Κάνει θραύση το αέριο γέλιου στην Κέρκυρα. Οι κίνδυνοι για την υγεία

Την ώρα που η 18χρονη Βρετανίδα η οποία εισέπνευσε «αέριο του γέλιου» στα Μάλια παραμένει διασωληνωμένη στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ, το επικίνδυνο laughing gas ή hippy crack -όπως είναι και η διεθνής ονομασία του- εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στα club των ελληνικών νησιών!

Στην Κέρκυρα, ήταν αρκετή μια οργανωμένη επιχείρηση από μεικτά κλιμάκια αστυνομικών υπηρεσιών στα μπαρ και τα άλλα νυχτερινά κέντρα των τουριστικών περιοχών, για να αποκαλυφθεί ότι το περιστατικό των Μαλίων μόνο «μεμονωμένο και ατυχές» δεν ήταν, όπως το χαρακτηρίζει ο αρμόδιος για τον τουρισμό αντιδήμαρχος Δήμου Χερσονήσου Ευθύμιος Μουντράκης!

Οι έλεγχοι στα νυχτερινά μαγαζιά της μέσης και νότιας Κέρκυρας αποκάλυψαν ότι μπαλόνια με το συγκεκριμένο αέριο, που είναι υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου, πωλούνται κατά εκατοντάδες! Μόνο σε έξι καταστήματα, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν συνολικά 2.437 συσκευασίες, δηλαδή αμπούλες οι οποίες περιείχαν «αέριο του γέλιου»!

Στα συγκεκριμένα νυχτερινά μαγαζιά συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες και δυο αλλοδαποί, ως ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι λειτουργίας τους και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ο οποίος τους άσκησε δίωξη για παράνομη πώληση του επικίνδυνου υλικού. Ο αριθμός των ευρημάτων δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο εκτεταμένο απ’ ό,τι είχε φανείς αρχικά. Έτσι, οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

SOS: Το «αέριο γέλιου» μπορεί να προκαλέσει και εμφράγματα

Πρόκειται για το ναρκωτικό «hippy crack» ή, αλλιώς, «αέριο του γέλιου» που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι τα Μάλια και η Χερσόνησος. Πρόκειται για εισπνοή αερίου από ένα μπαλόνι, η οποία προκαλεί ευφορία και ταυτόχρονα χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις. Ωστόσο το «αέριο του γέλιου» δεν είναι εθιστικό.

Η ονομασία του «hippy crack» δεν έχει εξακριβωθεί από που προήλθε. Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι το «hippy» αντιπροσωπεύει τον τύπο που το καταναλώνει, ενώ το «crack» υποδηλώνει την γρήγορη ταχύτητα που δρα το νιτρώδες οξείδιο.

Η χρήση του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και μάλιστα στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές δικογραφίες από το ΑΤ Χερσονήσου για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών από τη χρήση του ωστόσο όλες οι περιπτώσεις αθωώθηκαν καθώς πρόκειται για μια ουσία η οποία δεν είναι απαγορευμένη και μπορεί κανείς να τη βρει οπουδήποτε. Μάλιστα πωλείται σε ελκυστικές τιμές στους τουρίστες.

Οι γιατροί πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτή η χρήση του αερίου. Εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το αέριο όταν λαμβάνεται συστηματικά από το στόμα. Σύμφωνα με ειδικούς, το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.

Με τέτοιες παρενέργειες οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ανατρέπεται ο χαρακτηρισμός του ως άκακο. Οταν εισπνέεται, το νιτρώδες οξείδιο διασπάται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και έτσι στερεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα από αυτό.

Κατά την επιστημονική του ονομασία, το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Είναι γνωστό και ως αέριο του γέλιου επειδή προκαλεί ευφορία όταν εισπνεέται, μια ιδιότητα που έχει οδηγήσει να χρησιμοποιείται για διασκέδαση.

protothema

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κοινωνία

-
Σχολιάστε το άρθρο: