Έλληνες Στρατιωτικοί: Μπορούσαμε να μην παραδοθούμε. Δεν θέλαμε μεγαλύτερο επεισόδιο

Έλληνες Στρατιωτικοί: Μπορούσαμε να μην παραδοθούμε. Δεν θέλαμε μεγαλύτερο επεισόδιο

Βίντεο και φωτογραφίες από την μεταγωγή των δύο κρατούμενων ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη από τις φυλακές προς το δικαστήριο της Αδριανούπολης μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο στρατιωτικοί, που κρατούνται επί 57 και πλέον ημέρες, εικονίζονται να βαδίζουν σιδηροδέσμιοι με χειροπέδες και να συνοδεύονται από δύο χωροφύλακες έκαστος.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Δημήτρης Μητρετώδης  αφού επανέλαβε πως πέρασαν τα σύνορα καθαρά λόγω των καιρικών συνθηκών είπε:

«Ακολουθούσαμε κάποια ίχνη στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ως δείγμα καλής πρόθεση θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος, και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς απλώς ακολουθούσαμε τα ίχνη στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι τα ίχνη προέρχονταν από πρόσφυγες ή παράνομους μετανάστες».

Ο Δημήτρης Κούκλατζης κινήθηκε στην ίδια γραμμή, για να προσθέσει: «Υπήρχαν παρόμοια συμβάντα με Τούρκους στρατιώτες. Όμως εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας, είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία. Αυτό συμβαίνει συχνά στις δυο πλευρές. Μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει πρόβλημα. Γι´αυτό και απορώ με όσα συμβαίνουν».

Όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι συνήγοροι τους.

Το κατηγορητήριο σε βάρος των δύο ενστόλων δεν έχει οριστικοποιηθεί, παρά τις 56 ημέρες που βρίσκονται στη φυλακή και δεν έχει οριστεί δικάσιμος.

Την ελπίδα του πως o Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα επιστρέψουν σύντομα στα σπίτια τους εξέφρασε εκ νέου ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέφρι Πάιατ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα