Ιερωμένοι κατά του ΣτΕ για τις νέες ταυτότητες με τσιπάκι

Ιερωμένοι κατά του ΣτΕ για τις νέες ταυτότητες με τσιπάκι

Νέα εστία έντασης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί, αυτή τη φορά, από τις νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες οι οποίες θα φέρουν και τσιπάκι που θα καταγράφει το γεωγραφικό στίγμα του κατόχου τους αλλά και τις συναλλαγές του. Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες θα αντικαταστήσουν τις σημερινές σε βάθος πενταετίας και περιλαμβάνουν, εκτός των έως τώρα γνωστών στοιχείων , μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος και rhesus (προαιρετικά), κ.λπ.

Ήδη κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τέσσερις ιερωμένους (έναν αρχιμανδρίτη και 3 πρωτοπρεσβύτερους), την «Εστία Πατερικών Μελετών» και δύο δικηγόρους που ζητούν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 κοινή υπουργική απόφαση για την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων.

Στις προσφυγές τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα Δικαιώματα τις νέου τύπου ταυτότητες. Επικαλούμενοι δε τα κείμενα …του Αγίου Παϊσίου «Τα σημεία των καιρών» υποστηρίζουν ότι θίγουν θίγει άμεσα τη θρησκευτική συνείδηση και πίστη τον Ορθοδόξων Χριστιανών κατά παράβαση του Συντάγματος και των διεθνών νομοθετικών κανόνων, καθώς προσβάλλονται οι αρχές και οι δοξασίες μιας Θρησκείας χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο «RFID chip» των νέων ταυτοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών, αποτελούν προσωπικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία σχετίζονται με το πρόσωπο του κάθε πολίτη, ενώ αποθηκεύεται και ελέγχεται κάθε συναλλαγή του είτε με τις δημόσιες είτε με τις ιδιωτικές υπηρεσίες.

Λόγω του «RFID chip» είναι εφικτός, όπως αναφέρεται, ο εντοπισμός και η γνώση της ακριβούς γεωγραφικού στίγματος της θέσης του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα