Ανακοινώνονται την Πέμπτη οι βάσεις 2017. Εκτιμήσεις για το πού θα κυμαίνονται

Αύριο, Πέμπτη (24/08/2017), θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επίσπευση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε να ανακοινωθούν οι βάσεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, κατέστη δυνατή καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Επισήμως το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την τελική ημερομηνία σήμερα το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 24 Αυγούστου.

Μοριοδοτείται η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποφοίτων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ που προέρχονται από σεισμόπληκτες περιοχές

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όλοι οι υποψήφιοι από τις σεισμόπληκτες περιοχές παίρνουν επιπλέον ποσοστό θέσεων (1,5% των υποψηφίων των ΓΕΛ και 1% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Η απόφαση δίνει και ποσόστωση και προσαύξηση μορίων με βάση την περιοχή στην οποία οι μαθητές ζουν ή ζούσαν τη μέρα του σεισμού που συνέπεσε με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι μαθητές της Χίου θα υπολογίσουν τα μόρια τους με συντελεστή 1, της Λέσβου με συντελεστή 1,2, ενώ οι υποψήφιοι από το ερειπωμένο χωριό της Βρίσας με συντελεστή 1,4.

Τα μόρια μετά τον πολλαπλασιασμό με τους αντίστοιχους συντελεστές υπολογίζονται μόνο για τις επιπλέον θέσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ άλλων διευκρινίζει πως «η προσαύξηση των μορίων των υποψηφίων ανά περιοχή είναι ανάλογη των ημερών εξέτασης που χάθηκαν κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις και της ταλαιπωρίας στην οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι, πράγμα απολύτως δίκαιο».

Εκτιμήσεις για το πού θα κυμαίνονται οι βάσεις

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το «20» να είναι ο βαθμός μόλις 35 υποψηφίων επί συνόλου 20.425, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότερες σχολές στο 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα σημειώσουν σημαντική πτώση.

Κάτι παραπάνω από αισθητή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να είναι η πτώση στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, την ώρα που στο 2ο επιστημονικό πεδίο εκτιμάται ότι μεγαλύτερες αντοχές θα δείξουν οι αρχιτεκτονικές σχολές.

Η αναμενόμενη πτώση στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου δεν οφείλεται μόνο στις πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και σε εκείνες που πέτυχαν οι υποψήφιοι στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, όπου μόνο το 11,6% περιλαμβάνεται στη βαθμολογική κλίμακα 12-20.

Στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο - με την εξαίρεση του 4ου επιστημονικού πεδίου και ειδικά των Παιδαγωγικών Σχολών, όπου η άνοδος αναμένεται να είναι θεαματική.

Τέλος, μικρές αυξομειώσεις αναμένονται και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, όπου έχει ήδη μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα