Τούρκικα γρι γρι παρελαύνουν στα νερά των Αβδήρων. Ανησυχούν οι ψαράδες

Μεγάλη ανησυχία, προβληματισμό και αγανάκτηση προκαλεί στους αλιείς της Ξάνθης, η έντονη παρουσία των τουρκικών αλιευτικών σκαφών που οργώνουν στα διεθνή ύδατα και όχι μόνο αποψιλώνοντας κυριολεκτικά τα νερά μας από αφρόψαρα και άλλα αλιεύματα. Για πρώτη φορά το είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ μας πριν 1, 5 μήνα όταν στόλος από τουρκικά γρι γρι εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στην Θάσο προκαλώντας αντιδράσεις. Αυτό το φαινόμενο όμως δεν έμελλε να σταματήσει εκεί…

Τούρκικος στόλος με 49 γρι γρι έκανε «απόβαση» στις ακτές των Αβδήρων πριν 5 μέρες

Απτόητοι και προκλητικοί συνεχίζουν να εμφανίζονται οι Τούρκοι ψαράδες. Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος των Αλιέων των Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης, πριν 5 μέρες ενώ ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοι του ψάρευαν στα 5 μίλια από τις ακτές των Αβδήρων έκανε «απόβαση» στόλος από 49 τουρκικά γρι γρι στα 6 μίλια που είναι τα διεθνή ύδατα αλλά δεν σταμάτησαν εκεί: «Πριν 5 μέρες ενώ ψαρεύαμε μετρήσαμε 49 τούρκικα γρι γρι να ψαρεύουν στα διεθνή. Σε κάποια στιγμή ενώ εμείς ψαρεύαμε στα 5 μίλα πέρασαν πάνω από τα δίχτυα μας. Τους είπαμε ευγενικά να αποχωρήσουν. Άλλοι είναι φιλικοί άλλοι επιδεικτικά μας αγνοούν. Μας έχουν κάνει μεγάλη καταστροφή, δεν έχουν αφήσει τίποτε από αφρόψαρα στα νερά μας. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν η χώρα μας δεν επεκτείνει το όριο στα 12 μίλια θα έχουμε συνέχεια αυτό το φαινόμενο με τους Τούρκους ψαράδες λίγο έξω από τις ακτές μας. Αυτό άρχισε ένα γίνεται φέτος τόσο έντονα και φοβόμαστε πως αν δεν παρθούν μέτρα μπορεί να έχουμε και «θερμά επεισόδια» μεταξύ μας , με απρόβλεπτες συνέπειες», επισημαίνει ο κ. Τσολάκης, μεταφέροντας ένα κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους ψαράδες του νομού μας.

Απαγορευτικό το ψάρεμα μπακαλιάρου στα νότια της Θάσου

Εφαρμόστηκε πέρσι  πιλοτικά με ΚΥΑ και φέτος επικυρώθηκε η κατ’ έτος εφαρμογή της απαγόρευσης αλίευσης μπακαλιάρου σε μια περιοχή νότια της Θάσου. Όπως μας αναφέρουν από την Διεύθυνση Αλιείας της Π. Ε. Ξάνθης η απαγόρευση επιβλήθηκε για να προστατευτεί το ψάρι που λόγω της υπεραλίευσης έχει μειωθεί πολύ ο πληθυσμός του. Η απαγόρευση ισχύει από τι 1 έως τις 31 Μαΐου στην συγκεκριμένη περιοχή που έχουν παρατηρηθεί μεγάλοι πληθυσμοί καθώς είναι περίοδος αναπαραγωγής. Το «σήμα» έχουν πάρει και οι δικοί μας ψαράδες που επίσης ψαρεύουν σε εκείνη την περιοχή μπακαλιάρους.

empros

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα