Βαρκελώνη: Συγκλονίζουν οι Έλληνες αυτόπτες μάρτυρες

Σοκαρισμένοι από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη είναι οι Έλληνες, οι οποίοι βρέθηκαν κοντά στο σημείο, όπου το απόγευμα της Πέμπτης (17.08.2017) ένα λευκό βαν σκόρπισε τον θάνατο.

«Μόλις είχαμε φύγει από το ξενοδοχείο. Υπήρξε μεγάλη κινητικότητα, ελικόπτερα, αστυνομία, ασθενοφόρα. Είναι όλοι οι δρόμοι κλειστοί και συνέχεια ακούμε σειρήνες», ανέφερε η κυρία Ιωάννα.

Τις στιγμές τρόμου που βίωσε στη Βαρκελώνη περιέγραψε στο Newsit.gr ο Αλέξανδρος, ο οποίος ήταν μαζί με την παρέα του για διακοπές.
«Βγαίναμε από το ξενοδοχείο και πέντε λεπτά πριν γίνει το τραγικό συμβάν εμείς φύγαμε, μετά αρχίσαμε να ακούμε σειρήνες, περιπολικά και ασθενοφόρα, όλο το σημείο ήταν αποκλεισμένο. Δεν ξέρουμε τι γίνεται, επικρατεί πανικός».
Και πρόσθεσε: «Άκουσα ενα τεράστιο μπαμ σαν βόμβα, επικράτησε πανικός και ο κόσμος άρχισε να τρέχει, έστειλαν γρήγορα την αστυνομία να μας προστατέψει και έκλεισαν γρήγορα το σημείο. Παιδάκια έκλαιγαν και όλοι έτρεχαν. Είχε άπειρο κόσμο και όλοι ήταν τρομοκρατημένοι, υπήρχαν πεσμένοι άνθρωποι στο έδαφος. Είδα τραυματίες. Φοβήθηκα».

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν ένα φορτηγάκι παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας", είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ.

Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας "τρομοκρατική επίθεση".

Ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι "επικράτησε χάος" και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. "Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω", πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν αμέσως μετά την επίθεση.

Η Ισπανία, ο τρίτος σημαντικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε γλιτώσει τα τελευταία χρόνια από επιθέσεις σαν αυτές που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, στη Μαδρίτη έχει σημειωθεί μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004 εξερράγησαν βόμβες μέσα σε τρένα, σκοτώνοντας 191 ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα