Έκτακτα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για τα τρομοδέματα

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο ανθρώπινος παράγοντας στην ανίχνευση ή μη παγιδευμένων δεμάτων, ομοίων με αυτό που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με την Αστυνομία να προσπαθεί να ανεβάσει το επίπεδο ασφαλείας, εκτιμώντας ότι οι τρομοκράτες δεν θα σταματήσουν, επιδιώκοντας χτύπημα με νεκρό.

Στο πλαίσιο αυτό από προχθές το βράδυ οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν «παγώσει» τη διακίνηση της αλληλογραφίας στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, σε μια προσπάθεια εντοπισμού και άλλων εκρηκτικών φακέλων.

Τα μέλη της νεο-τρομοκρατίας φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να μην εκραγεί άλλος μηχανισμός στα χέρια στόχου. Ετσι, εκδίδονται οδηγίες προς τους επικεφαλής των φρουρών αξιωματούχων που έχουν υπάρξει στο παρελθόν υποψήφιοι στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων. Ρητή οδηγία είναι να μην ανοίξει ποτέ ξανά υψηλόβαθμος αξιωματούχος φάκελο από την αλληλογραφία του.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου ο τρομοφάκελος είχε περάσει από σύγχρονα σκάνερ, αλλά δεν ανιχνεύτηκε. Ο σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου κ. Αγγελος Αγραφιώτης εξηγεί στον «Ε.Τ.» ότι αν τηρούνταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας ο φάκελος δεν θα έφτανε ποτέ στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι επρόκειτο για εμπρηστικό και όχι εκρηκτικό μηχανισμό. Γίνεται ανάφλεξη και όχι έκρηξη. Το γεγονός ότι υπήρχε μικρή ποσότητα πυρίτιδας δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανιχνεύσιμος. Και αυτό διότι για να γίνει η ανάφλεξη χρειάζεται ενέργεια (δηλαδή υπήρχε μπαταρία), μηχανισμός παγίδευσης για την ενεργοποίηση, καλώδια που θα μεταφέρουν την ενέργεια στην πυρίτιδα. Ολα αυτά πέρασαν απαρατήρητα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πυροκροτητής δεν είναι δικαιολογία. Στους φακέλους αυτούς, όπως είναι αυτοί που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο στο αεροδρόμιο, ο μηχανισμός είναι προαπαιτούμενο. Απλά δεν χρησιμοποιούν εκρηκτικά, όπως TNT, αλλά πυρίτιδα που προκαλεί φωτιά. Στην προχθεσινή περίπτωση είτε παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας ή ο ελεγκτής δεν παρατήρησε το μηχανισμό».

Στις οδηγίες που έλαβαν χθες οι άνδρες που ανήκουν σε φρουρές επισήμων αναφέρεται ότι «την αλληλογραφία πρέπει να την παραλαμβάνει μόνο εξειδικευμένο άτομο, το οποίο έχει διατεθεί σε ειδικό γραφείο σε χώρο υπουργείου, πολιτικού γραφείου, οικίας κ.λπ. για την παραλαβή και έλεγχο της αλληλογραφίας. Ο ανωτέρω υπάλληλος ελέγχει κατά προτεραιότητα την ταυτότητα του κομιστή (επίδειξη και καταγραφή αστυνομικής ταυτότητας) και συντάσσει ειδικό έντυπο στο οποίο αναγράφει τα ανωτέρω στοιχεία ταυτότητας, την ημερομηνία και την ώρα παραλαβής. Επειτα επαληθεύει αν ο κομιστής είναι υπάλληλος αντίστοιχης εταιρίας (π.χ. courier) ή εκπρόσωπος του αποστολέα στον οποίο δηλώνει. Εάν δεν γίνει η επαλήθευση με οποιονδήποτε τρόπο, η αλληλογραφία δεν παραλαμβάνεται».

Καταθέσεις

Τα στελέχη ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ανέμεναν χθες με ενδιαφέρον μια προφορική κατάθεση του Λουκά Παπαδήμου, με την ελπίδα να μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του στοιχεία του αποστολέα ίσως ακόμη και της σφραγίδας της περιοχής αποστολής. Ο πρώην πρωθυπουργός λάμβανε αλληλογραφία από τρία σημεία, από την Ακαδημία Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την οικία του. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνέλλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχό της στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν. Ακόμη οι αστυνομικοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε ποιο από τα τρία σημεία έγινε η παραλαβή του εκρηκτικού φακέλου και αναμένουν τις καταθέσεις των υπευθύνων ασφαλείας τους σε μια προσπάθεια εξακρίβωσης του σημείου παραλαβής. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επισκέφθηκε τον Λουκά Παπαδήμο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, είπε πως του ανέφερε ότι ο φάκελος είχε προέλθει από την οικία του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι για την αλληλογραφία από το σπίτι του ο έλεγχος γινόταν στα μηχανήματα της Βουλής, για την αλληλογραφία του από την Ακαδημία Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος ο έλεγχος γινόταν στην τράπεζα. Από μια πρώτη έρευνα στο αρχείο των μηχανημάτων της τράπεζας δεν φαίνεται να εντοπίζεται ο εκρηκτικός φάκελος.

Από τα μηχανήματα της Βουλής περνά μεγάλος αριθμός αλληλογραφίας, οπότε είναι δύσκολο να εντοπίσουν το φάκελο, γι’ αυτό οι υπεύθυνοι αλληλογραφίας του Παπαδήμου επιχειρούν να μάθουν κατά προσέγγιση την ώρα που πήγαν για έλεγχο προκειμένου να περιορίσουν χρονικά την έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων.

Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν εάν οι αποστολείς χρησιμοποίησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ή εταιρία ταχυμεταφορών. Τον κ. Παπαδήμο θα επισκεφτούν επίσης σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, οι οποίοι θα ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του.

Οι δύο συνοδοί ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού σε μια πρώτη κατάθεση υποστήριξαν πως η αλληλογραφία εξετάσθηκε δύο φορές, η μία σε σταθερό μηχάνημα ακτίνων ΧRAY της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλη μία φορά με φορητό μηχάνημα χειρός. Αν αυτοί οι ισχυρισμοί επιβεβαιωθούν μέσω του ηλεκτρονικού αρχείου των συσκευών ακτινογράφησης, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε μπορούμε να μιλάμε για εκρηκτικούς φακέλους, οι οποίοι ανιχνεύονται μόνο στην περίπτωση καλής ανθρώπινης παρατήρησης, που θα εντοπίσει τη συνδεσμολογία, δηλαδή την καλωδίωση, την μπαταρία και το μανταλάκι που προκαλεί την ανάφλεξη. Θα είναι μάλιστα η δεύτερη φορά, μετά τον περασμένο Μάρτιο, που μηχανήματα και χειριστές δεν μπορούν να εντοπίσουν τη μικρή ποσότητα πυρίτιδας από βαρελότα, ούτε και τη συνδεσμολογία τους. Μιλάμε για αδυναμία επαρκούς ελέγχου και εντοπισμού τέτοιου είδους εκρηκτικών φακέλων, με την πρωτοφανή αλλά επιτυχημένη επίθεση εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού να ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων αποστολών, αν δεν έχουν γίνει αυτή τη φορά, και στο μέλλον.

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια προσπαθούν να κάνουν ένα… κολάζ από τα υπολείμματα του εκρηκτικού φακέλου, σε μια προσπάθεια εντοπισμού του αποστολέα αλλά κυρίως της σφραγίδας αποστολής που θα προσδιορίζει περιοχή. Το αυτοκίνητο έχει μεταφερθεί σε ειδικό αποστειρωμένο θάλαμο και εξερευνάται εξονυχιστικά το εσωτερικό του.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο φάκελος ήταν όμοιος με τους αντίστοιχους δέκα του περασμένου Μαρτίου και δεν αποκλείουν να πρόκειται για συνέχεια της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι εξελίσσονται σε Λερναία Υδρα της νεο-τρομοκρατίας στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η οργάνωση είχε αναλάβει με προκήρυξή της μόνο την αποστολή φακέλου στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που «πέρασε» από αποτυχημένους ακτινοσκοπικούς ελέγχους, όχι όμως αυτή που τραυμάτισε μια υπάλληλο του ΔΝΤ στο Παρίσι και τους υπόλοιπους οκτώ που εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Οι αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας εκτιμούν ότι η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» άλλαξε πορεία και επιχειρεί να έχει μεγαλύτερο επικοινωνιακό εύρος στις ενέργειές της, εντυπωσιακότερες από τον εκκωφαντικό κρότο μιας έκρηξης βόμβας. Τα 31 γραμμάρια πυρίτιδας που χρησιμοποιήθηκαν στις αποστολές εκρηκτικών φακέλων του περασμένου Μαρτίου, που έφθασαν στην Ευρώπη, ενδεχομένως και στην περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου, φάνηκαν πιο «τρομοκρατικά» από τις επικίνδυνες βομβιστικές ενέργειες χρόνων στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, χτυπώντας με παγιδευμένα δέματα, μειώνουν τις πιθανότητες εντοπισμού τους, καθώς πρόκειται για επιθέσεις χαμηλού ρίσκου σε σχέση με ενέργειες που χρειάζονται φυσική παρουσία κατά την εκδήλωσή τους. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι στις περιπτώσεις των τρομοπακέτων είναι, επίσης, εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί ο «διευθύνων» της ενέργειας, καθώς σε καμία περίπτωση ο εκτελεστικός βραχίονας δεν είναι ίδιος με τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης.

 

eleftherostypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα