Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Επεισόδια και χημικά

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται στη Βουλή και θα ψηφιστεί αύριο.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι στο κέντρο της Aθήνας στο περιθώριο της μεγάλης απεργιακής κινητοποιησης ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο.

Νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον ανδρών των ΜΑΤ, με την αστυνομία να απαντά με χρήση χημικών.

Ο τηλεοπτικός φακός "έπιασε" μεμονωμένους κουκουλοφόρους που έριξαν φωτοβολίδες ευθείας βολής με αυτοσχέδιο "πιστόλι - στυλό", κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει σε γήπεδα εντός και εκτός Ελλάδας. Τα επεισόδια πάντως, δεν έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Η ένταση σημειώθηκε στο Σύνταγμα κατά την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα, μία ομάδα κουκουλοφόρων έφτασε στην πλατεία Συντάγματος και επιτέθηκε με ρόπαλα, σφυριά και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ κοντά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Νωρίτερα ένταση προκάλεσε μία ομάδα αντιεξουσιαστών στην Ομόνοια κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας. Οι αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στην ουρά της πορείας πέταξαν πέτρες εναντίον γνωστού φούρνου προκαλώντας φθορές στην τζαμαρία.

Στη συνέχεια και ενώ μέσω της οδού Σταδίου είχαν φτάσει στην πλατεία Κλαυθμώνος προκάλεσαν υλικές ζημιές σε βαν της ΕΡΤ, ενώ έσπασαν και άλλες βιτρίνες στην πορεία τους προς τη Βουλή, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Η ένταση εκτονώθηκε λίγο αργότερα με τους περισσότερους διαδηλωτές να έχουν αποχωρήσει.

Οι κουκουλοφόροι κατευθύνονται προς τα Εξάρχεια ενώ προς το παρόν δεν έχουν γίνει προσαγωγές.

Οι δρόμοι σταδιακά δίνονται στη κυκλοφορία.

13:18 Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι πορείες διαμαρτυρίας των συνδικάτων

12.44. Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στο κέντρο της Αθήνας.

12.43 Στη Βουλή έφτασαν εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.

12.42 Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας που πραγματοποιούν εργαζόμενοι στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

11.50 «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός. Ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ» αναγράφεται στο πανό που βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ που έφθασε στη Βουλή.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

Εκτός από τις Σταδίου και Πανεπιστημίου, που κινείται η πορεία του ΠΑΜΕ, κλειστοί είναι οι δρόμοι περιμετρικά του Συντάγματος, η Φιλελλήνων, οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, η Αθηνάς και τα γύρω στενά.

11.45 Σε εξέλιξη είναι η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

11.02. «Το 4ο μνημόνιο μαζί με τα προηγούμενα μνημόνια πρέπει να πεταχθούν στο καλάθι της ιστορίας», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

10.28 Αυτήν την ώρα η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Δημαρχείου στην οδό Αθηνάς. Στις 11 είναι προγραμματισμένη η διαδήλωση που διοργανώνουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απεργία και βροχή προκάλεσαν μεγάλο μποτιλιάρισμα. Πού έχει κίνηση;

Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης

Η κορύφωση των κινητοποιήσεων θα γίνει την Πέμπτη 18 Μαΐου, ημέρα ψήφισης των μέτρων, με τα συνδικάτα να έχουν δώσει ραντεβού στο Σύνταγμα στις 18:30, ώρα που θα μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή. Τα μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στις 19:00 στην Ομόνοια.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν κινητοποιήσεων οι δημόσιες δομές υγείας οι οποίες θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτα περιστατικά, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όπως και οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί, καλούν σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μαΐου.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜM στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας τα μέσα σταθερής τροχιάς, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 09:00 το πρωί έως τις 09:00 το βράδυ, ενώ στα μέσα σταθερής τροχιάς δρομολόγια θα πραγματοποιούνται από τις 09:00 το πρωί έως τις 04:00 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί να μεταβούν στις συγκεντρώσεις.

Οι συρμοί του μετρό θα τερματίζουν στο σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και αύριο, Πέμπτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 09:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 11:00 το πρωί έως τις 03:00 το απόγευμα, ενώ θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης πολλών ακόμη πτήσεων που είναι προγραμματισμένες πριν και μετά τη στάση εργασίας.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν αεροπορικώς καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία.

Συνεχίζει την απεργία η ΠΝΟ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Πέμπτη 18 -5- 2017 και Παρασκευή 19-05-2017.

Η πρώτη 48ωρη απεργία των ναυτικών στα πλοία της ακτοπλοΐας, ξεκίνησε χθες στη μία τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-2017 και λήγει απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17/05.

Η δεύτερη 48ωρη αρχίζει στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 -5- 2017 και λήγει στις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19-5-2017.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη - 22 και 23 του μηνός, καθώς και την αποχή από κάθε εργασία αυτό το Σαββατοκύριακο, αποφάσισε χθες το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στην «πολιτική που υιοθετεί στο πλαίσιο της ψήφισης του 4ου Μνημονίου η Συγκυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της Τρόικας». Επίσης, καλεί την κυβέρνηση «να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων-παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει δεσμευτεί για οριστική επίλυση του προβλήματος και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία».

Τονίζει ότι «δεν θα αποδεχθεί καμία περικοπή του επιδόματος βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας και κατάργηση του Ειδικού Συνταξιοδοτικού καθεστώτος των εργαζομένων που εργάζονται στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων, όπως έχει συμφωνήσει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου».

Ακόμη «διεκδικεί και απαιτεί την άμεση ανάκληση της "εξαγγελίας" του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την υποχρεωτική φοίτηση των προνήπιων στα Νηπιαγωγεία, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών στην εργασιακή ανασφάλεια και σε κλείσιμο και απαξίωση της κοινωνικά καταξιωμένης Υπηρεσίας των Παιδικών Σταθμών. Εξαγγελία που με την στάση του αποδέχεται και ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Διεκδικούμε την ελευθερία των γονιών να επιλέγουν (όπως σήμερα γίνεται) που θα στείλουν τα παιδιά τους, την κοινή εποπτεία του παιδαγωγικού προγράμματος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών».

Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ζωτικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σήμερα ασφυκτιούν λειτουργικά κ.α.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα