Επεισόδια στην πορεία αλληλεγγύης για την Ηριάννα στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία πραγματοποίησαν οι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι στην κρατούμενη Ηριάννα Β. Λ. απόψε το βράδυ από την πλατεία Μοναστηρακίου, περνώντας από την Ερμού με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καταστροφές υπέστησαν βιτρίνες καταστημάτων στην Ερμού ενώ οι συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί στην πλατεία Συντάγματος όπου η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών.

O κόσμος οπισθοχώρησε πάλι προς το Μοναστηράκι όπου διαλυόταν ήδη η συγκέντρωση αλληλεγγύης με αρκετούς διαδηλωτές να μπαίνουν στο μετρό και τον ηλεκτρικό για να αποχωρήσουν. Εκεί τους ακολούθησαν άνδρες των ΜΑΤ όπου έκαναν ελέγχους και μέσα στα βαγόνια χωρίς να γίνει κάποια προσαγωγή.

Δεκατέσσερις προσαγωγές για τα επεισόδια στην συγκέντρωση για την Ηριάννα

Το "όχι" που προκάλεσε οργή

Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση της 29χρονης Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Επιπλέον, απορρίφθηκε και η αίτηση του συγκατηγορούμενου της Περικλή, ο οποίος επικαλέστηκε στο δικαστήριο πως αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας!

Στο άκουσμα της απόφασης, όσοι βρίσκονταν στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του δικαστηρίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Κάποιοι πέταξαν και μπουκάλια προς την έδρα, ενώ συγγενείς και φίλοι της κοπέλας έκλαιγαν με λυγμούς.

Δυο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. "Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και τα δυο παιδιά να μείνουν μέσα;" φώναζαν μεταξύ αλλων παρευρισκόμενοι.

Νωρίτερα, να παραμείνει στη φυλακή η 29χρονη Ηριάννα η οποία καταδικάστηκε στις αρχές Ιουνίου σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς" πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερη είναι ύποπτη να τελέσει νέα αδικήματα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ο εισαγγελέας πως η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται σε πρώιμο και όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη. Την ίδια στιγμή που παραδέχθηκε πως βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της. Επίσης, την απόρριψη του ίδιου αιτήματος πρότεινε ο εισαγγελέας και για τον 33χρονο συγκατηγορούμενο της Ηριάννας, ο οποιος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη ΣΠΦ και υπέβαλλε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.
Τα συγκινητικά λόγια της Ηριάννας

Νωρίτερα η 29χρονη ζήτησε από το δικαστήριο την αποφυλάκιση της επισημαίνοντας: "Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα προγραμμα για παιδιά.

Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη".

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν οι καθηγήτριες της στο Πανεπιστήμιο, Μαρια Ιακώβου και Αμαλία Μόζερ."Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας 2,5 χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ότι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμοίβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους" είπε η κ. Ιακωβου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια κ. Αμαλία Μοζερ, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

"Κάνει αυτό που αγαπάει παρά τις δυσκολίες. Ο δρόμος της κόπηκε. Ευχή μου είναι να μπορέσει να συνεχίσει ότι άρχισε" είπε η μητέρα της, ενώ οι καθηγήτριες της δάκρυσαν.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Μιχαλολιάκοι βγαίνουν, οι Ηριάννες μπαίνουν φυλακή

Ο Πολάκης αφιερώνει τραγούδι στους δικαστές για την Ηριάννα

Βολές” Κοντονή μετά την απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα

«Δυσάρεστη έκπληξη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την απόφαση του Εφετείου στο αίτημα της 29χρονης Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της, καταδικάζοντας παράλληλα και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι δικαστές.

«Είναι περίεργο που ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές, για εμπόριο ναρκωτικών, να έχουν το ευεργέτημα της αναστολής μέχρι την ημερομηνία της εκδίκασης της υπόθεσης και η συγκεκριμένη να μην απολαμβάνει αυτού του ευεργετήματος», είπε και πρόσθεσε πως οι ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης είναι απαράδεκτες.

«Βιαιοπραγίες κα λεκτικές επιθέσεις είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, όχι μόνον γιατί δυσφημούν τον αγώνα και την προσπάθεια της ίδιας και των παραστατών της να αποδείξει την βασιμότητα των ισχυρισμών της, αλλά γιατί πάνω από όλα οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθη», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας προβλέπεται η υποβολή νέας ένστασης που θα εκδικάσει το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα