Συναγερμός για την οικολογική καταστροφή. Η πίσσα έφτασε στον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα!

Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα, βυθίστηκε στον Σαρωνικό προκαλώντας τεράστια οικολογική ζημιά.

Η αντίδραση των αρμόδιων φορέων ήταν άμεση, με πλωτά φράγματα να στήνονται σχεδόν αμέσως στον τόπο του ναυαγίου από το Λιμενικό. Ιδιωτική εταιρεία αντιρρύπανσης έσπευσε στην περιοχή, προσπαθώντας να περιορίσει την οικολογική καταστροφή, ενώ συνεργεία εργάστηκαν για τη σφράγιση του δεξαμενόπλοιου και την άντληση των καυσίμων.

Οι καιρικές συνθήκες ωστόσο στάθηκαν εμπόδιο στις προσπάθειες των συνεργείων, προκαλώντας τη μαζική διασπορά του πετρελαίου και της πίσσας, με αποτέλεσμα να κατακλυστούν οι παραλίες αρχικά της Σαλαμίνας.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν σοβαρά παράπονα, τόσο για την εικόνα του νερού όσο και για την έντονη δυσoσμία, η οποία μάλιστα ανάγκασε πολλά παραλιακά καταστήματα να κλείσουν.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που, όπως ανέφερε η δήμαρχος της Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου - Παπαθανασίου, υπήρξε η σκέψη να κινηθούν δικαστικά κατά παντός υπευθύνου για το ναυάγιο και τη ρύπανση.

Λόγω των καιρικών συνθηκών και των υδάτινων ρευμάτων η ρύπανση προχώρησε έντονα και προς τον Πειραιά, με τη δυσοσμία να καλύπτει τα παράλια της Νότιας Αττικής μέχρι και τη Γλυφάδα.

Μεγάλη καταστροφή

Η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή είναι μεγάλη για τους επαγγελματίες ψαράδες της Σαλαμίνας, οι οποίοι είδαν με απελπισία να «καταστρέφεται» ο χώρος εργασίας τους, ενώ υπάρχουν φόβοι πως οι οικολογικές επιπτώσεις της ρύπανσης θα παραμείνουν και μετά τον καθαρισμό των ακτών από τα συνεργεία.

Εξαιτίας της ρύπανσης ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και οι Αθηναίοι ψαράδες. Μάλιστα ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ζήτησε την επιπλέον τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων από το Λιμενικό, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η Ε.Ε. έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού. Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑOil Spill Response Vessel, που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (ΕΜSΑ) στη Σαλαμίνα. Οι περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή είναι οι κατ' εξοχήν πληγείσες, ενώ κηλίδες έχουν εμφανιστεί μέχρι και στο Καλαμάκι, τον Άγιο Κοσμά και τη Γλυφάδα. Κατόπιν έκτακτων συμβουλίων στο υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν ενταθεί οι προ¬σπάθειες άντλησης των καυσίμων και καθαρισμού του νερού.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λιμενικού διαβεβαιώνουν πως η μόλυνση θα αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά σε όλα τα επίπεδα, αλλά οι εικόνες αυτή τη στιγμή στις πληγείσες ακτές είναι αποκαρδιωτικές.

Όμως η πλήρης άντληση όλων των καυσίμων αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα προβλήματα που προκαλούνται σε ψα¬ράδες και λοιπούς επιχειρηματίες θα συνεχιστούν.

Εν τω μεταξύ, αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού Κόλπου για να εκτιμηθούν η κατάσταση από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης,  θα πραγματοποιήσουν σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ,  Σταμάτιος Ράπτης, με πλωτό περιπολικό σκάφος  Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο θα αποπλεύσει από την Πλοηγική Υπηρεσία του Πειραιά.

Στις 11:00, με πρωτοβουλία του Υπουργείου, θα ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ενώ στις 13:00 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος - Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα μεταβούν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη Δήμαρχο, Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί, στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κοινή Συνέντευξη Τύπου των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Σωκράτη Φάμελλου.

Σήμερα η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφθεί τον Πειραιά και τη Σαλαμίνα.

Επίσης το Πέραμα και τη Σαλαμίνα θα επισκεφτεί σήμερα και ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Αποκαρδιωτικές οι εικόνες ... Δείτε τις φωτογραφίες:

1

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

-
Σχολιάστε το άρθρο: