Χαμός με το κείμενο στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιοι διαψεύδουν ότι υπέγραψαν

Χαμός με το κείμενο στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιοι διαψεύδουν ότι υπέγραψαν

Απίστευτη αναστάτωση έχει επικρατήσει στους καλλιτεχνικούς κύκλους από τη διαρροή στη δημοσιότητα λίστας με ονόματα καλλιτεχνών και διανοουμένων που φέρονται να στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη Μακεδονία. 

Το κείμενο με τις υπογραφές 320 προσωπικοτήτων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή (15.07.2018) και δημοσιεύτηκε και στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, 320 άνθρωποι της διανόησης, της πολιτικής, της τέχνης υπέγραφαν υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή της ονομασίας της.

Την αρχή έκανε η Νένα Βενετσάνου, η οποία μόλις πληροφορήθηκε ότι στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται, ερήμην της, όπως αποδείχθηκε και το δικό της όνομα, έσπευσε μέσω Facebook για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. 

Η απάντηση της Νένας Βενετσάνου στο Facebook

«Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών. Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ. Ποιοι είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και ποια σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσοι είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό. Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθειά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων, αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές».

Στο ίδιο πνεύμα και η οργισμένη διάψευση από την τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου, η οποία τόνισε ότι δεν έχει υπογράψει το οποιοδήποτε κείμενο για τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσω Facebook.

«Είναι εξοργιστικό σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να χρησιμοποιείται το όνομά μου όπως και άλλων, χωρίς καν να ερωτηθώ. Είναι προσβολή για τη δημοκρατία να παραβιάζεται η ελεύθερη βούληση του καθενός με αυτόν τον τρόπο», έγραψε, ενώ σε προηγούμενο post της ανέφερε:

«Δηλώνω ότι ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου στο σχετικό έγγραφο. Δεν θέλω να εμπλακώ καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα. Τη στάση μου απέναντι στα πράγματα την ορίζω μέσα από το τραγούδι και τον πολιτισμό».

 

Τέλος και ο ζωγράφος, σκηνογράφος και συγγραφέας Κυριάκος Κατζουράκης έσπευσε να διαψεύσει ότι στηρίζει κείμενο για την επίμαχη συμφωνία. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφές (υποθέτω διανοουμενοκαλλιτεχνών), μόλις πληροφορήθηκα ότι έχει και τη δική μου υπογραφή. Έλαβα με mail το κείμενο και δεν το υπέγραψα. Το κείμενο όμως κυκλοφόρησε σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, η ζημιά δηλαδή έγινε. Έστω εκ των υστέρων παρακαλώ να γίνει διόρθωση. Το γιατί δεν υπέγραψα μπορεί κάποια στιγμή αν μου ζητηθεί να απαντήσω δημόσια, εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος. Κυριάκος Κατζουράκης», έγραψε.

 

Πάνω από 320 προσωπικότητες υπογράφουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα