Δεύτερη νύχτα αγωνίας στη Μάνη. Ανησυχία για τα μελτέμια

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς εκτιμάται ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, λόγω των ανέμων που θα επικρατούν στην Ελλάδα, ύστερα από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών.

Τουλάχιστον πέντε σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη. Σε ύφεση βρίσκεται πάντως η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι οικισμοί Νυμφίο και Κοκκάλα, αλλά για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν για λίγο οι ένοικοι δύο ξενοδοχείων που λειτουργούν στην περιοχή. Όμως, όπως ανέφερε στην συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης, έπειτα από λίγη ώρα οι ένοικοι των ξενοδοχείων επέστρεψαν στα δωμάτιά τους.

Ερωτηθείσα για το μέτωπο της φωτιάς, η Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε ότι είναι αντιμετωπίσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Όσον αφορά στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι, οι οποίες απέχουν τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα από την Κοκκάλα, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα».

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Μαγούλα, του Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τα πρώτα σπίτια της περιοχής, όπως και από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου.

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το απόγευμα σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη στο Καλαμίτσι Αποκορώνου. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι φλόγες καίνε δασική και γεωργική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, η συνδρομή του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μη επέκταση της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις οποίες συντονίζει επί τόπου ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γιάννης Μαραγκάκης, παρέμειναν στο σημείο σ' όλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλές ενεργές μικροεστίες.

Εκτός από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές της ομάδας έκτακτων αναγκών του δήμου Αποκόρωνα και χωματουργικό μηχάνημα, ενώ σε επιφυλακή είναι και η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα