Πλήθος κόσμου στο ύστατο χαίρε στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο

Πλήθος κόσμου στο ύστατο χαίρε στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο

Πλήθος κόσμου στο ύστατο «χαίρε» στον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας! Τραγικές φιγούρες, η σύζυγος και οι γονείς του

Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης οδηγήθηκε προχθές στην τελευταία του κατοικία ο άτυχος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το Mirage 2000-5 που πιλόταρε συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου.

Με δάκρυα στα μάτια, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου, που είχαν συρρεύσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, αποχαιρέτησαν τον ήρωα πιλότο με ένα ζωηρό χειροκρότημα, φωνάζοντας «αθάνατος» και ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, ο αδελφός του Χρήστος και η σύζυγός του Μαίρη, που δεν άντεξε και λιποθύμησε. Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε και το μήνυμα στο στεφάνι των παιδιών του Γιώργου Μπαλταδώρου, που έγραφε: «Μπαμπάκα μας, καμάρι μας, θα είσαι πάντα στην καρδιά μας». Δύο παιδιά, ηλικίας μόλις 11 και 9 ετών, που έχασαν μια για πάντα τη ζεστή αγκαλιά του πατέρα τους.

Η εξόδιος ακολουθία έγινε στις 2 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές μπροστά από τη σορό του 34χρονου, η οποία εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

«Αϊτέ μου, αϊτέ μου» φώναζε η χαροκαμένη μάνα του, κάνοντας τους πάντες να ανατριχιάσουν. «Παλικάρι μου, σήκω» τον παρακαλούσε συντετριμμένος ο πατέρας του.

Ωστόσο, για πάντα χαραγμένη στην μνήμη όλων θα μείνει η συγκλονιστική στιγμή που η σύζυγός του αρνείται να τον αποχωριστεί και με τον ορό στο χέρι πέφτει πάνω στο φέρετρο και το κρατά με όση δύναμη της έχει απομείνει.

Από την Ηλεία

Μέχρι και από την Τρυπητή Ηλείας αλλά και το Γιαννιτσοχώρι ταξίδεψαν για να τιμήσουν τη μνήμη του σμηναγού, ο οποίος άλλωστε ένιωθε τα μέρη αυτά σαν δεύτερη πατρίδα του, καθώς η γυναίκα έλκει την καταγωγή της απ’ τον νομό Ηλείας.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο σμηναγός και συμμαθητής του Σπύρος Καρέλης, ο οποίος έκανε λόγο για έναν θαυμάσιο άνθρωπο και συμμαθητή. Τα λόγια του ήταν σπαρακτικά: «Αξέχαστε Γιώργο, φίλε, συνάδελφε, ήρθες το 2002 στη σχολή κι από τότε υπηρέτησες την πατρίδα. Η άπονη μοίρα σε άρπαξε από κοντά μας. Εγινες μια θλιβερή ανάμνηση. Εφυγες σαν τα φύλλα που τα παίρνει του ανέμου η οργή! Το κενό της απουσίας σου είναι μεγάλο... Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί την απώλεια ενός ήρωα!». Στο τέλος, ο συμμαθητής του λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα.

Η κηδεία έγινε παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Σε βάθος 800 μέτρων το μαύρο κουτί του μοιραίου Mirage 2000-5

Στην ανάσυρση του καταγραφέα πτήσης του μοιραίου Mirage 2000-5, που εντοπίστηκε σε βάθος 800 μέτρων στη θάλασσα ανοιχτά της Σκύρου, επικεντρώνονται οι ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα αίτια της συντριβής και του θανάτου του άτυχου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Ο καταγραφέας της πτήσης περιέχει, μεταξύ άλλων, στοιχεία για το ύψος, την ταχύτητα και την ακριβή πορεία του αεροσκάφους πριν αυτό «καρφωθεί» στη θάλασσα και ενδέχεται από την ανάλυσή τους, σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του δεύτερου χειριστή του σχηματισμού και με άλλα ευρήματα (τα όργανα του κόκπιτ), να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας που βύθισε την περασμένη Πέμπτη στο πένθος ολόκληρο το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, ο καταγραφέας έχει εντοπιστεί από σόναρ σε βάθος 800 μέτρων. Ωστόσο, η επιχείρηση ανέλκυσής του, όπως και άλλων συντριμμιών του Mirage 2000-5, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Χθες στην περιοχή έσπευσε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικά όργανα, αλλά εκτιμάται ότι θα πάει στην περιοχή και μονάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με ειδικό ρομποτικό βαθυσκάφος, ικανό να φτάσει σε τόσο μεγάλο βάθος. Θα επιχειρηθεί, επίσης, ο εντοπισμός του κινητήρα του μαχητικού.

Ο κινητήρας έχει δικό του όργανο που καταγράφει κάθε στοιχείο της λειτουργίας του, από την ώρα της εκκίνησης ως την ώρα που θα σταματήσει να λειτουργεί.

Ετσι θα δοθούν απαντήσεις και στο ερώτημα της μηχανικής βλάβης, αν και φαίνεται ότι έχει αποκλειστεί ως αιτία της τραγωδίας από τους ειδικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα