Αναίρεση άσκησε ο Άρειος Πάγος για τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Το «πράσινο φως» για την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014 άναψε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης.

Οι δικηγόροι Αλ. Λυκουρέζος, Ι. Γιαννίδης και Ν. Πατεράκης κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση για άσκηση αναίρεσης κατά του υπ’ αριθμ. 999/2017 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και τρία μέλη του Δ.Σ. αυτού για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό πλημμελήματος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός άσκησε την αναίρεση κρίνοντας πως το βούλευμα πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».

Στην αίτηση τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Ταμείου επικαλούνται την ποινική και αστική προστασία που παρέχει ο νόμος στα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αναφέρουν, «βασική αιτίαση αναφορικώς με την παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της διάταξης του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016, δυνάμει του οποίου: Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Επιπλέον, οι συνήγοροι είχαν προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν νοείται καν αποστέρηση του Ελληνικού Δημοσίου του ποσού των τόκων που προέκυψαν από την τραπεζική τοποθέτηση του συμβατικού τιμήματος, καθώς το συγκεκριμένο ποσό πιστώθηκε στον κύριο τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά την περίοδο 2013-2014 και από την επίμαχη πώληση και επαναμίσθωση των επίμαχων ακινήτων φέρεται να προκλήθηκε ζημία η οποία κυμαίνεται στα 575.856.504 ευρώ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα