Μπουτάρης: Σε ιδιώτη η αποκομιδή 1.500 τόνων σκουπιδιών. Ρήξη με συμβασιούχους

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του δήμου Θεσσαλονίκης με τους συμβασιούχους της καθαριότητας, μετά την απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη και του διοικητικού συμβουλίου να προσκαλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Την ίδια ώρα η πόλη βρίσκεται στο έλεος 1.500 τόνων σκουπιδιών, με την αύξηση της θερμοκρασίας να κάνει την κατάσταση αφόρητη για τους Θεσσαλονικείς.

Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στο praktroreio-macedonia.gr, σημείωσε: «Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Ενημερώσαμε και τον εισαγγελέα. Παράλληλα κάναμε και μία επαφή με τον επίτροπο για να προκηρύξουμε ένα διαγωνισμό ιδιωτών τις επόμενες ημέρες όσον αφορά την καθαριότητα της πόλης».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 150.000-200.000 ευρώ και η αποκομιδή θα γίνει μέσα σε τρεις ημέρες. «Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις προσφορές. Την Τρίτη θα ανοίξουμε τις προσφορές και θα πάρουμε τις αποφάσεις. Προσωπικά είπα τους συμβασιούχους ότι κάνουν λάθος. Αυτά που θα δουλέψουν θα τα πληρωθούν και δε θα χάσουν τα χρήματά τους. Δε θέλησαν να δουλέψουν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με την αποκομιδή σκουπιδιών σε νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς», εξηγεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τέλος, υπογράμμισε πως αύριο θα βγει η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. «Αν δεν συμφωνήσουν τότε θα εφαρμόσουμε το διαγωνισμό. Δεν μπορώ να αφήσω την πόλη να βρωμάει και να γίνεται εστία μόλυνσης. Έχω μιλήσει και με τη διεύθυνση υγιεινής της Περιφέρειας να ψεκάσουν τα σκουπίδια. Η κατάσταση είναι τραγική. Τους είπα εγώ τους συμβασιούχους ότι κάνετε λάθος και ότι ο κόσμος θα στραφεί εναντίον σας. Έτσι αφήνετε και παράθυρο να μπουν ιδιώτες στην καθαριότητα», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, στο praktroreio-macedonia.gr.

Νωριτερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε την απειλή του προς τους εργαζόμενους πράξη και προχώρησε στη προκήρυξη διαγωνισμού για να αναθέσει την αποκομιδή απορριμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία.

Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιώτη για να καθαρίσει η πόλη εξόργισε τους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι αποφάσισαν κατά τη σημερινή ημέρα να εμποδίσουν τον στόλο απορριμματοφόρων ασφαλείας να εξέλθει από το αμαξοστάσιο του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν θα μαζευτεί από τους κάδους ούτε μία σακούλα σκουπιδιών. Οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα σχέδια Μπουτάρη για εμπλοκή ιδιώτη. «Αύριο θα επιχειρήσουμε να εμποδίσουμε την διεξαγωγή του διαγωνισμού για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας» δήλωσε στο thestival.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, κ. Κλεοπάτρα Χοροζίδου.

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις η ΠΟΕ ΟΤΑ

Η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης.

Ρήξη στη σχέση εργαζομένων – διοίκησης Δήμου Θεσσαλονίκης

Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι συνεννοούνταν με το Δήμο για να μπορεί υποτυπωδώς να γίνεται η αποκομιδή απορριμμάτων στις περιοχές που αντιμετώπιζαν εντονότερα το πρόβλημα. Μετά την απόφαση Μπουτάρη για ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη φαίνεται πως η ανοιχτή γραμμή εργαζομένων με τη διοίκηση έχει κλείσει. «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αύριο μπαίνει ιδιώτης και καθαρίζει η πόλη» δήλωσε στο thestival.gr ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Θωμάς Ψαρράς. Δεν αποκλείεται η διοίκηση να ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αυριανού διαγωνισμού.

Ο Δημήτρης Εικοσιδυός από τους ΑΜΑΝ για τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη

ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Flash 96: «Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ή συνέχιση απεργίας»

"ΡΕΖΙΛΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ SMITH ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΞΟΥΣ"

thestival

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα