Επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο. Ποιους βλέπει πίσω από το χτύπημα η Αντιτρομοκρατική

Έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε ενώ το αυτοκίνητο ήταν εν κινήσει, μετά από ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού σε παγιδευμένο φάκελο, τον οποίο άνοιξε ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος. Ως αποστολέας του φακέλου εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες η "Ακαδημία Αθηνών" , ενώ το δέμα έφτασε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος είχε φύγει από το γραφείο του στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οδό Ομήρου και κατευθυνόταν προς το σπίτι του, στα Βόρεια Προάστια.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός και οι δύο συνοδοί του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό.

Τα τραύματα που έφερε ο κ. Παπαδήμος ήταν επιφανειακά και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για τον καθαρισμό τους. Μετά το πέρας της επέμβασης μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού για προληπτικούς λόγους.

Η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού για την κατάσταση της υγείας του Λουκά Παπαδήμου

"Στις 18:10 διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Λουκάς Παπαδήμος, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός». Μετά την παροχή των πρώτων Βοηθειών, για αρκετά επιφανειακά τραύματα, στον θώρακα, την κοιλία και τους μηρούς, υπεβλήθη σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Αποφασίστηκε ο χειρουργικός καθαρισμός τραύματος της πρόσθιας επιφανείας του δεξιού μηρού, στον οποίο αυτή τη στιγμή ο ασθενής υποβάλλεται. Κρίθηκε ότι η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία. Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους".

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ τα υπολλείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, καθώς και η αντιτρομοκρατική. Οι γύρω δρόμοι παρέμειναν επί ώρες αποκλεισμένοι. Το αυτοκίνητο εξετάστηκε αρχικά στο σημείο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε αποστειρωμένο θάλαμο των εγκληματολογικών εργαστηρίων όπου θα υποβληθεί σε εξονυχιστικό έλεγχο.

Παράλληλα, γίνεται έρευνα από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, για να εξακριβωθεί το είδος του μηχανισμού και της εκρηκτικής ύλης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, εκτιμάται ότι πρόκειται μάλλον για πυρίτιδα για πυροτεχνήματα.

Έσπασαν όλα τα μέτρα ασφαλείας - Εξονυχιστική έρευνα διέταξε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ

Οι δράστες κατάφεραν να σπάσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να χτυπήσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Ο Λουκάς Παπαδήμος επέβαινε σε μια μαύρη θωρακισμένη μερσεντές που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καθόταν στο πίσω κάθισμα, ενώ μπροστά βρίσκονταν ο οδηγός του αυτοκινήτου και ένας ακόμη συνοδός του. Ακριβώς πίσω ήταν το συνοδευτικό της αστυνομίας, με δύο αστυνομικούς, καθώς και μια μοτοσικλέτα. Αμέσως μετά την έκρηξη οι αστυνομικοί ειδοποίησαν την άμεση δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου δεν έσπασαν από την έκρηξη καθώς το ωστικό κύμα έμεινε μέσα στην καμπίνα.

Έρευνα προκειμένου να δοθεί απάντηση στο πώς έφτασε ο φάκελος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού έχει ζητήσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Η διαδικασία , όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Παράλληλα, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιός αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα και έχει και άλλες ομοιότητες με τους φακέλους στον Β. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο.

Οριστική απάντηση πάντως, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Σημειώνεται ότι μετά την έκρηξη που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο και τους συνοδούς του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενημέρωσε αμέσως τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν από την Αστυνομία πολιτικοί και άλλα πρόσωπα, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε υπουργεία, οργανισμούς και επιχειρήσεις για τυχόν και άλλους παγιδευμένους φακέλους που έχουν αποσταλεί.

Σχετικά με αναφορές σε ρεπορτάζ διαφόρων μέσων ότι είχε μειωθεί η φρουρά του κ. Παπαδήμου, από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι πράγματι, είχε 12 άτομα φρουρά, που μειώθηκαν σε οκτώ, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των αστυνομικών ασφαλείας, από όλους τους στόχους, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Διευκρινίζουν όμως ότι η φρουρά του κ. Παπαδήμου αποτελείται από καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φύλαξης του πρώην πρωθυπουργού και τονίζουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση δεν επηρέασε το γεγονός.

Σοκάρει η μαρτυρία του αστυνομικού -συνοδού

Οι αστυνομικοί από το περιπολικό που έφτασε πρώτο στην οδό Μάρνη λίγα λεπτά μετά την έκρηξη είδαν καπνούς να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, ενώ ήταν έντονη η μυρωδιά της πυρίτιδας. Αυτό που τους προκάλεσε εντύπωση ήταν ένα βαθούλωμα στην πόρτα του οδηγού, το οποίο οι αρχές ερευνούν από τι προήλθε.

Την ίδια ώρα σοκάρει η μαρτυρία αστυνομικού από τη συνοδεία του Λουκά Παπαδήμου ο οποίος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες: «Είδα το αυτοκίνητο να σηκώνεται στον αέρα».

«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» βλέπει πίσω από το χτύπημα η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, κρύβεται η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο η σημερινή τρομοκρατική επίθεση να μην είναι άσχετη με τα «τρομοπακέτα» που είχαν σταλεί τον περασμένο Μάρτιο στον κ. Σόιμπλε, στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο και στην έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη γι' αυτούς τους παγιδευμένους φακέλους είχε αναλάβει με κείμενο η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ο συντάκτης του οποίου ανέφερε: «Αναλαμβάνουμε την αποστολή παγιδευμένου δέματος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας στα πλαίσια της εκστρατείας της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη το επόμενο διάστημα».

Εν τω μεταξύ, έχει σημάνει συναγερμός για την περίπτωση που έχουν σταλεί και άλλοι τέτοιοι φάκελοι.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Ενώ πήγαινα με τη μηχανή μου και κατευθυνόμουν προς την 3ης Σεπτεμβρίου άκουσα μία πολύ δυνατή έκρηξη και ξαφνικά κόσμο να τρέχει προς 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Φοβήθηκα να πλησιάσω πολύ κοντά, αλλά είδα από απόσταση ένα σκούρο αυτοκίνητο με εμφανή τα σημάδια έκρηξης. Αργότερα πλησίασα περισσότερο και είδα τραυματισμένους ανθρώπους, πλημμυρισμένους στα αίματα». Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αυτόπτης μάρτυρας Α.Κ, εμφανώς σοκαρισμένος από την έκρηξη που άκουσε από απόσταση.

«Ακούσαμε έναν πάρα πολύ δυνατό θόρυβο, ξαφνιαστήκαμε», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Γεράσιμος Κονιδάρης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Και πρόσθεσε: "Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν πυροβολισμός. Μετά από λίγο βγήκαμε στο μπαλκόνι, είδαμε δύο αυτοκίνητα ακινητοποιημένα και αμέσως μετά άνδρες της φρουράς έβγαλαν τους τραυματίες».

Το βίντεο - ντοκουμέντο λίγο μετά την έκρηξη

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα