μπορούν οι συγγενείς ή οι φίλοι των ανθρώπων που αγνοούνται μετά από τη τραγική φωτιά στην Αττική να αναρτήσουν φωτογραφίες. Πρόκειται για ανοιχτή βάση όπου οι άνθρωποι που αναζητούν τοποθετούν φωτογραφία και στοιχεία των αγνοουμένων.

Στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε έχουν ήδη αναρτηθεί οι πρώτες  φωτογραφίες ανθρώπων από τις πληγείσες περιοχές που δεν υπάρχουν ίχνη τους, ανάμεσά τους και παιδιά. Όποιος γνωρίζει οποιοδήποτε στοιχείο ή τους έχεις δει μπορεί να πατήσει επάνω στην αντίστοιχη φωτογραφία και να συμπληρώσει ό,τι γνωρίζει σχετικά με τα πρόσωπα αυτά. 

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της βάσης είναι https://missingpeople.audax.gr/ 

Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων της τραγωδίας

Με δημόσια δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική. Επίσης, έπειτα από την κήρυξη, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποφάσισε τη μεσίστια έπαρση της σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 24η Ιουλίου έως και την 26η Ιουλίου 2018, καθώς και την αναστολή των δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων΅.

«Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει δίχως απαντήσεις»: την προσωπική αυτή δέσμευση έδωσε στον ελληνικό λαό στο διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα η Ελλάδα πενθεί. Και στη μνήμη όσων χάθηκαν, κηρύττουμε τριήμερο Εθνικό πένθος». Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει όμως να αφήσουμε το πένθος να μας καταβάλει. Γιατί αυτές οι ώρες είναι ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης», σημείωσε.

Eικόνες καταστροφής

Ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου. Κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος τα πυροσβεστικά οχήματα διέρχονται συνεχώς στους στενούς δρόμους προσπαθώντας να συμβάλλουν στην κατάσβεση των μικροεστιών οι οποίες συχνά πυκνά αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.

Οι κάτοικοι μετρούν τις απώλειές τους και βιώνουν τον πόνο αυτής της τραγωδίας. Κάνουν λόγο για σκηνικό πολέμου και για τις προσπάθειές τους να σβήσουν τη φωτιά στα σπίτια, να βοηθήσουν τους γείτονες, να σώσουν τους δικούς τους, τους αγαπημένους τους, να σώσουν τα κατοικίδιά τους.

Οι ανθρώπινες ιστορίες συγκλονίζουν

Οι ιστορίες συγκλονίζουν: σε σπίτι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τα εγγόνια τους που φιλοξενούσαν, μαζί με την νταντά τους. Η τελευταία και τα παιδιά κατάφεραν να διαφύγουν προς τη θάλασσα, ενώ το σπίτι το είχε κυκλώσει η φωτιά. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων συγγενείς και γείτονες, το ηλικιωμένο ζευγάρι ειδοποίησε τηλεφωνικά γύρω στις 18:30 χθες το απόγευμα ότι αδυνατεί να φύγει. Ακολούθησε μπαράζ τηλεφωνημάτων των οικείων προς την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους διασώστες για να σπεύσουν και να τους σώσουν. Η Αστυνομία κατάφερε και μπήκε στο σπίτι γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα και ενημέρωσε αρχικώς ότι δεν είδαν κανέναν. Δυστυχώς, μετά από λεπτομερέστερη αναζήτηση εντόπισαν το ζευγάρι απανθρακωμένο.

Όπως όλα δείχνουν, η γυναίκα ενώ είχε τη δυνατότητα να διαφύγει, προτίμησε να ακολουθήσει τον σύντροφο της ζωής της, στον θάνατο.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών

Τα πρώτα επόμενα βήματα και μέτρα (έως ότου υπάρξει η πλήρης καταγραφή) για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που σχεδιάστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Στην έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, έγινε αξιολόγηση της κατάστασης και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Δυτική και Ανατολική Αττική», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων:

- Εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 20.000.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των δήμων που έχουν πληγεί, αλλά και των πολιτών τους

- Αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το υπουργείο Οικονομικών, στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Από τον λογαριασμό αυτόν θα χρηματοδοτηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των υλικών ζημιών. Η ακριβής συμμετοχή του Δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης.

- Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μικτών περιπολιών αστυνομίας, πυροσβεστικής και στρατού για την αποτελεσματική αστυνόμευση των πληγεισών περιοχών.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ήδη εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει κάποια έκτακτα μέτρα για την ελάφρυνση των πληγέντων που περιλαμβάνουν:

- Παράταση υποβολής των δηλώσεων (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων) έως την 28.9.2018.

- Παράταση της προθεσμίας καταβολής των βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών καθώς και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες. Η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Υπογράμμισε ότι αν εξάλλου παραστεί ανάγκη, οι ανωτέρω ημερομηνίες μπορούν να παραταθούν εκ νέου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες και μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και της έκτασης των ζημιών θα ανακοινωθεί και η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων της καταστροφής, αλλά και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες επιπλέον των όσων ορίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενημέρωσε ότι «για την ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, ήδη από νωρίς το μεσημέρι βρίσκονται στο πεδίο 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους οποίους αύριο θα προστεθούν επιπλέον 120».

Επίσης, τόνισε ότι για τη στήριξη των πυρόπληκτων το υπουργείο εργασίας:

-Έχει ήδη προσφέρει 200 κλίνες στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και άλλες 40 κλίνες σε κτίριο του ΕΚΚΑ στο Καλαμάκι.

- Έχει εξασφαλίσει σίτιση, νερό και χυμούς για όσους από τους πληγέντες φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Ραφήνας, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους δημάρχους για την κάλυψη όποιων άλλων αναγκών προκύψουν σχετικά.

- Επίσης, έχει αποστείλει κινητές μονάδες του ΕΚΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό Γυμναστήριο της Ραφήνας και στο Γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων.

Τέλος, είπε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων και προσφορών, με το οποίο όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 210-4819001.

Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες ανακοίνωσαν οι τράπεζες

Τη βαθύτατη λύπη αλλά και τη συμπαράστασή τους προς όλους τους πληγέντες εξαιτίας των χθεσινών εκτεταμένων πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της ανατολικής και δυτικής Αττικής, κυρίως, δε, στις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι τράπεζες-μέλη, σε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν έμπρακτα τους πληγέντες (οι πληγείσες περιοχές και το είδος των περιουσιακών και μη ζημιών θα καθοριστούν επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές), προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα σε σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφισή τους.

Ειδικότερα, μετά από αίτηση των δικαιούχων, οι τράπεζες αποφάσισαν:

- Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

- Την αναστολή πληρωμής δόσεων για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.

- Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής, προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες από τις αρμόδιες Αρχές.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες, αποφάσισαν:

- Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

- Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Επίσης, θα εισηγηθούν άμεσα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρεία ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Τέλος, η ΕΕΤ θα διερευνήσει και θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την εκ μέρους των μελών της περαιτέρω οικονομική συνδρομή για την ανασυγκρότηση κρίσιμων κοινωνικών υποδομών των πληγεισών περιοχών (σχολεία, γηροκομεία, πάρκα, κ.λπ.), καθώς και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, ενώ τα κατ' ιδίαν μέλη της θα προχωρήσουν άμεσα στην παροχή νοσοκομειακού υλικού, τροφίμων και στέγασης των πληγέντων.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε για την τραγωδία στην Αττική

Πέρα από τον κρατικό μηχανισμό και τις ομάδες, τους οργανισμούς και τις συλλογικότητες που βοηθούν, πολύ σημαντική είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία του καθενός από εμας

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

- Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί, εκτάκτως, όλους όσους μπορούν να δώσουν αίμα και παράγωγά του για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το ΕΚΕΑ, συγκεκριμένα καλεί τους πολίτες να δώσουν αίμα:

Σε όλες τις Αιμοδοσίες της Αττικής, Χαλκίδας, Κορίνθου, 9:00π.μ.- 14:00μ.μ.

Στις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων: Γ.Ν.Α. ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, Γ.Ν.ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ «ΘΡΙΑΣΙΟ», Γ.Ν. «Η ΕΛΠΙΣ» με εκτάκτως διευρυμένο ωράριο 9:00 π.μ. - 20:00μ.μ.

Επίσης όπως αναφέρει το ΕΚΕΑ, μπορούμε να προσφέρουν αίμα σε όλη τη χώρα, στις πλησιέστερες Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και να στηρίξουμε την Εθελοντική Αιμοδοσία που πραγματοποιείται την Τετάρτη 1 & Πέμπτη 2 Αυγούστου στο Μετρό Συντάγματος.

- O Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού τραπεζικού λογαριασμού σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανακούφισης και ενίσχυσης των πυρόπληκτων συμπολιτών μας:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Αριθμός Λογαριασμού: 5186092291418

ΙΒΑΝ: GR20 0172 1860 0051 8609 2291 418

Επίσης, μπορείτε να συνεισφέρετε και με κατάθεση υπέρ των πυροπαθών στους λογαριασμούς των Γιατρών του Κόσμου:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217

 

ALPHA BANK

IBAN: GR06 0140 1990 1990 0200 2002 401

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640

Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφτείτε το mdmgreece.gr

- Συλλογή τροφίμων, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104)

- Συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα θύματα της πυρκαγιάς και στο κτίριο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Αγράφων 3-5 στο Μαρούσι) και στο Όλοι Μαζί Μπορούμε ( Ποσειδώνος και Λοκρίδος στο Μοσχάτο). Oι ανάγκες αυτήν τη στιγμή: Πάνες, μωρομάντηλα, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, fucidin και betadin. Aν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να πάει στο Μαρούσι, μπορεί να τα αποστείλει δωρεάν μέσω Γενικής Ταχυδρομικής προς ΠΑΡΕΑ (Νικηταρά 31 Μεταμόρφωση ΤΚ 14451) και να τα παραδώσουν εκείνοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ

- Συλλογή τροφίμων, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης (Λεωφ. Μαραθώνος 104).

- Γραμμή βοήθειας και δήλωσης αγνοουμένων στο 199.

Ενημέρωση για εθελοντές, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς που προσφέρουν ήδη βοήθεια

- Δωρεάν στέγη και φαγητό από το La Playa Marathon

-Δωρεάν στέγη στο ξενοδοχείο Νηρέα (Νέα Μάκρη 2294091214)

-Το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων προσφέρει στέγη μέχρι νεωτέρας

-Το κεντρικό σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα παρέχει νερό και τρόφιμα

- Στο κέντρο του Πικερμίου, οι καφετέριες EVEREST και Γρηγόρης Μικρογεύματα προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό

- Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης με κυλικείο και σταθμό πρώτων βοηθειών

- Στέγη και περίθαλψη στα Καπη Κινέτας και Μεγάρων

- Στέγη στο Marathon Beach hotel (Λεωφ. Ποσειδώνος 12, Μαραθώνας Νέα Μάκρη 2294 095022)

- Στέγη στο Δημαρχείο και το Πνευματικό κέντρο Ραφήνας

- Δημοτικό κτήριο Νέας Μάκρης (22943-20582)

- Όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα (6 στην Αττική)

- Στάδιο Μεγάρων ανοιχτό προς όσους έχουν ανάγκη (22960 81088)

- Οδηγοί ΤΑΞΙ θα μεταφέρουν δωρεάν έγκυες γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία ή οτιδήποτε άλλο. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 

6973221156

6944888427

2152157938 

- Όποιος ξέρει κάποιον πληγέντα που να είναι διαβητικός και να έχει ανάγκη από Lantus - Novorapid ας καλέσει στο 6970459926.

- Το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι προσφέρει διαμονή και διατροφή στους πληγέντες από τη πυρκαγιά της Κινέτας που στερούνται στέγης, για λίγες μέρες, στους χώρους του Ξενώνα. Επικοινωνήστε στο 27441-14000.

Γραμμές βοήθειας και προσφορά καταλυμάτων για ζώα

- Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας διαθέτει το δίκτυό της στην διάσωση καμένων ζώων

- Για όσους βρίσκονται Κινέτα: Ανοιχτή αυλή στους Αγίους Θεόδωρους για αδέσποτα Κινέτας που κινδυνεύουν. Σε περίπτωση που δείτε ζώο κοντά στην πυρκαγιά μαζέψτε το και καλέστε στους αριθμούς: 6975664142 και 2108013302.

-Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια ή οδηγίες για περίθαλψη ζώων ή φιλοξενία μπορεί να καλέσει στο 6944076955.

-Χώρος φιλοξενίας για τα ζώα στα Σπάτα Αττικής. Τηλέφωνα: 6945007284 – 698206735

- Γραφείο Δημάρχου Μεγαρέων 22960 81841

- Δήμος Μαραθώνα 22943 20500.

Κτηνιατρείο Ειρήνης Κανελλοπούλου στην Κηφισιά, Πίνδου 16.

Επικοινωνία: 2108013302, 6987153151

Κτηνιατρικό Κέντρο Βασίλη Παπαϊωάννου στα Εξάρχεια, Τηλέμαχου 18.

Επικοινωνία: 6932392710

Vets4life στο Πικέρμι, Λεωφόρος Μαραθώνος 24

Τα ανοιχτά κτηνιατρεία της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας

Η ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής θα αναλάβει τα άγρια ζώα της περιοχής σε ανάγκη: σκατζόχειρους, χελώνες, αλεπούδες και κάθε άγριο ζώο. Επικοινωνήστε στο 6972664675 το οποίο θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Στο σημείο βρίσκονται και οι Star-Special Team Animal Rescue-Ειδικη Ομαδα Διασωσης Ζωων Νίκος Αδαμόπουλος Επικεφαλής Διασώστης 6948782120

Κατερίνα Ιωαννίδου Επικεφαλής Διασώστης 6907095408

- Όπως συμβαίνει με κάθε καταστροφή παγκοσμίως, μπορείτε να ενημερώσετε τους δικούς σας πως είσαστε ασφαλείς μέσω facebook, ή να ελέγξετε αν έχει κάνει σχετική ανάρτηση κάποιος γνωστός σας που βρίσκεται κοντά στις πληγείσες περιοχές.

Χρήσιμες Πληροφορίες για τη διευκόλυνση στις μετακινήσεις

- Η Τραινοσέ ανακοίνωσε πως πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς Κιάτο

- Τα διόδια στην Εθνική Οδό είναι Δωρεάν

- Κανένα δρομολόγιο ΚΤΕΛ δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς Πελοπόννησο και Ήπειρο έπειτα από εντολή της Αστυνομίας

Πού να απευθύνονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που κάηκαν

Ενημέρωση για τις ζημιές των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι για την καταγραφή ζημιών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανατολικής Αττικής στα τηλέφωνα: 213 2005301, 213 2005289, 213 2005305, 213 2005288, 213 2005292. Ήδη πραγματοποιούνται αυτοψίες. Οι πληγέντες μπορούν να ενημερώνονται και από τους κατά τόπους δήμους.

thetoc

 

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα